Malaysia

Malaysia har varit ett självständigt land sedan 1957, innan dess så var det Storbritannien som styrde över området som innefattar Malackahalvön och den norra delen av Borneo. Via Malackahalvön så har landet gräns till Thailand och till Singapore, och på Borneo så gränsar man till Indonesien samt till Brunei. Staten Malaysia utropades år 1963 då man hade slagit samman Västmalaysia, Östmalaysia, och Singapore som 1965 lämnade landet. De flesta som bor i Malaysia är malajer och den största religionen är islam. Det finns också en hel del etniska kineser i landet såväl som andra minoritetsgrupper som till exempel indier. Landets huvudstad heter Kuala Lumpur och är också den största staden.

Geografi och klimat

Petrinas Towers i Malaysia

Petronas Towers i Kuala Lumpur

Geografiskt sett så kan man säga att Malaysia består av två delar, västra och östra Malaysia. Dessa skiljs åt av det Sydkinesiska havet som är en del av det Stilla havet. Båda östra och västra Malaysia kännetecknas av slättland vid kusterna och sedan skogslandskap upp mot bergen som finns i inlandet. På Borneo så finns Malaysias högsta berg Mount Kinabalu som har en topp på 4 095 meter. Malaysia ligger vid Malackasundet som är en av världens allra viktigaste transportsträckor. Här är klimatet tropiskt med höga temperaturer och hög luftfuktighet. Under dagtid så är det inte ovanligt med temperaturer på över 30°C och så ser det ut året om. Även nattetid så är det varmt i landet och nattens temperatur understiger sällan 20°C.

På landets västkust så finns det gott om mangroveträsk och gyttjiga stränder som bildar bukter och vikar. I väst så har man kultiverat slätter och i öst så finner man lugna stränder som kantas av djungel. De största öarna är Langkawi som egentligen är en grupp med 99 öar, Penang och Pangkot samt Tioman, Redang, Kapas, Perhentian och Rawa. Den som vill besöka Malaysia bör se lite närmre på det väder som gäller för den del av landet som man vill resa till. Under maj till september så påverkas landet av den sydvästra monsunen, och mellan november och mars så är det istället den nordöstra monsunen som blåser in. I Kuala Lumpur så regnar det som mest mellan mars och april och mellan september och november. Hit kan det alltså vara läge att åka under svenska vintermånader medan Borneo har den tyngsta regnperioden mellan november och februari.

Ekonomi

Malaysia är en av världens främsta exportörer av halvledare, elektriska varor och vitvaror. Ekonomin hade en mycket god tillväxt under slutet av 1900-talet men precis som så många andra ekonomier i Asien så drabbades man i slutet av 1990-talet av den asiatiska finansiella krisen. I huvudstaden Kuala Lumpur så finns Multimedia Super Corridor vilket anses vara Asiens motsvarighet till USAs Silicon Valley. Landets industrier tillverkar bland annat gummi och det finns en plan om att utöka verksamheten inom utvecklingen av high tech produkter för att inta en världsledande position inom detta fält.

Indonesien

Indonesien är en arkipelag som ligger vid ekvatorn och som består av mer än 13 000 öar. Landet ligger mellan Indiska oceanen och Stilla havet i Sydostasien. Indonesiens största öar är Sumatra, Java, Kalimantan som även kallas för Indonesiska Borneo, Sulawesi och den indonesiska delen av Nya Guinea som även kallas för Papua eller Irian Jaya. Vad gäller befolkning så rankas Indonesien som världens fjärde folkrikaste land och här är de allra flesta muslimer. Landet är uppdelat på öar och de flesta städer finner man på Java där över hälften av landets befolkning bor. Det här är en ö som har en storlek som kan jämföras med staten New York i USA.

Indonesiens huvudstad heter Jakarta och ligger på Java. I Jakarta så bor det mer än 14 miljoner människor och staden har länge rankats bland världens nio största städer.

