Östtimor

Östtimor är det första land att bli självständigt under 2000-talet. Det här landet blev nämligen inte självständigt förrän den 20 maj 2002. Då hade det styrts av portugiser från 1500-talet och fram till 1975 varpå Indonesien invaderade och tog över. FN fördömde denna invasion och med FNs hjälp så kunde detta land i Sydostasien få sin självständighet. Landet ligger på den östliga delen av ön Timor och innefattar även en del av öns västra del. Landets officiella namn är Demokratiska republiken Östtimor. Landets totala yta är omkring 15410 kvadratkilometer. Huvudstaden heter Dili och de officiella språken är portugisiska och tetum.

Lite historia

Fin strand i Östtimor

Jesusstranden i Östtimor

Östtimor koloniserades av Portugal under 1500-talet och kallades för Portugisiska Timor fram till dess att ön avkoloniserades år 1975. När Östtimor hade avkoloniserats så ockuperade och invaderade Indonesien ön och utropade den till den 27:e indonesiska provinsen. Det här var dock något som invånarna på ön var föga intresserade av vilket senare kom att undersökas och fastställas av FN som fördömde Indonesiens invasion. När Östtimor år 2002 blivit ett eget land så blev man medlemmar i FN såväl som i Samväldet av portugisspråkiga länder. De flesta på ön är kristna men det finns några minoritetsgrupper som tillhör andra religioner.

Geografi och klimat

Ön Timor ingår i Malackaarkipelagen och är den största av de Små Sundaöarna. Söder om ön så finns Timorsjön som är en del av det Stilla havet och som skiljer Timor från Australien. Den västra delen av ön huserar den indonesiska provinsen Nusa Tenggara Timur. Den största delen av landet består av bergslandskap och det högsta berget är Tatamailau som också har namnet Mount Ramelau. Det här berget har en högsta punkt på 2 963 meter. Efter huvudstaden Dili så är Baucau den näst största staden. Längst i öst på Östtimor så ligger Paitchau bergskedjan och även Ira Lalaro sjön. Här har man anlagt ett naturreservat som har namnet Nino Konis Santana National Park. Här skyddar man landets tropiska skog och unika plantor och djurarter. Längsmed den norra kusten så finns det gott om korallrev som har uppmärksammats då de hotas av miljöförstöring.

Östtimor har två årstider, regntiden som ligger mellan december och april och den torra säsongen som ligger mellan maj och november, Under de torra månaderna så har man inte mycket regn på den norra kusten medan bergsområden och den södra kusten kan få tillfälliga regnskurar. När det väl regnar så leder detta ofta till översvämningar och jordskred vilket ibland gör det omöjligt att ta sig fram på vägar. Temperaturerna ligger på mellan 30°C och 35°C året om, i bergsområden så kan det bli kyligare.

Ekonomi

Industrier på Östtimor är aktiva inom områden som trycksaksproduktion, tvåltillverkning, hantverk och vävda tyger. Man odlar kaffe, ris och kassava, och landet exporterar kaffe, marmor och sandelträ.

Singapore

Landet Singapore ligger i sydöstra Asien, i Stilla havet, på Malackahalvöns södra spets. Landet består av huvudön Singapore samt omkring 50 mindre öar. Det här är en stad-stat som räknas som Sydostasiens allra minsta land. Landet sägs ha fått sitt namn av en prins från Palembang som ska ha sett ett djur på ön. Han befann sig tydligen på så långt avstånd att han inte riktigt kunde urskilja vad det var för något djur men han var säker på att det rörde sig om ett lejon så ön fick namnet Singapura vilket betyder lejonstaden på Sanskrit. Nu är det dock så att det aldrig ska ha funnits några lejon på denna ö så han måste ha sett något annat…

Tusentals internationella företag har kontor på ön och då ön fungerade som handelscentrum för det Brittiska Imperiet så kom många kineser hit. Idag räknar man med att omkring 77 % av landets invånare har kinesiskt ursprung. Singapore blev till en början en del av landet Malaysia då det blev självständigt från Storbritannien år 1963, men sedan 1965 så är Singapore ett eget land, och idag så räknas det som Sydostasiens finansiella centrum med en av världens mest aktiva container-hamnar.

Geografi och klimat

Singapore by night

Singapore ovanifrån

Singapore är en tropisk ö som ligger alldeles i öppningen av Malackasundet som är den kortaste sjövägen mellan den Indiska oceanen och Sydkinesiska havet. Landet gränsar till Malaysia och omges av Singaporesundet. Via havet så har man gräns till Indonesien. Singapore består av 63 olika öar och det inkluderar huvudön som kort och gott kallas för Singaporön eller Pulau Ujong på malajspråket. Av de mindre öarna så är Jurong, Pulau Tekong, Sentosa och Pulau Ubin de största. Den högsta punkten är Bukit Timah kullen som har en topp på 166 meter. Under 1960-talet så angav man landets yta som 581,5 kvadratkilometer, men idag är den siffran större. Man har nämligen lyckats odla land med projekt där man till exempel sammanför mindre öar för att få större ytor med bättre funktion. Det här har man till exempel gjort på Jurong ön.

