Cooköarna

Man hör på namnet att det var kaptenen James Cook som upptäckte dem 1773 och 1777, men Cooköarna fick inte sitt namn av Cook. Han kallade dem för Hervey öarna. Det var långt senare som man gav öarna sitt namn för att hedra Cook. Cooköarna är en grupp öar som ligger i Stilla havet omkring 3 000 km nordost om Nya Zeeland och som består av 15 olika öar. Sedan 1965 så är man i så kallad fri association med Nya Zeeland precis som Niue ön. De som bor på dessa öar talar engelska och en maoridialekt som heter rarotongesiska. Huvudön heter Rarotonga och här ligger huvudstaden Avarua. De flesta bor på öarna som ligger söderut och det är också hit som många turister kommer för att njuta av det tropiska klimatet.

Lite historia

Ön Aitutaki är en del av Cooköarna

Aitutaki uppifrån

Man tror att Cooköarna först beboddes under 500-talet av polynesiska folk som kom från Tahiti. Tahiti är en ö som ligger nordöst om Cooköarna. Under 1500-talet så kom spanska skepp till öarna men det var en portugisisk kapten som för det spanska kungahusets räkning för första gången steg iland år 1606. Han steg iland på ön Rakahanga och den kallade han för Gente Hermosa vilket betyder “vackert folk”.

I slutet av 1800-talet så blev öarna ett brittiskt protektorat och detta berodde till stor del på att man var rädda för att Frankrike skulle komma att ockupera öarna precis som de hade gjort med Tahiti. 1901 så bestämde sig Nya Zeeland för att lägga beslag på öarna trots att Cooköarnas ledare inte var intresserade av detta. Landet förblev ett Nya Zeeländsk protektorat tills 1965 då Nya Zeelands regering bestämde sig för att erbjuda kolonin självstyre.

Den 11 juni 1980 så ingick Cooköarna ett avtal med USA om var gränsen mellan öarna och amerikanska Samoa ska dras och samtidigt så backade man från anspråken på öarna Penrhyn, Pukapuka, Manihiki och Rakahanga. 1990 så skrev man under ett avtal med Frankrike där avgränsningen mellan Cooköarna och Franska Polynesien begränsades. När det hettade till mellan USA och Kina i Sydkinesiska sjön så märktes det till och med på Cooköarna som inte ligger så nära.

Geografi och klimat

Cooköarna kan delas upp i två huvudsakliga grupper, en i söder och en i norr. I söder så finns det nio öar varav de flesta har ett vulkaniskt ursprung. Det är i denna ögrupp som de flesta bor. Den norra ögruppen består av sex stycken korallatoller som är vulkaner som har sjunkit för att sedan prydas av koraller. Öarna har ett tropiskt klimat som är fuktigt och hett.

I den södra ögruppen så finns öarna Nga-pu-Toru, Atiu, Ma’uke, Mitiaro och Takutea. I den norra ögruppen så finns öarna Manihiki, Nassau, Penrhyn ön, Pukapuka, Rakahanga, Suwarrow och Tema revet som har sjunkit i havet. Det finns fler öar som tillhör Cooköarna och bland dessa så finner vi Aitutaki, Mangaia, Rarotonga där huvudstaden Avurua ligger, Palmerston ön, Manuae och ytterligare ett rev som har sjunkit under ytan och som heter Winslow revet.

Ekonomi

Landets ekonomi påverkas starkt av dess geografi. Man är tämligen isolerade från andra länder och marknader och dessutom så finns det brister i infrastrukturen. Turism är den viktigaste näringen i landet och man får ekonomiskt bistånd och då främst från Nya Zeeland. Cooköarna jobbar med att utveckla jordbruk och fiske men det här har hittills inte gått så bra. Något som också är problematiskt för ekonomin är de naturkatastrofer som inträffar med jämna mellanrum.

Samoa

När man talar om amerikanska Samoa så menar man den del av Samoaöarna i Polynesien som räknas som ett amerikanskt territorium. Enligt FN så är det här ett icke-självstyrande område och rent praktiskt så är det så att amerikanska Samoa inte räknas som en av USAs stater men invånarna har amerikanska pass och amerikansk nationalitet utan att vara amerikanska medborgare. De kan inte rösta i amerikanska federala val och om de vill flytta till USA så måste de ansöka om uppehållstillstånd precis som alla andra icke-amerikanska medborgare.

Geografi och klimat

Palmstrand på Amerikanska Samoa

Natur på Amerikanska Samoa

Amerikanska Samoa ligger i den östra delen av Samoaöarna, omkring 550 km väster om Cooköarna, och omkring 350 km öster om Wallis och Futunaöarna. Öarnas samlade yta ligger på cirka 199 km² och de är uppdelade i två atoller och två ögrupper. I den ena ögruppen som kallas för Tutuilaöarna så finns huvudön Tutila samt Aunu’u, och i den andra ögruppen med namnet Manuaöarna så finns öarna Ta’u, Ofu, och Olosega. Till dessa öar tillkommer Swainsön samt Roseatollen.

Huvudorten heter Pago Pago och ligger på Tutuila. Det är här som en stor del av öarnas omkring 58 000 invånare bor. På Ta’u så finns Lata Mountani som med en höjd på omkring 964 meter över havet utgör öarnas högsta punkt. I huvudorten Pago Pago så finns det en flygplats som kan ta emot internationella flyg.

