Nordmarianerna

I västra Still havet så ligger ögruppen Marianerna och här finner vi Nordmarianerna som är ett amerikanskt autonomt samvälde. På engelska så kallas Nordmarianerna för Northern Mariana Islands eller för Commonwealth of the Northern Mariana Islands. Området tillhör ett av fem amerikanska ö territorier. De andra fyra öarna är Guam, Puerto Rico, US Virgin Island och amerikanska Samoa. Det är dock bara Puerto Rico som liksom Nordmarianerna har förbundsstatus (commonwealth). Den totala ytan av öarna ligger på cirka 475,26 kvadratkilometer och 2010 så hade öarna 53 883 invånare. Av dessa så lever de flesta på ön Saipan. Av de andra 14 öarna som utgör Nordmarianerna så är bara Tiniam och Rota bebodda året om.

Geografi och klimat

Nordmarianernas utsikt

Vy från Nordmarianerna

Till Nordmarianerna så hör alla Marianernas öar förutom Guam som är den sydligaste. Allt som allt så rör det sig om 15 olika öar eller ö-områden. Garapan är huvudorten och den ligger på ön Saipan. Nordmarianerna ligger omkring 2000 km nordost om Filippinerna. Man delar in ögruppen i en nordlig och en sydlig del och de flesta bor på öar som ligger i den sydliga delen.

Den norra delens öar heter Farallon de Pajaros, Maug öarna, Asuncion ön, Agrihan, Pagan, Alamagan, Guguan och Zelandia Bank. Den södra delens öar heter Sarigan, Anatahan, Farallon de Medinilla, Saipan, Tinian, Aguijan och Rota. Den södra delens öar omges av korallrev och den norra delen består av flera vulkanöar där många vulkaner är aktiva som till exempel Anatahan, Pagan och Agrihan.

Klimatet på Nordmarianerna är tropiskt. Det är varmt och fuktigt året om och regntiden ligger mellan juli och november. Mellan december och maj så är det svalare. När det är regnsäsong så kan öarna drabbas av tyfoner. Temperaturerna är mycket jämna. Guiness Rekordbok har utnämnt temperaturerna på Saipan som världens allra jämnaste.

Politik och ekonomi

Sedan 1947 så är Marinerna tillsammans med Karolineröarna ett så kallat US Trust Territory of the Pacific Islands. Sedan 1978 så har öarna så kallad Commonwealth status vilket innebär ett visst självstyre. 1986 så skapades en union med USA vilket innebär att Nordmarianernas invånare har amerikanskt medborgarskap. Öarna har ett demokratiskt politiskt system med flera partier och man får ekonomiskt stöd från USA. Det politiska systemet har fått kritik för svågerpolitik.

Ekonomin på ön är högst beroende av stödet från USA men idag så är turistindustrin stadigt växande och en viktig källa till inkomster. Det är särskilt folk från Japan och från Sydkorea som kommer som turister till Nordmarianerna. Jordbruket har viss signifikans och består av mindre boskaps farmar samt småskaliga lantbruk som odlar kokosnötter, brödfrukt, tomater och meloner.

Mikronesien

Mellan Indonesien och Kiribati i västra Stilla havet så ligger ett antal mindre ögrupper som tillsammans ses som en etnografisk region med namnet Mikronesien. Namnet kommer från grekiskans ord för liten och ö och betyder “de små öarna”. Det var den franske upptäcktsresanden Jules Dumont d’Urville som gav ögrupperna namnet då han 1831 reste omkring i området för att sätta en gräns mellan ögrupperna och Polynesien och Melanesien. Det finns ett starkt samband mellan Mikronesien och Polynesien men invånarna klassas som mikronesier som är människor som inte talar melanesiska språk eller polynesiska. Mikronesiernas språk anses istället vara en del av den austronesiska språkfamiljen.

Historia

Förenta staterna Mikronesien

Öar och atoller i Mikronesien

Mikronesiens ögrupper koloniserades av Spanien under 1600-talet och köptes sedan år 1898 av Tyskland. 1914 så ockuperade Japan området men amerikanerna tog över under andra världskriget. Den andra april 1947 så skapade FN Förenta nationernas förvaltarskapsområde i Stilla havet. Det här förvaltarskapsområdet omfattade Karolinerna med Mikronesien och Palau, Marianerna med Guam och Nordmarianerna och Marshallöarna och det var USA som fick sköta administrationen. Då européerna först kom till ögrupperna så fann man att det fanns väldigt lite kunskap om metaller på plats. Vapen och olika redskap tillverkades istället av ben, trä och hajtänder.