En stor del av Singapores landresurser är avsatta som naturreservat och man jobbar idogt med att bevara naturen som den är genom att satsa på kollektivtrafik och minska på utsläpp. Det här gör att man även i stadslandskapet upplever naturen då det finns gott om parker och då man ger plats åt träd och annan växtlighet.

Klimatet i Singapore är tropiskt och man har inga specifika årstider. Temperaturerna ligger på samma nivåer året runt och luftfuktigheten är hög. De varmaste månaderna är april och maj medan den regnigaste tiden är mellan november och januari då det råder monsunsäsong i området.

Indonesien

Indonesien är en arkipelag som ligger vid ekvatorn och som består av mer än 13 000 öar. Landet ligger mellan Indiska oceanen och Stilla havet i Sydostasien. Indonesiens största öar är Sumatra, Java, Kalimantan som även kallas för Indonesiska Borneo, Sulawesi och den indonesiska delen av Nya Guinea som även kallas för Papua eller Irian Jaya. Vad gäller befolkning så rankas Indonesien som världens fjärde folkrikaste land och här är de allra flesta muslimer. Landet är uppdelat på öar och de flesta städer finner man på Java där över hälften av landets befolkning bor. Det här är en ö som har en storlek som kan jämföras med staten New York i USA.

Indonesiens huvudstad heter Jakarta och ligger på Java. I Jakarta så bor det mer än 14 miljoner människor och staden har länge rankats bland världens nio största städer.

Geografi och klimat

Puncak Jayas i Indonesien

Berget Puncak Jayas

De indonesiska öarna har bergsterräng och tät regnskog. Här finns det även aktiva vulkaner. Många av de mindre öarna tillhör ögrupper som till exempel Moluckaöarna som tidigare kallades för Kryddöarna. De flesta öarna är obebodda och de ligger på båda sidor om ekvatorn. Indonesien gränsar till Malaysia, Borneo, Papa Nya Guinea på Nya Guinea, Östtimor på ön Timor, Singapore, Filippinerna, Palau och Australien. Landets högsta punkt är Puncak Jayas topp på 4 884 meter. Denna bergstopp finns på ön Papua. Den största sjön är Tobasjön som ligger på Sumatra. Viktiga indonesiska floder är Mahakam och Barito som båda finns på Kalimantan. De här floderna fungerar som viktiga transportleder mellan öns olika samhällen.

Klimatet är tropiskt och det varma vattnet ser till att landtemperaturerna också håller en konstant varm nivå. Vid kusterna så ligger medeltemperaturen på omkring 28 °C medan inlandet har ett medel på omkring 26 °C och bergsregioner 23 °C som medeltemperatur. I och med att man ligger precis vid ekvatorn så är också dagens längd i stort sett densamma året om. Det som ger skillnader vad gäller väder och klimat är regnfallen. Mellan juni och september så blåser monsuner in från söder och öster.

Ett land med vulkaner

I och med att Indonesien ligger längsmed kanten på Stilla havsplattan, Eurasia-plattan samt australiska kontinentalplattan så är det här ett land med stor vulkanisk aktivitet. Man räknar med att det finns minst 150 stycken aktiva vulkaner i landet och här är Krakatoa och Tambora kända namn på vulkaner som har haft utbrott med förödande konsekvenser. Den seismiska aktiviteten leder även till tsunamivågor. 2004 års tsunami ledde till att omkring 168 000 människor på Sumatra förlorade livet. Nu är den vulkaniska aktiviteten inte bara något negativt. Askan som kommer från vulkanerna gör att jorden på öarna blir mycket bördig vilket är bra för det lokala jordbruket.

Sydkinesiska havet

Det Sydkinesiska havet omges av tio olika länder och är en av världens viktigaste transportleder. Det här är ett bi-hav till Stilla havet som även är en del av det Australiasiska medelhavet. Trots att så många länder har kust till detta hav så är Kina väldigt tydliga med att havet är deras. Kina har sedan länge gjort det klart att hela det Sydkinesiska havet är deras territorium, och det är inte så svårt att förstå varför det här är en viktig fråga. Det är nämligen så att havet gömmer stora fickor med olja samt mineraler. Konflikten mellan havets kringliggande länder rör dock inte bara vattnet utan även öar och är en internationell fråga där även USA har blandat sig i diskussioner och beslut.

Sydkinesiska havet är mycket stort och man brukar säga att det är det största havsområde som finns i världen efter de stora oceanerna.

