Panama

På Panamanäset i Centralamerika så ligger landet Panama som med USAs hjälp fick sin självständighet från Columbia år 1903. Landet har gräns till Costa Rica i väst, Colombia i sydöst, Karibien i norr och så till Stilla havet i söder. Panamas huvudstad heter Panama City och här bor omkring hälften av landets 3.6 miljoner invånare (2014). Fram till början av 1800-talet så var det här landet en spansk koloni men 1821 så bröt man med Spanien och gick istället med i en union med Ecuador, Venezuela och Nueva Granada. Unionen hette Republic of Gran Colombia och den upplöstes 1831 varpå Panama och Nueva Granada fortsatt var förenade och till sist blev till Republiken Colombia.

Panamakanalen

USA hjälpte Panama att bli självständigt från Colombia år 1903 och det gjorde det möjligt för USAs militära att bygga Panamakanalen. Den här kanalen förbinder Atlanten och Stilla havet via det Karibiska havet och den är en mycket viktig inkomstkälla för Panama som får in pengar via tullavgifterna i kanalen. År 1977 så skrevs ett avtal där kanalen övergick från USAs händer till Panamas. Panama är Latinamerikas andra största ekonomi och de har en enorm naturlig rikedom i form av tropiska plantor, djurarter och fåglar. En del av dessa arter kan man inte finna någon annanstans.

Geografi och klimat

Volcán Barú i Panama

Vulkanen Volcán Barú

Panama har en strategisk position i det centralamerikanska näset, och sedan år 2000 så har landet full kontroll över Panamakanalen som förenar Atlanten med Karibiska havet. Landet är inte särskilt stort och med en landmassa på 75 515 kvadratkilometer så hamnar man på 118:e plats jämfört med världens alla andra länder. Dominerande i landets landskap är bergen och kullarna som skapar en kontinental uppdelning. Man tror att denna bergskedja kommer sig av en landhöjning från sjöbotten där toppar kommit sig av vulkanisk aktivitet. Landets högsta punkt är vulkanen Volcán Barú med en höjd på 3 475 meter. Mellan Panama och Columbia så finns det tät djungel som anses vara ett rätt så skrämmande område som används av knarklangare och andra kriminella som tar gisslan.

Panamas djurliv är mycket spännande och här finns arter som hör hemma i Sydamerika såväl som i Nordamerika. Klimatet är tropiskt med temperaturer som är lite lägre på näs-sidan än vad de är nära Karibiska havet. Högre upp i bergsområdena så är det också vanligt med lägre temperaturer. Man har en regnsäsong som brukar ligga mellan april och december men som kan variera lite i längd från år till år. Det vanligaste är att det regnar mer på den Karibiska sidan än på Stillahavssidan. Det tropiska klimatet innebär att man har en rik flora och fauna.

Turism

Det blir alltmer populärt med turism till Panama vilket beror en hel del på att regeringen erbjuder skatteavdrag och rabatter för utlänningar och pensionärer. Det här har gjort att många ser Panama som ett gott alternativ att dra sig tillbaka till efter pensionen. År 2012 så kom omkring 2 200 000 besökare till Panama och det har även blivit vanligare med turism från Europa. Den nya trenden har haft en mycket positiv effekt på landets ekonomi och man har utsett vissa delar av landet som speciella turistzoner där man ger vissa skattefördelar specifikt för turistaktiviteter.

Nicaragua

Nicaragua är det största landet i Centralamerika med gräns till Honduras i norr och Costa Rica i söder. Landet har kust till Karibiska sjön såväl som till Stilla havet. Under 1500-talet så koloniserade det Spanska imperiet regionen. Nicaragua fick sin självständighet från Spanien år 1821 och sedan dess så har landet gått igenom perioder av politisk oro. Idag är landet en demokratisk republik och man har under senare år haft politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt. År 2012 så kom man fram till en befolkning på omkring 6 miljoner, och befolkningen består av indianer från Mosquitokusten, européer, afrikaner, asiater och folk från Mellanöstern. Huvudstaden heter Managua och är den tredje största staden i landet. Det officiella språket är spanska, men det finns också andra språk som till exempel de indianspråk som olika indianstammar använder sig av.

På grund av att man har en så stor blandning av kultur och tradition så har landet stor mångfald inom konst och litteratur. Kända poeter och skribenter från Nicaragua är till exempel Rubén Darío, Pablo Antonio Cuadra och Ernesto Cardenal. Nicaragua är också på väg att bli en mycket populär turistdestination vilket beror en hel del på det sköna tropiska klimatet och på spännande miljöer med aktiva vulkaner.

Geografi och klimat

Sjö i Nicaragua

Bild över Nicaraguasjön

Landets geografi består av tre huvudzoner, nämligen låglandet vid Stilla havet, det centrala höglandet och låglandet vid Karibiska sjön. På stillahavssidan så finns de två största sötvattensjöarna i Centralamerika, Nicaraguasjön och Managuasjön. Omkring dessa sjöar så finns det bördiga slätter med jord som berikats av aska från närliggande vulkaner. Nicaraguasjön är Centralamerikas största källa till sötvatten och här finns den ovanliga sötvattenshajen som har fått namnet Nicaraguahajen. Nicaragua har naturtillgångar i form av silver, guld, koppar, zink, bly, volfram, timmer och fisk. I de delar av landet som ligger på lägre höjd så är klimatet tropiskt och när man kommer upp på högre höjd så blir det svalare och torrare.

Nicaragua drabbas ofta av naturkatastrofer i form av jordbävningar, jordskred, vulkanutbrott och hårda stormar. Man har också problem med förorenat vatten och avverkning av skog som leder till jorderosion. En femtedel av landet har avsatts som skyddade områden och naturreservat.

Turism

Idag så är turismen mycket viktig för Nicaraguas ekonomi och det här är ett område som bara växer. Många turister kommer från USA och en del stannar kvar och bosätter sig i Nicaragua. Man får även besök från andra delar av Centralamerika, från Sydamerika och från Europa. Populära turistmål är Granada León, Masaya, Rivas, San Juan del Sur och Corn Islands. Man utvecklar också konceptet ekoturism vilket lockar många att komma och besöka landet. Många kommer förstås också för att njuta av stränderna som lämpar sig väl för surfing.