Ryssland

Ryssland är ett land som geografiskt sett ligger rätt så nära Sverige och som vi även delar en hel del historia med, ett så ryskt namn som Olga kommer faktiskt från fornsvenskans Helga. Trots gemensam historisk bakgrund så är Sverige och Ryssland mycket olika vad gäller allt från kultur till politik. Formellt sett så kallas landet idag den Ryska Federationen och landet sträcker sig över stora delar av Östeuropa samt över norra Asien. Även om det här landet är otroligt stort till ytan sett (med 17 075 400 kvadratkilometer så är det världen allra största land) så består det till större delen av folktomma landskap och områden där man med svårighet tar sig fram. Landet sträcker sig över 9 olika tidszoner och har kust till flera olika hav däribland Stilla havet via det Ochotska havet.

För att hålla ordning på ett så gigantiskt land så har man upprättat ett system med 89 olika administrativa enheter som kallas för federationssubjekt. Dessa subjekt består i sin tur av 21 republiker, 6 territorier, 50 regioner, 9 autonoma distrikt, 1 autonom region samt två federala städer. Varje subjekt har två representanter i ryska parlamentet, och på så vis så styrs landet lite i likhet med det system som finns i USA där alla stater representeras i senaten.

Geografi

Ryssland har ett växlande klimat

Dumper i Sibirien

Ryssland ligger alltså både i Europa och i Asien. Man har gräns länderna Norge, Finland, Lettland, Estland, Litauen, Vitryssland, Ukraina, Polen, Georgien, Azerbajdzjan, Kina, Nordkorea, Mongoliet och Kazakstan. I norr så har man kust till Norra Ishavet och i öster så finns det kust till Stilla havet. Klimatet skiljer sig stort åt beroende på var man befinner sig i landet och det är välkänt historiskt sett att den ryska vintern kan vara mycket svår att klara av. Nu är inte hela Ryssland i en arktisk klimatzon, och i söder, vid Svarta havets kust så har man ett subtropiskt klimat vilket betyder att det kan bli riktigt varmt. Sibirien väcker skräck i många då detta avlägsna område med subarktiskt klimat länge användes som fängelse för oönskade personer som där fick arbeta i slavläger, många gånger utan att någonsin höras av igen.

Rysslands geografi innefattar allt från berg till slätter och landet är rikt på naturtillgångar av olika slag. I och med att landet är så stort så är det glesbefolkat. De flesta bor i de västra delarna som ses som europeiska, omkring Uralbergen eller i de sydöstra delarna nära Stilla havets kust. År 2002 så kunde man konstatera att landet hade en befolkning på 145,2 miljoner och då bodde den störste delen i de europeiska områdena medan omkring 40 miljoner fanns i de delar som ligger i Asien. Ryssland är ett land där befolkningen under början av 2000-talet kraftigt minskade vilket berodde på att det föddes färre barn och på att folk utvandrade. Denna trend tycks dock vara på gång att vända.

Det finns många olika etniska grupper i Ryssland men de allra flesta räknas helt enkelt som ryssar och ryska är landets huvudspråk. Även om sovjettiden var en tid då man gjorde det svårt för oliktänkande och avvikande religioner att existera i Ryssland så har detta land en stor kulturskatt inom områden som poesi och litteratur, konst och musik. I modern tid så är det intressant notera att det i Ryssland finns en självklar jämställdhet mellan män och kvinnor då det rör sig om utbildning och yrken, och det särskilt i storstäder där kvinnor med hög utbildning lever mycket jämställda liv.

Natur

I Ryssland så finns det gott om olika ekosystem och här kan man skåda allt från djupa skogar till tundra. Man brukar kalla Rysslands skogar för Europas lungor och här finns världens största reserv av skog. Djurlivet är mycket varierat och bjuder på spännande arter som björn och tiger, unika fåglar, såväl som på valar och andra vattendjur. Brunbjörnen brukar ses som en symbol för Ryssland.

Kina

Det allra största landet i Ostasien är Kina och det här är också världens folktätaste land. Faktum är att man under slutet av 1970-talet ansåg befolkningstillväxten som så pass alarmerande att man i Kina införde en regel som i vissa områden gjorde gällande att man bara fick ha ett barn per familj. Man tror idag att Kina har omkring 1.5 miljarder invånare men det är svårt att säga en exakt siffra då regeln om ett barn per familj har lett till en hel del mörkning då många ändå skaffar fler och ljuger om detta. I Kina så tampas man fortfarande med gränskonflikter, både till land och till sjöss. Det pågår fortfarande en aktiv diskussion om vilka gränsdragningar som ska gälla med länder som Pakistan, Indien, Japan, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam. Konflikterna rör ofta landområden och sjöområden där det finns naturliga rikedomar, råvaror som samtliga länder inblandade i konflikterna givetvis är intresserade av att kontrollera och dra nytta av.

Geografi och klimat

Kinas landgränser är mot Ryssland, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Burma, Laos, Bhutan, Indien, Pakistan, Nepal, Tadzjikistan, Afghanistan och Kazakstan. Kina har också havs-gräns mot länderna Nordkorea, Sydkorea, Japan, Malaysia, Filippinerna, Vietnam och Brunei. Kinas yta är nästan lika stor som hela Europas yta samlat och här finns det en stor variation vad gäller natur och djurliv. De flesta bor i de östra delarna av landet och i väster så finner man glest befolkade bergsområden, ödemarker och öknar. Nordost om Kina så ligger Gula havet som är en havsbukt, i öster så finns det Östkinesiska havet och i sydost det Sydkinesiska havet. De här tre havs-delarna är samtliga en del av det Stilla havet.

Landets sydligaste delar ligger i tropikerna medan de norra delarna är i höjd med norra Tyskland. I söder så har man alltså ett subtropiskt varmt klimat medan norr bjuder på ett klimat som är kyligare och som mer liknar det som vi ser i norra Europa. I östra Kina så har man ett havsklimat men i större delen av landet så kan klimatet beskrivas som kontinentalt där monsunvindar drar in och temperaturerna kan variera stort under året.

Omstridda sjöområden

Kina har en hel del tvister med grannländer omkring var gränser ska dras. Då det rör sjöområden så tvistar Kina med Japan om Senkaku öarna (alternativt Diaoyu öarna på kinesiska) som ligger i Östkinesiska havet. Under det Andra Världskriget så beslutade USA om att Kina skulle ta över ön Taiwan och att Japan skulle få Senkaku öarna. Det här var dock inget som Kina gick med på och diskussionen omkring kontrollen av öarna är fortfarande aktuell. Att öarna är av så stort intresse beror förstås på att man tror att de har gas- och oljefyndigheter. Kina anser sig också ha rätten till den större delen av det Sydkinesiska havet. Här är det också så att man tror att det finns gott om naturliga rikedomar på botten, och andra länder som är intresserade av rätten till områden i detta hav är Vietnam, Malaysia, Brunei, Taiwan och Filippinerna.

Världens största befolkning

Något som är mycket intressant med Kina är förstås politiken man för vad gäller barnafödande. Sedan slutet på 1970-talet så finns det en lag som gör gällande att varje familj bara kan ha ett barn. Reglerna är lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Den här så kallade enbarnspolitiken tros ha fungerat men det är som sagt så att det kan vara lite svårt att veta exakt hur många kineser det egentligen finns då vissa familjer kringgår reglerna och i hemlighet skaffar fler barn som inte registreras. Med omkring 1.5 miljarder invånare så är detta världens mest befolkade land. Befolkningen består av olika folkgrupper och minoriteter och här är gruppen Han den allra största.