Berings hav

I norra Stilla Havet så ligger det hav som kallas för Berings hav och som sträcker sig mellan Alaska och Sibirien. Berings hav går samman med Norra ishavet via Berings sund och separerar två kontinenter, men man tror att det här tidigare har funnits en landbrygga mellan Ryssland och USA. Havet har en yta på omkring 2,2 miljoner kvadratkilometer och här kan det vara riktigt tufft att ta sig fram med båt då sjön ofta är hård med höga vågor. I den nordöstra delen så är vattnet grundare och det finns gott om större öar medan den sydvästra delen är djupare med djup på omkring 4 000 meter.

Berings hav har fått sitt namn efter den danske upptäcktsresanden Vitus Bering som för Rysslands räkning utforskade havet år 1728 och år 1741. Det var då som man på allvar upptäckte hur rikt området var på sälar, och säl har traditionellt sett varit mycket viktig för framställning av päls. Faktum är att havet utforskades tidigare än Bering av ryske Semyon Dezhnev. Idag så är Berings hav en av världens viktigaste källor för fisk. Här finns det ett rikt djurliv både i vattnet, i luften och längsmed kusterna på land.

Sälkontroversen

1886 så uppstod en bitter världskonflikt som rörde sälarna i Berings hav. En flock sälar som spenderade sommaren på Pribilof öarna tog sig under vintertid längre söderut och då de flyttade på sig så kunde vem som helst jaga sälarna på öppet vatten. Den här jakten hotade sälbeståndet så pass att man började bli oroliga för att arten skulle utrotas. Det var framförallt Kanada som pekades ut som bov i dramat och flera kanadensiska skepp bordades och fälldes senare i en domstol i Alaska. USA ansåg sig ha rätten till att kontrollera havet efter det att de fått ta över efter Ryssland i och med köpet av Alaska år 1867. England accepterade inte att USA tog sig rätten till att kontrollera öppet hav. Till slut så möttes man i domstol i Paris och då fick de skepp som bordats skadestånd samtidigt som man införde vissa restriktioner för säljakt i havet. De här restriktionerna visade sig dock vara rätt så ineffektiva och efter detta så har man i flera omgångar ingått olika avtal för att minska jakten alternativt att helt stoppa den. Här har även länder som Japan varit inblandade i diskussioner och avtal.

Havets fauna

Blåval i Berings hav

Blåval i Berings hav

Förutom säl så finns det gott om val i Berings hav. Här finns arter som blåval, sejval, knölval, kaskelot och blåval. Man kan också stöta på valrossar, sjölejon och späckhuggare, och tar man sig längst norrut i havet så kan det finnas isbjörnar. Havet är också hem för omkring 30 olika arter havsfåglar som här ruvar och lever sina liv. Exempel på dessa fåglar är albatrossen och beringmåsen. Det finns fåglar som är unika i detta hav och vissa har reda utrotats som till exempel Stellers sjöko och Pallas skarven. Vattnen är som sagt mycket rika på fisk och här fiskar man bland annat lax.