Mexiko

Mexiko är ett land som räknas som en federal konstitutionell republik och som ligger i Nordamerika. Landet har gräns till USA i norr, till Guatemala och Belize, och det har kust till Stilla havet såväl som till Karibiska havet. Det här landet är det femte största i Amerika och har en folkmängd som år 2013 uppmättes till 118 miljoner. Mexiko har 31 olika delstater och ett federalt distrikt som är huvudstaden Mexiko City som också är landets största stad. Det här landet har varit mycket viktigt för flera olika civilisationer såsom Olmec, Toltec, Zapotec, Maya och Aztekerna. 1521 så erövrade och koloniserade Spanien det område som 1821 fick självständighet och blev till Mexiko.

Mer om Mexiko

Ruin i Mexiko

Lämningar från ursprungsbefolkningen

När landet hade fått självständighet så följde en period av ekonomisk instabilitet. Under Mexikansk-amerikanska kriget så gav Mexiko upp en del av sitt territorium till USA. 1910 så genomgick landet en revolution som slutade med att man införde det politiska system som används än idag. Mexiko har en av världen allra största ekonomier och är den tionde största oljeproducenten i världen. En stor del av världens silver kommer också från detta land. Det är också ett land som många vill besöka. 2010 så räknade man fram att Mexiko var världens tionde mest välbesökta land med omkring 22.5 miljoner utländska besökare varje år.

Geografi och klimat

Mexiko ligger i den södra delen av Nordamerika och det mesta av landet befinner sig på den nordamerikanska tektoniska plattan. Geopolitiskt så ses Mexiko helt och hållet som en del av Nordamerika tillsammans med USA och Kanada. Mexiko korsas från norr till syd av två bergskedjor, nämligen Sierra Madre Oriental och Sierra Madre Occidental. Sistnämnda är en förlängning av Klippiga bergen i norra Nordamerika. Från öst till väst i landets centrum så korsas landet av det mexikanska vulkaniska bältet som också har namnet Sierra Nevada. Det finns en fjärde bergskedja i landet med namnet Sierra Madre del Sur. Det här betyder i praktiken att en stor del av centrala och norra Mexiko består av platser med hög höjd. De tre största populationscentrumen ligger i dalar mellan de fyra bergsområdena och de är Toluca, Greater Mexico City och Puebla.

Landet har tropiskt och tempererat klimat. Under sommar och höst så drabbas kustområdena ofta av orkaner. Många av landets största städer ligger i Mexikodalen men här är man på så pass hög nivå över havet att man året om har ett temperat klimat med temperaturer på mellan 16 och 18 °C. I norra Mexiko så har man ett torrt klimat med sporadiska regnfall medan delar av det tropiska låglandet kan få ordentligt med nederbörd.

Ekonomi och turism

Sedan sent 1990-tal så har majoriteten av Mexikos befolkning tillhört en ständigt växande medelklass. Men mellan 2004 och 2008 så växte den fattiga delen av befolkningen och detta har fortsatt med en ökning av den befolkningsandel som lever i extrem fattigdom. Under början av 2000-talet så har elektronikindustrin vuxit kraftigt och Mexiko räknas som sjätte största land inom denna industri efter Kina, USA, Japan, Sydkorea och Taiwan. Man exporterar framförallt elektronik till USA och det rör sig mest om TV-apparater, skärmar, datorer, mobiltelefoner och andra elektroniska apparater. Mexiko är också en stor producent av bilar och många olika bilmärken har valt att utveckla och producera delar i detta land.

Mexiko är också en mycket populär turistdestination. Folk kommer från världens alla hörn för att vara med om festivaler, se ruiner, njuta av stränder och uppleva landets unika kultur. De flesta kommer under december månad och under mitten av sommaren. Många turister kommer från USA och består till stor del av collegestudenter.

Californiaviken

Californiaviken som också kallas för Cortez hav fick sitt namn av den spanske upptäcktsresanden Hernán Cortés som kom till området 1539. Det var Franscisco de Ulloa som gav viken sitt namn och han trodde att man via denna vik skulle kunna ta sig till det mytomspunna Anian sundet som antogs förbinda Stilla havet med Atlanten. Det här är en mycket smal havsarm som erbjuder ett rikt ekosystem med många djurarter och gott om fisk. Californiaviken omges av halvön Baja California och det mexikanska fastlandet med delstaterna Baja California, Baja California Sur, Sinaloa och Sonora, dessutom så finns det gott om öar och klippformationer i viken.

Där viken går samman med Stilla havet så är det djupt, omkring 3 000 meter, och sedan så blir det grundare ju längre in i viken som man kommer. Coloradofloden mynnar ut i denna vik och tillför den sötvatten. För de samhällen som ligger vid viken så är fisket av mycket hög betydelse. Dels så fiskar man kommersiellt och dels så är sportfiske mycket populärt i området. Det är dock så att fisket har försämrats på grund av förändringar i närliggande områdens ekologi.

Öarna i Californiaviken

Gråval i Californiaviken

Gråval

1978 så utsågs Californiavikens öar till naturreservat med syftet att skydda den unika flora och fauna som finns på plats. De största öarna i viken är Angel de la Guarda och Tiburón men det finns många fler. På grund av att dessa öar omges av en så vacker natur full av unika djurarter så har de blivit populära turistdestinationer. Här kan man ta sig ut med båt för att komma närmre öar och klippformationer och fortsätta med kajak för att på nära håll se sälar och andra djur. Det är också populärt att klättra på öarna och att njuta av lunch som man fiskat upp från vattnet som till exempel tonfisk och skaldjur. Man har i området satsat en hel del på ekologisk turism där man ser till att turisterna beter sig på ett sätt som inte skadar de känsliga ekosystem som finns på plats.

Vattentemperaturer

Vattentemperaturen i Californiaviken är nästan alltid behaglig då den ligger mellan 16 °C under vintertid och 24 °C under sommartid. Varmast är det invid kusterna, och vid områden som La Paz så kan man i slutet av sommaren nå riktigt höga temperaturer på omkring 30 °C. Det händer att man i den norra delen av viken får riktigt kalla vintrar och då kan temperaturen i vattnet sjunka till under 10 °C

Natur och djurliv

Det som gör att så många turister kommer till öarna i Californiaviken är för att området bjuder på helt fantastisk natur och unikt djurliv. Här finns det valar som knölvalen och gråvalen, djävulsrockor, sköldpaddor, delfiner, sälar, hajar och mer. Viken är Mexikos viktigaste källa till fisk och man fiskar efter arter som sardiner, bläckfisk och räkor. Sportfisket är mer inriktat på stora tonfiskar. Viken har också rev och vackra stränder. För att bevara djurlivet så har man sett till att skydda utvalda områden och skapa marina parker där man inte kan bygga. Arbetet går framåt men är inte alltid helt lyckat då man från Mexikos sida inte helt lyckas med övervakning och då det går rätt långsamt rent politiskt att införa nya regler och begränsningar för fisket i viken.