Geografi och klimat

Mikronesien är en region som inkluderar omkring 2 100 öar. Det finns fyra huvudsakliga ögrupper och dessa är:

Karolinerna – Det här är en spridd arkipelag med omkring 500 små korallöar som ligger norr om Nya Guinea och öst om Filippinerna. Karolinerna består av två stater, Mikronesiska federationen med omkring 600 öar på den östra sidan, och Palau med omkring 250 öar på den västra sidan.

Gilbertöarna – Gilberöarna är en kedja med 16 atoller och korallöar. Rent geografiskt så kan man säga att ekvatorn fungerar som en skiljelinje mellan de norra Gilbertöarna och de sydliga Gilbertöarna. Republiken Kiribati innefattar alla Gilbertöarna såväl som Tarawa ön på vilken landets huvudstad ligger.

Marianerna – Marianerna är en arkipelag som utgörs av 15 vulkanberg. Den här kedjan av öar har uppstått då den västra kanten av Stillahavsplattan rör sig västerut och trycks ned under Marianerplattan. Det här är ett av världens mest vulkaniska områden. Politiskt sett så är Marianerna uppdelade i två territorier som båda kontrolleras av USA. Nordmarianerna som har commonwealth status samt Guam.

Marshallöarna – Det här är en ö-stat som ligger norr om Nauru och Kiribati, öst om Mikronesien och söder om Wake ön. Landet består av 29 atoller och 5 isolerade öar och omkring 1 156 småöar och kobbar. Atollerna och öarna formar två grupper nämligen Ratak kedjan och Ralik kedjan. Alla öar som ligger i dessa kedjor tillhör Republiken Marshallöarna. I och med att man har få naturresurser så baserar sig öarnas ekonomi på arbete inom servicesektorn såväl som inom fiske och jordbruk.

Guam

Guam är med en yta på 549 km² den största ön i Mikronesien, och det här är ett område som av FN inte anses vara självstyrande utan klassas som ett amerikanskt autonomt territorium. Guam ligger i den västra delen av Stilla havet. Guams huvudstad hette tidigare Agana men kallas idag för Hagatna. Det här är ett viktigt ekonomiskt centrum på ön och också platsen där landets regering har sitt säte. År 2010 så räknande man strax över 159 000 invånare i Guam. Samma år så kom man fram till att Dededo är den stad som har flest invånare, nämligen omkring 45 000. Landets officiella valuta är USD och de officiella språken är engelska och chamarro.

Geografi och klimat

Guam är väldigt naturskönt

Skön natur på Guam

Guam är omkring 48 km lång och 6-19 km bred och är Marianaöarnas sydligaste ö. Öns högsta punkt ligger på 407 meters höjd på berget Lamlam. Ön ligger på den västra kanten av Stillahavsplattan och i närheten av Filippinerplattan vilket ibland leder till jordbävningar. Det finns inga aktiva vulkaner på ön men den drabbas ibland av föroreningar från de utbrott som närliggande Anatahan vulkanen har.

Runtom Guam så finns det djupa vattenkanaler och korallrev. Ön har sandstränder som kantas av klippor och mangroveskogar. Den södra delen av ön har gott om skog medan den norra delen domineras av klipplandskap. Guam ligger omkring 5 300 km väst om Hawaii och 2500 km söder om Japan.

Klimatet är tropiskt och vädret är normalt sett varmt och fuktigt. Den torra säsongen är mellan december och juni medan övriga månader räknas som regnsäsong. De svalaste månaderna är januari och februari då man kommer ner på omkring 21–24 °C och dessutom har en lägre luftfuktighet. Det är vanligt med tropiska stormar och tyfoner under regnsäsongen. Risken för tyfoner är som störst mellan oktober och november men de kan uppstå året om. För att klara av stormarna så bygger man med cement och stål och man använder sig av specialanpassade fönsterluckor som klarar av tyfonerna.

Historia

Man tror att polynesier började bosätta sig på Guam någon gång under 1500-talet. Ferdinand Magellan var den europé som 1521 upptäckte ön som 1667 hamnade under spansk kontroll. Under det spansk-amerikanska kriget så tog USA över kontrollen och så fortsatte det efter freden 1899. Under andra världskriget så ockuperade Japan Guam men 1944 så återtog USA kontrollen. Sedan den 27 september 1949 så är Guam ett amerikanskt territorium som har inre autonomi.

Ekonomi

Den största industrin på Guam är turistindustrin. Ön fungerar även som amerikanskt försvarsposition med viktiga försvarsanläggningar. Det är särskilt japaner som tycker om att resa till Guam men folk kommer även från Australien och USA. Distriktet Tumon har mer än 20 hotell, shoppinggalleria, ett nöjesområde, inomhusakvarium och underhållning som lockar till sig turister i alla åldrar.