Geografi och klimat

Puncak Jayas i Indonesien

Berget Puncak Jayas

De indonesiska öarna har bergsterräng och tät regnskog. Här finns det även aktiva vulkaner. Många av de mindre öarna tillhör ögrupper som till exempel Moluckaöarna som tidigare kallades för Kryddöarna. De flesta öarna är obebodda och de ligger på båda sidor om ekvatorn. Indonesien gränsar till Malaysia, Borneo, Papa Nya Guinea på Nya Guinea, Östtimor på ön Timor, Singapore, Filippinerna, Palau och Australien. Landets högsta punkt är Puncak Jayas topp på 4 884 meter. Denna bergstopp finns på ön Papua. Den största sjön är Tobasjön som ligger på Sumatra. Viktiga indonesiska floder är Mahakam och Barito som båda finns på Kalimantan. De här floderna fungerar som viktiga transportleder mellan öns olika samhällen.

Klimatet är tropiskt och det varma vattnet ser till att landtemperaturerna också håller en konstant varm nivå. Vid kusterna så ligger medeltemperaturen på omkring 28 °C medan inlandet har ett medel på omkring 26 °C och bergsregioner 23 °C som medeltemperatur. I och med att man ligger precis vid ekvatorn så är också dagens längd i stort sett densamma året om. Det som ger skillnader vad gäller väder och klimat är regnfallen. Mellan juni och september så blåser monsuner in från söder och öster.

Ett land med vulkaner

I och med att Indonesien ligger längsmed kanten på Stilla havsplattan, Eurasia-plattan samt australiska kontinentalplattan så är det här ett land med stor vulkanisk aktivitet. Man räknar med att det finns minst 150 stycken aktiva vulkaner i landet och här är Krakatoa och Tambora kända namn på vulkaner som har haft utbrott med förödande konsekvenser. Den seismiska aktiviteten leder även till tsunamivågor. 2004 års tsunami ledde till att omkring 168 000 människor på Sumatra förlorade livet. Nu är den vulkaniska aktiviteten inte bara något negativt. Askan som kommer från vulkanerna gör att jorden på öarna blir mycket bördig vilket är bra för det lokala jordbruket.

Filippinerna

Filippinerna ligger i Sydostasien mellan Sydkinesiska havet och Stilla havet. Man räknar med att landet har en befolkning på omkring 94 miljoner människor och trots att man ligger strax norr om Indonesien som är världens största muslimska land så är de flesta på Filippinerna kristna. 1521 så gjorde Ferdinand Magellan anspråk på Filippinerna å Spaniens vägar. Spanien kom år 1898 att överlämna landet till USA och det var inte förrän 1946 efter det att den japanska ockupationen avslutades som man nådde självständighet. Formellt så heter landet Republiken Filippinerna och huvudstaden är Manila som ligger på ön Luzons västra kust.

Geografi och klimat

Strand i Filippinerna

Solnedgång i Filippinerna

Filippinerna ligger i den västra delen av Stilla havet. I norr så gränsar man via Luzonsundet till Taiwan. I väst så finns det Sydkinesiska havet och där har man gräns till Vietnam. I sydväst så ligger Suluhavet mellan Borneo och Filippinerna och Celebessjön fungerar också som en gräns mellan Filippinerna och andra indonesiska öar. Filippinernas arkipelag består av mer än 7 000 öar och dessa delas in i tre olika geografiska zoner som heter Luzon, Visayas och Mindanao. Öarna har ett berglandskap och täcks av tropisk regnskog. Det här är berg som många gånger är vulkaner och det högsta berget heter Mount Apo och har en topp på 2 954 meter. Världens tredje djupaste havsdjup är Filippinergraven och den finns i den Filippinska sjön.

Klimatet som är tropiskt såväl som läget i Eldringen gör att man ofta bli utsatta för tyfoner och jordbävningar i Filippinerna. Temperaturerna är höga och luften är mycket fuktig. Landet har två årstider och dessa består av en våt säsong och en torr säsong. Vissa delar av landet har regn året om medan andra är torrare. Det är som varmast mellan mars och oktober men mellan november och februari så blir det lite kyligare eftersom vintermonsunen då kommer med kallare luft. Temperaturerna ligger vanligtvis mellan 21 °C och 32 °C men beroende på årstid så kan det bli varmare eller kallare. Det är som varmast i maj månad och som kyligast i januari.

