Sydkinesiska havet

Det Sydkinesiska havet omges av tio olika länder och är en av världens viktigaste transportleder. Det här är ett bi-hav till Stilla havet som även är en del av det Australiasiska medelhavet. Trots att så många länder har kust till detta hav så är Kina väldigt tydliga med att havet är deras. Kina har sedan länge gjort det klart att hela det Sydkinesiska havet är deras territorium, och det är inte så svårt att förstå varför det här är en viktig fråga. Det är nämligen så att havet gömmer stora fickor med olja samt mineraler. Konflikten mellan havets kringliggande länder rör dock inte bara vattnet utan även öar och är en internationell fråga där även USA har blandat sig i diskussioner och beslut.

Sydkinesiska havet är mycket stort och man brukar säga att det är det största havsområde som finns i världen efter de stora oceanerna.

Geografi och klimat

Det Sydkinesiska havet ligger på en kontinentalhylla som har sänkts under vatten. Forskare tror att hela området en gång var en landmassa och att öar som Borneo var en del av fastlandet. Geologer har lite olika åsikter om när och hur havet formades och det här är fortfarande något som undersöks och diskuteras. Det här är som nämnt ett väldigt stort havsområde på omkring 3 000 000 km² och det omges av länderna Brunei, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Kambodja, Kina, Macao, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand och Vietnam. Dessutom så finns det hundratals öar och viktiga rev i havet och här kan öar som Anambasöarna, Dongshaöarna, Natunaöarna, Paracelöarna och Zhonghasöarna nämnas.

Havet tar emot en hel del sediment från floder som Mekongfloden, Röda floden och Pärlfloden som alla mynnar ut i det. Många av dessa floder mynnar ut i floddeltan som även är rika på gas och olja.

Konflikter om territorium

Konflikter har hänt vid Sydkinesiska havet

Militär aktivitet vid Sydkinesiska havet

Konflikter har ju som bekant ofta med naturrikedomar att göra och det Sydkinesiska havet har stora tillgångar av mineraler, gas och olja. Konflikter som rör territorium i området rör både öar och vattenmassor och det är främst Brunei, Kina, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam som inte kommer överens om var gränser ska dras. Det man framförallt diskuterar är rätten till att fiska i specifika skärgårdar samt rätten till att utvinna gas och olja på olika håll i havet. Dessutom så är man inte eniga om vem som ska kontrollera de handelsleder som går genom havet.

Att USA år 2010 tog del av denna konflikt och tog den till internationell nivå beror på att man från USAs sida är intresserade av fri tillgång till fraktvägar och handelsvägar i havet. Från Kinas sida så gillades det inte att utomstående blandade sig i då man anser att det här är en regional fråga som de inblandade länderna själva kan lösa.