Geografi och klimat

Det Sydkinesiska havet ligger på en kontinentalhylla som har sänkts under vatten. Forskare tror att hela området en gång var en landmassa och att öar som Borneo var en del av fastlandet. Geologer har lite olika åsikter om när och hur havet formades och det här är fortfarande något som undersöks och diskuteras. Det här är som nämnt ett väldigt stort havsområde på omkring 3 000 000 km² och det omges av länderna Brunei, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Kambodja, Kina, Macao, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand och Vietnam. Dessutom så finns det hundratals öar och viktiga rev i havet och här kan öar som Anambasöarna, Dongshaöarna, Natunaöarna, Paracelöarna och Zhonghasöarna nämnas.

Havet tar emot en hel del sediment från floder som Mekongfloden, Röda floden och Pärlfloden som alla mynnar ut i det. Många av dessa floder mynnar ut i floddeltan som även är rika på gas och olja.

Konflikter om territorium

Konflikter har hänt vid Sydkinesiska havet

Militär aktivitet vid Sydkinesiska havet

Konflikter har ju som bekant ofta med naturrikedomar att göra och det Sydkinesiska havet har stora tillgångar av mineraler, gas och olja. Konflikter som rör territorium i området rör både öar och vattenmassor och det är främst Brunei, Kina, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam som inte kommer överens om var gränser ska dras. Det man framförallt diskuterar är rätten till att fiska i specifika skärgårdar samt rätten till att utvinna gas och olja på olika håll i havet. Dessutom så är man inte eniga om vem som ska kontrollera de handelsleder som går genom havet.

Att USA år 2010 tog del av denna konflikt och tog den till internationell nivå beror på att man från USAs sida är intresserade av fri tillgång till fraktvägar och handelsvägar i havet. Från Kinas sida så gillades det inte att utomstående blandade sig i då man anser att det här är en regional fråga som de inblandade länderna själva kan lösa.

Javasjön

Mellan de indonesiska öarna Borneo och Java samt Sumatra och Sulawesi så ligger den grunda havsbassängen som går under namnet Javasjön. Det här är ett mycket grunt hav som via Karimatasundet, mellan Belitung och Kalimantan, kopplas samman med det Sydkinesiska havet samt Stilla havet. I Sydväst så fungerar Lomboksundet som en förbindelse mellan Javasjön och den Indiska oceanen. Det här är ett hav med låg salthalt vilket beror en hel del på det sötvatten som rinner in i det från Kalimantan, Java och Sumatra i slutet av den regniga monsunsäsongen.

Geografi och klimat

Javasjön mäter omkring 1 450 km i östlig västlig riktning och 420 km i nordlig sydlig riktning. Havets totala yta ligger på omkring 433 000 kvadratkilometer och det här är ett grunt vattenområde med ett djup som ligger på omkring 45 meter. Det är bland annat den plana botten som får geologer att anta att det här en gång var en landmassa. Den södra delen av sjöbotten är geologiskt mycket lik de områden som man finner på norra Java där det finns oljefält som sträcker sig ut under vattenytan. Faktum är att man har funnit så pass många gasfickor och oljefickor att Javasjön har blivit en mycket viktig del av Indonesiens exportprogram.

Från september till maj så rör sig ytliga strömmar västerut och under resten av året så rör de sig österut. Salthalten i vattnet är låg tack vare de floder som mynnar ut i havet från olika öar. Indonesiens Tusen öar (Thousand Islands) ligger längsmed norra Jakartas kust. Det här är ett band med omkring 110 öar som sträcker sig 45 km in i Javasjön vid västra Jakartabukten. Man har här bestämt att 36 av öarna kan användas för rekreation, men det är bara cirka 13 öar som har utvecklats varav 11 huserar turist-resorter och två är historiska parker. 23 av öarna ägs privat och resten är obebodda.

Ekonomi och historia

Sjöslag på Javasjön

Japansk kryssare

Det finns en massa olika arter i Javasjön och fisket är otroligt viktigt för områdets ekonomi. Man har skapat naturreservat som till exempel Karimunjawa för att bevara naturen. Det rika djurlivet är också av stort intresse för turister som kommer hit för att dyka för att upptäcka världen under vattnet. Historiskt sett så har detta hav också haft stor betydelse och man talar ofta om Slaget vid Javasjön som en mycket viktig kamp under det Andra Världskriget. Slaget utspelade sig 1942 och involverade länder som Holland, England, Australien och USA som kom för att försöka försvara Java mot Japan. Det här var ett av de viktigaste slagen i Stilla havet under kriget och det räknas som ett av de största slagen med skepp sedan Slaget vid Jylland 1916. Japan vann till sist detta slag, detta trots att de drogs med logistiska problem.