Hawaii

För många så är Hawaii med sitt varma och tropiska klimat, vackra ständer och aktiva vulkaner ett fantastiskt resmål, men förutom vidunderliga vyer så är det här en spännande plats rent kulturellt och historiskt. I och med att Hawaii ligger mitt i Stilla havet så har man influenser både från Nordamerika och från Asien, och dessa blandas upp med den egna kulturen. På Hawaii så bor det mer än en miljon människor permanent och varje år så kommer det en stor skara turister från världens alla hörn. Huvudstaden heter Honolulu och ligger på ön O’ahu.

Hawaii är inte ett eget land utan en av de amerikanska delstaterna. Staten innefattar nästan hela den vulkaniska Hawaiiarkipelagen. De åtta huvudöarna ligger i den sydöstra delen av arkipelagen. Ordet Hawaii kommer från proto-polynesiskans Sawaiki som översätts till “hemland”. Ordet återkommer i andra språk som talas på öar i Stilla havet.

Geografi och klimat

Mauna Kea på Hawaii

Mauna Kea

Hawaii har ett tropiskt klimat som tack vare östliga vindar inte är så fuktigt och hett som det skulle kunna vara. Här kan man faktiskt se snö om man tar sig upp till 4 000 meter höjd på Mauna Kea och Mauna Loa under vintermånaderna. Den större delen av Hawaii har två årstider vilket är den torra säsongen mellan maj och oktober och regntiden som är mellan oktober och april. Klimatet kan vara lite olika beroende på den ö som man befinner sig på, och även på enskilda öar där det finns höga berg och därmed höjdskillnader som ger olika temperaturer.

De åtta huvudöarna är: Niʻihau,Kauaʻi, Oʻahu, Molokaʻi, Lānaʻi, Kahoʻolawe, Maui och Hawaiʻi som är den största ön och som därför ofta just kallas för den stora ön då man vill peka ut att man talar om ön och inte om staten som helhet. Geografiskt sett så är arkipelagen en del av Polynesiens subregion Oceanien. Hawaii räknas som USAs allra sydligaste delstat och det är intressant att beakta att det här rör sig om en delstat som inte har gräns till någon annan delstat i USA då den inte ligger på fastlandet.

Turism

Turismen är en mycket viktig del av Hawaiis ekonomi. Siffror från 2003 visade att man det året hade haft över 6 miljoner besökare till Hawaiis öar och detta gav intäkter på mer än 10 miljarder dollar. I och med att vädret är så pass milt året om så är Hawaii en turistdestination för årets alla månader. De flesta kommer under sommarmånader och många satsar på Hawaii då vintern kommer och man vill fly kyla och snö för en härlig tid på stranden. Hawaii har flera populära festivaler som folk också kommer för att vara med om som den årliga Merrie Monarch Festival som är en hula hula tävling och som Hawaiis internationella filmfestival.

Wakeöarna/Wake

Wakeöarna kallas ofta enbart för Wake och det här är en korallatoll med en kustlinje på 19 km som ligger strax nor om Marshallöarna i Stilla havet. Det här är ett område som räknas till Förenta staternas avlägset belägna öar, och sedan 1899 så styrs det av USA. Man kan säga att Wake ligger halvvägs mellan Nordmarianerna och Hawaii och att det rör sig om ett område som inte är en del av USA men som administreras av ett av USAs departement. Det bor omkring 150 personer på öarna och man kan inte röra sig i området precis hursomhelst då det övervakas av USAs flygvapen. Här finns det också en missilanläggning som drivs av USAs militära. Det är själva Wake ön som fungerar som centrum för atollen och här finns också ett flygfält med en 3 000 meter lång landningsbana.

År 2009 så utsåg president George W. Bush atollen som en del av det som kallas för Pacific Remote Islands Marine National Monument vilket är en grupp av öar i Stilla havet som överses av avdelningen Fish and Wildlife Service som tillhör USAS regeringsdepartement. Detta gjordes som ett sätt att skydda områdets unika djurliv.

Geografi och klimat

Wakeöarna från luften

Hela Wakeöarna

Wakeöarna ligger i den norra delen av Stilla havet och är till ytan sett mycket små. Det rör sig allt som allt om en yta på 6,5 km² och den högsta punkten ligger på 6 meter. Det här är inte en bebodd plats utan ett naturskyddsområde som styrs av USA via U.S. Fish and Wildlife Service. Många refererar till Wake som en enda ö fastän att det faktiskt rör sig om en atoll med tre olika öar och ett rev som omger en centralt liggande lagun. Att man säger Wakeön har en hel del att göra med den terminologi som USA använde sig av före det andra världskriget då man ville särskilja Wake från andra atoller som många gånger var under japansk kontroll.