Filippinerna är rikt på naturresurser och landet har en biologisk mångfald som slår de flesta länder i världen. Den vackra naturen och de fantastiska stränderna lockar många turister till landet. Det som gör att man inte riktigt lyckas med att bli till en välbesökt turistdestination är den politiska oron som länge har rått i regionen. Svenska UD har avrått från resor till områden som Mindanao och Sulu arkipelagen.

Brunei

Brunei är ett litet men mycket rikt land i Sydostasien. Bruneis rikedomar kommer sig av olja och gas som finns på plats. Landet är delat i två delar och ligger på Borneos nordvästra kust. Landet omges av Malaysia som även delar det i två delar. Bruneis placering vid Sydkinesiska havet är mycket strategisk eftersom det här är mycket nära till de sjöfartsvägar som länkar samman det Stilla havet och den Indiska oceanen. Landet har en exklusiv fiskezon som sträcker sig till Louisa revet i den södra delen av Spratly öarna.

Brunei blev självständigt 1984 efter omkring ett århundrade under Storbritanniens kontroll. Landet är ett muslimskt sultanat och där absolut monarki gäller och tronen ärvs. Det officiella språket i landet är malajiska och huvudstaden heter Bandar Seri Begawan. De flesta förstår engelska och det här är det språk som används inom affärssammanhang. År 2013 så räknande man till omkring 415 000 invånare.

Geografi och klimat

Moské i Brunei

Moské i Bandar Seri Begawan

När man ser på Bruneis geografi så är det intressant att notera att landet består av två olika enklaver som skiljs åt av, och som även omges av, Malaysia. Landet har kust mot Sydkinesiska havet och den här kusten är viktig för transporter av olja och gas. Efter huvudstaden Bandar Seri Begawan så är hamnstaden Muara och den viktiga oljeindustristaden Seria de allra största. De flesta bor i den västra delen av landet.

Bruneis klimat kan beskrivas som ekvatorialtropiskt vilket innebär att man har hög luftfuktighet och även höga temperaturer året om. En stor del av landet är täckt av regnskog och det finns ett bergsområde där den högsta toppen på berget Bukit Pagong mäter 1850 meter. Det regnar en hel del både vid kusten och i inlandets djungelbetäckta kullar. Det är som blötast under oktober, november och december, och som torrast under februari och mars. Det spelar nästan ingen roll när man väljer att besöka Brunei för vädret är mycket konstant och man får räkna med visst regnfall under sin vistelse.

Ett land med sharialagar

År 2013 så kommunicerade sultanen Hassanal Bolkiah sina planer om att införa sharialagar i Brunei. Det här betyder bland annat att man ger dödsstraff för otrohet och homosexualitet. Detta beslut möttes av protester från organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter i världen och har även ogillats av landets egna invånare som kanske inte riktigt har samma frihet att öppet protestera i ett envälde. Trots de utländska protesterna så har de nya lagarna så smått införts och den här processen väntas fortsätta med att nya delar av sharialagarna införs under 2014.

Sulawesisjön

Ett mindre bi-hav till Stilla havet är Sulawesisjön som även kan kallas för Celebessjön. Det här lilla havet ligger mellan Borneo, Mindanao, och Sulawi som tidigare hette Celebes. Genomsnittsdjupet ligger på omkring 5 000 meter och den djupaste punkten ligger på 6 220 meter. Regionen är känd för ett fantastiskt djurliv med många olika arter och en miljö som lockar turister både från de närliggande länderna och från resten av världen. Miljön är tropisk och ofta mycket behaglig, men det händer att jordskalv utbryter i Sulawesisjön varpå omkringliggande öar och länder är i farozonen.

Geografi och marint liv

Barracuda i Sulawesisjön

Barracuda

Det finns så många arter och växter i Sulawesisjön att man inte ens har kartlagt de alla. Här lever en massa djur i korallrev och dessutom så finns det gott om unika arter som havssköldpaddor, barracudafiskar och valar. Då och då så annonseras det i världsnyheter att man har funnit en ny art i just detta hav. Man tror att omkring 580 av världens 793 revbyggande koraller finns i Sulawesisjön. Här finns inte bara fisk som är vacker att se på, det fiskas även en hel del och tonfisk kan nämnas som en av de viktigare sorterna som man fiskar efter.

