Vietnam

Vietnam är ett land som ligger i Sydostasien och som länge har varit slutet för resten av världen, men på 2010-talet så har landet öppnats upp för turism och det här har lett till att många reser dit för att få se den unika naturen och historiska och kulturella platser. Landet har gräns till Laos, Kambodja och till Kina. Med en total yta på 331 210 kvadratkilometer så kan man säga att Vietnam är ungefär lika stort som Tyskland men formen på landet påminner mer om Norges som också har en liknande storlek. Landet har kust till det Sydkinesiska havet som är en del av det Stilla havet. Under 1900-talet så var Vietnam involverat i många krig vilket påverkade ekonomin på ett mycket negativt sätt. Idag så är landet en enpartistat där enbart kommunistpartiet är tillåtet, och där media noga kontrolleras för att undvika negativ publicitet om det enda partiet. Huvudstaden heter Hanoi och ligger i norra Vietnam, men den största staden, Ho Chi Minh, finns i södra Vietnam.

I de norra delarna av landet så finns det en storslagen natur med till exempel Ha Long bukten som tillhör ett av Vietnams fem världsarv och det högsta berget Fan Si Pan. Huvudstaden Hanoi är en populär turistdestination som bjuder på det spännande Ho Chi Minh mausoleet samt många olika museer med intressanta utställningar.

Geografi och klimat

Vietnam har kust mot Thailandviken

Vacker natur i Thailandviken

På gränsen till Laos och Kambodja så finns det en bergskedja och den största delen av Vietnam består av höga höjder och berg. I den nordöstra delen av landet så finns det en sjö med namnet Ba Bể-sjön. Här finns också floder, som till exempel Mekong floden och Röda floden, och vid deras deltan så är det extra bördigt vilket är anledningen till att många av landets invånare just har bosatt sig vid floddeltan för att kunna utöva jordbruk. Vietnam är som längst i sydlig nordlig riktning, omkring 1 650 km långt. Förutom kust till Sydkinesiska havet så har landet också i sydväst gräns till Thailandviken.

Man kan dela in klimatet i tre olika zoner, den norra, den centrala och den södra zonen. I norra Vietnam så är klimatet subtropiskt och fuktigt medan södra Vietnam bjuder på ett tropiskt klimat året om. Den centrala delen ligger någonstans mittemellan dessa två olika typer av klimat. Temperaturer kan variera stort och man finner de lägsta temperaturerna i bergen där det under vintertid till och med kan bli minusgradigt. I städerna Hanoi och Ho Chi Minh så är klimatet hett och fuktigt. Det kan regna året om i Vietnam men det är mindre risk för regn mellan december och april.

Vietnamkriget

Vietnamkriget utspelade sig mellan 1959 och 1975 och var ett krig som involverade Sydvietnam och USA mot Nord Vietnam och FNL (Sydvietnams nationella befrielsefront). USA blandade sig in i konflikten för att man ville vara med och motverka kommunismens spridning i världen. Kriget vanns av Nord Vietnam vilket ledde till att landet förenades under kommunistiskt styre. Kriget följdes av en invasion av Kambodja vilket ledde till en konflikt mellan Vietnam och Kina som stod på Kambodjas sida.

Ryssland

Ryssland är ett land som geografiskt sett ligger rätt så nära Sverige och som vi även delar en hel del historia med, ett så ryskt namn som Olga kommer faktiskt från fornsvenskans Helga. Trots gemensam historisk bakgrund så är Sverige och Ryssland mycket olika vad gäller allt från kultur till politik. Formellt sett så kallas landet idag den Ryska Federationen och landet sträcker sig över stora delar av Östeuropa samt över norra Asien. Även om det här landet är otroligt stort till ytan sett (med 17 075 400 kvadratkilometer så är det världen allra största land) så består det till större delen av folktomma landskap och områden där man med svårighet tar sig fram. Landet sträcker sig över 9 olika tidszoner och har kust till flera olika hav däribland Stilla havet via det Ochotska havet.