Wakeöarna ligger i en tropisk klimatzon men under vintertid så drabbas området av ett tempererat klimat med stormar. Vattnet som ligger kring öarna är alltid varmt och under sommar och höst så håller det nästan badkarsvärme då temperaturen kan överstiga 27 °C. Ibland så drar tyfoner in över öarna och det här kan leda till farliga situationer men eftersom det inte finns någon egentlig befolkning på plats så rör det sig mest om byggstrukturer som kan ta skada. De amerikanska medborgare som finns på plats evakueras då man misstänker att öarna kommer att drabbas av en särskilt hård storm. Det var precis vad som hände hösten 2006 då en kategori-5 tyfon var på väg mot området.

Mer om Wakeöarna

Wakeöarna upptäcktes för Spaniens räkning av kapten Álvaro de Mendaña de Neyra. Mellan 1941 och 1945 så var det japanerna som hade kontrollen över Wake men amerikanerna tog sedan tillbaka styret över området. 1950 så fick Wakeöarna stor betydelse för USA då man kunde hålla möten här i närhet till Korea där Koreakriget var på gång. Efter detta så kom öarna att användas för försvarsoperationer under Kalla Kriget. Sedan 1974 så har man också använt öarna för att testa missilprogram, och landningsbanan som finns på Wake fyller även en funktion som plats att nödlanda på i området då detta blir nödvändigt.

Polynesien

Namnet Polynesien betyder “en region med många öar” eller “de många öarna”, och Polynesien består mycket riktigt av öar och ögrupper. Regionen ligger i Oceanien som tidigare var känt som Söderhavet. Ögrupperna som utgör Polynesien ligger mellan Påskön, Hawaii och Nya Zeeland och av de omkring 6 miljoner människor (siffra från uppskattning gjord 1991) som bor här så är de allra flesta så kallade polynesier vilket innebär folk som talat polynesiska språk. Bland öarna och ögrupperna som tillhör området Polynesien så finner vi bland annat Hawaiis Rotuma, Uved, Tokelau, Samoa, Cooköarna och Påskön såväl som Tuvalu, Tonga, Niue och Nya Zeeland.

Man kan se att de som bor i det här området även är influerade av Melanesiens kultur och traditioner. Melanesien ligger i västra Stilla havet. I och med att Polynesien influerats en hel del av européernas ankomst under 1800-talet såväl som världskrig så har man förändrats en hel del vad gäller traditioner, tro och livsstil, och mycket av det som en gång var en självklar del av livet är numera berättelser från förr.

Geografi och klimat

Val i Polynesien

Polynesien bjuder på ett magnifikt djurliv

Polynesien räknas som en etnografisk region som har en yta på omkring 5 miljoner km². När den franske upptäcktsresanden Charles de Brosses kom till området 1756 så menade han med namnet Polynesien samtliga öar i Stilla havet. På engelska så talar man om Polynesian Triangle som huvudområdet men det finns även öar som ligger utanför denna triangel som bebos av polynesier. Triangeln uppkommer om man kopplar samman de yttre punkterna Hawaii, Nya Zeeland och Påskön. Resten av ögrupperna ligger inom denna triangel. Det finns också mindre polynesiska samhällen på Papua Nya Guinea såväl som på Solomonöarna, Karolineröarna och Vanuatu. Norr om Fiji så ligger Rotuma som inte är inom gränserna för triangeln men som har starka polynesiska kulturella inslag.

Klimatet är tropiskt varmt och fuktigt. En varm regnsäsong ligger mellan november och april vilket följs av en kyligare och torrare period mellan maj och oktober. I och med att öarna är rätt så väl spridda så förekommer det variationer vad gäller klimat. Området kan under regntiden drabbas av häftiga cykloner.

Ekonomi

Förutom Nya Zeeland så består en stor del av öarna i Polynesiens inkomst av bidrag från andra länder såväl som av hjälp från polynesier som rest utomlands för att jobba. Det är rätt vanligt att familjer uppmanar sina ungdomar att flytta till länder där de kan jobba och tjäna bra för att på så vis hjälpa familjen hemma i Polynesien. Vissa öar och ögrupper i Polynesien får inkomster av turism som till exempel Påskön, och det finns också innovativa sätt att tjäna pengar på som till exempel på Tuvalu där man har skapat sitt eget .tv domän som marknadsförs eller på Cooköarna där man förlitar sig på försäljning av frimärken.