Klimatet på öarna är tropiskt och man har en regnperiod mellan november och april. Mellan december och mars så kan det dra in tyfoner över öarna. Om man vill åka till Amerikanska Samoa så är den bästa tiden mellan maj och oktober då det är varmt men inte så fuktigt och då man slipper de värsta regnstormarna.

Nationalitet

De som föds på Amerikanska Samoa, vilket inkluderar Swainsön, har amerikansk nationalitet men om inte någon av deras föräldrar är amerikansk medborgare så kommer de inte att bli amerikanska medborgare. Det finns dock en skillnad mellan amerikanska samoaner och andra som inte har amerikanskt medborgarskap och det är att de kan resa in i USA precis som de som är amerikanska medborgare. USA kan inte kräva inkomstskatt av de amerikanska samoanerna. Öarna skickar en delegat till amerikanska House of Representatives men den här delegaten kan inte rösta så det handlar mer om en formalitet än om något verkligt inflytande.

Ekonomi

Vad gäller jobb på öarna så finns det tre huvudsakliga kategorier och dessa är den offentliga sektorn, inom tonfiskindustrin eller inom den privata sektorn. Tonfiskfabriken, StarKist är världsberömd och exporterar årligen tonfisk på burk för flera hundra miljoner dollar.

Lite filmhistoria

Filmen med namnet Rain som lanserades år 1932 med Joan Crawford i huvudrollen utspelar sig i Pago Pago. En nyinspelning gjordes år 1953. Historien om Sadie Thompson som prostituerade sig skrevs fiktivt av W. Somerset Maugham, men den bygger på en verklig person som sägs ha varit verksam på hotellet i Pago Pago som fortfarande finns kvar och som givetvis heter Sadie Thompson Inn.

Tokelau

Tokelau är ett polynesiskt ord som betyder “nordlig vind” men på Tokelauöarna så talar man tokelau-språket som är rätt så likt det språk som talas på Samoa. Dessutom så talar de flesta på Tokelauöarna engelska. Den här ögruppen som ligger i Polynesien i södra Stilla havet består av tre atoller. Varje atoll har en lagun som omges av kobbar och rev som har lite olika längd och som kan räcka upp till tre meter över vattenytan. Den större delen av den här ögruppen som kallas för territoriet Tokelau tillhör Nya Zeeland. Swainsön som också är en del av Tokelauöarna tillhör däremot amerikanska Samoa.

Idag så har invånarna på Tokelau Nya Zeeländskt medborgarskap. De olika samhällena tar hand om lag och ordning på egen hand och det är bara i vissa specifika fall som man använder sig av Nya Zeeländsk lagstiftning. Det är mycket ovanligt med allvarliga brott och det finns inga fängelser på Tokelauöarna. Den som begår brott blir offentligt tillrättavisad, får betala böter eller döms till straffarbete.

Geografi och klimat

Naturskönt i Tokelau

Natur i Tokelau

De tre atollerna som utgör Tokelauöarna ligger halvvägs mellan Hawaii och Nya Zeeland. Atollerna är:

  • Atafu atollen – en del av ögruppen som en gång kallades för Duke of Clarence gruppen.
  • Fakaofoatollen – kallades en gång för Bowditch ön.
  • Nukunonuatollen – även denna en del av det som en gång var känt som Duke of Clarence ögruppen.

Swainsön är kulturellt, historiskt och geografiskt en del av Tokelauöarna men inte politiskt då den sedan 1900 är under amerikansk kontroll. Öarnas högsta punkt ligger på omkring 5 meters höjd och det att den större delen av landmassorna ligger på omkring 2 meter gör att öarna är särskilt känsliga för översvämningar.

USA gjorde även anspråk på de andra Tokelauöarna men dessa gick tillbaka till Tokelau via en överenskommelse år 1979. Denna överenskommelse etablerade en gräns mellan amerikanska Samoa och Tokelau. Man kan jämföra Tokelaus anspråk på Swainsön med Marshallöarnas anspråk på Wakeön som administreras av USA. Man kan inte säga att frågan om Swainsön är en het potatis för Tokelaus invånare men samtidigt så känner de en samhörighet med befolkningen på Swainsön då de talar samma språk och har samma kultur, så de är inte helt med på att denna ö rent politiskt inte ska vara en del av Tokelau.

Klimatet är tropiskt och medeltemperaturen ligger på 28 grader Celsius. Mellan november och mars så kan ögruppen drabbas av orkaner och det här har vid tidigare tillfällen lett till att vågor svept över atollerna och förstört källor till sötvatten. Orkanen 1990 ledde till att saltvatten som trängt in i sötvattnet på öarna hindrade nya plantor från att växa under flera månaders tid.

Miljö i Tokelau

Idag så är en hel del av den originella växtligheten på Tokelau borta. Den ersattes nämligen av kokosnötplantager. Vissa plantager är fortfarande aktiva medan andra har övergetts vilket har lett till områden med snårskog hellre än tropisk skog som tidigare var fallet. Atollerna inkluderar ett rikt djurliv men en del arter hotas av däggdjur som befolkningen har introducerat som till exempel den polynesiska råttan.