Uppdelning mellan Indonesien och Filippinerna

Den 23:e maj 2013 så kom Filippinerna och Indonesiens regeringar överens om hur den ekonomiska gränsdragningen i havet ska se ut. Man har beslutat att den norra delen av området ska kontrolleras av Filippinerna och denna del har fått namnet Mindanaosjön medan den söndra delen fortsatt kallas för Celebes Sea och styrs av Indonesien.

Turism

Sulawesisjön är populär bland turister som kommer hit för att uppleva ett fantastiskt klimat och unika undervattensvyer. Det ordnas till och med utflykter från Thailand till detta hav för turister som till exempel vill lära sig mer om undervattensfotografering. Det finns dock vissa problem med pirater i området. Det här är moderna pirater med snabba båtar, GPS-utrustning och radar. För att skydda turister så har Malaysia sett till att deras armé finns i havet så det är ändå så att man kan röra sig i området säkert då man tar del av organiserade turer och utflykter.

Javasjön

Mellan de indonesiska öarna Borneo och Java samt Sumatra och Sulawesi så ligger den grunda havsbassängen som går under namnet Javasjön. Det här är ett mycket grunt hav som via Karimatasundet, mellan Belitung och Kalimantan, kopplas samman med det Sydkinesiska havet samt Stilla havet. I Sydväst så fungerar Lomboksundet som en förbindelse mellan Javasjön och den Indiska oceanen. Det här är ett hav med låg salthalt vilket beror en hel del på det sötvatten som rinner in i det från Kalimantan, Java och Sumatra i slutet av den regniga monsunsäsongen.

Geografi och klimat

Javasjön mäter omkring 1 450 km i östlig västlig riktning och 420 km i nordlig sydlig riktning. Havets totala yta ligger på omkring 433 000 kvadratkilometer och det här är ett grunt vattenområde med ett djup som ligger på omkring 45 meter. Det är bland annat den plana botten som får geologer att anta att det här en gång var en landmassa. Den södra delen av sjöbotten är geologiskt mycket lik de områden som man finner på norra Java där det finns oljefält som sträcker sig ut under vattenytan. Faktum är att man har funnit så pass många gasfickor och oljefickor att Javasjön har blivit en mycket viktig del av Indonesiens exportprogram.

Från september till maj så rör sig ytliga strömmar västerut och under resten av året så rör de sig österut. Salthalten i vattnet är låg tack vare de floder som mynnar ut i havet från olika öar. Indonesiens Tusen öar (Thousand Islands) ligger längsmed norra Jakartas kust. Det här är ett band med omkring 110 öar som sträcker sig 45 km in i Javasjön vid västra Jakartabukten. Man har här bestämt att 36 av öarna kan användas för rekreation, men det är bara cirka 13 öar som har utvecklats varav 11 huserar turist-resorter och två är historiska parker. 23 av öarna ägs privat och resten är obebodda.

Ekonomi och historia

Sjöslag på Javasjön

Japansk kryssare

Det finns en massa olika arter i Javasjön och fisket är otroligt viktigt för områdets ekonomi. Man har skapat naturreservat som till exempel Karimunjawa för att bevara naturen. Det rika djurlivet är också av stort intresse för turister som kommer hit för att dyka för att upptäcka världen under vattnet. Historiskt sett så har detta hav också haft stor betydelse och man talar ofta om Slaget vid Javasjön som en mycket viktig kamp under det Andra Världskriget. Slaget utspelade sig 1942 och involverade länder som Holland, England, Australien och USA som kom för att försöka försvara Java mot Japan. Det här var ett av de viktigaste slagen i Stilla havet under kriget och det räknas som ett av de största slagen med skepp sedan Slaget vid Jylland 1916. Japan vann till sist detta slag, detta trots att de drogs med logistiska problem.