För att hålla ordning på ett så gigantiskt land så har man upprättat ett system med 89 olika administrativa enheter som kallas för federationssubjekt. Dessa subjekt består i sin tur av 21 republiker, 6 territorier, 50 regioner, 9 autonoma distrikt, 1 autonom region samt två federala städer. Varje subjekt har två representanter i ryska parlamentet, och på så vis så styrs landet lite i likhet med det system som finns i USA där alla stater representeras i senaten.

Geografi

Ryssland har ett växlande klimat

Dumper i Sibirien

Ryssland ligger alltså både i Europa och i Asien. Man har gräns länderna Norge, Finland, Lettland, Estland, Litauen, Vitryssland, Ukraina, Polen, Georgien, Azerbajdzjan, Kina, Nordkorea, Mongoliet och Kazakstan. I norr så har man kust till Norra Ishavet och i öster så finns det kust till Stilla havet. Klimatet skiljer sig stort åt beroende på var man befinner sig i landet och det är välkänt historiskt sett att den ryska vintern kan vara mycket svår att klara av. Nu är inte hela Ryssland i en arktisk klimatzon, och i söder, vid Svarta havets kust så har man ett subtropiskt klimat vilket betyder att det kan bli riktigt varmt. Sibirien väcker skräck i många då detta avlägsna område med subarktiskt klimat länge användes som fängelse för oönskade personer som där fick arbeta i slavläger, många gånger utan att någonsin höras av igen.

Rysslands geografi innefattar allt från berg till slätter och landet är rikt på naturtillgångar av olika slag. I och med att landet är så stort så är det glesbefolkat. De flesta bor i de västra delarna som ses som europeiska, omkring Uralbergen eller i de sydöstra delarna nära Stilla havets kust. År 2002 så kunde man konstatera att landet hade en befolkning på 145,2 miljoner och då bodde den störste delen i de europeiska områdena medan omkring 40 miljoner fanns i de delar som ligger i Asien. Ryssland är ett land där befolkningen under början av 2000-talet kraftigt minskade vilket berodde på att det föddes färre barn och på att folk utvandrade. Denna trend tycks dock vara på gång att vända.

Det finns många olika etniska grupper i Ryssland men de allra flesta räknas helt enkelt som ryssar och ryska är landets huvudspråk. Även om sovjettiden var en tid då man gjorde det svårt för oliktänkande och avvikande religioner att existera i Ryssland så har detta land en stor kulturskatt inom områden som poesi och litteratur, konst och musik. I modern tid så är det intressant notera att det i Ryssland finns en självklar jämställdhet mellan män och kvinnor då det rör sig om utbildning och yrken, och det särskilt i storstäder där kvinnor med hög utbildning lever mycket jämställda liv.

Natur

I Ryssland så finns det gott om olika ekosystem och här kan man skåda allt från djupa skogar till tundra. Man brukar kalla Rysslands skogar för Europas lungor och här finns världens största reserv av skog. Djurlivet är mycket varierat och bjuder på spännande arter som björn och tiger, unika fåglar, såväl som på valar och andra vattendjur. Brunbjörnen brukar ses som en symbol för Ryssland.

Nordkorea

Nordkorea är ett land som ligger i östra Asien och som upptar den norra delen av Koreahalvön som sticker ut från Asiens fastland mellan Japanska havet och Gula havet. Nordkorea upptar omkring 55 procent av denna halvös yta och har gräns till Kina och Ryssland i norr samt till Sydkorea i söder. Landets huvudstad heter P’yŏngyang och är ett viktigt industri- och transportcentrum med närhet till landets västra kust. Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av Kim Jong-Un, i skrivande stund(2015), som är son till Kim Jong den II. Det här innebär i praktiken att landet har ett samhälle som kännetecknas av övervakning och militär närvaro. Landet är i konflikt med grannlandet Sydkorea och även med USA.

Lite historia

Korearevolutionen i Nordkorea

Museum i Nordkorea

Efter det Andra Världskriget så skulle Korea återupprättas som land efter det att landområdet hade ockuperats av Japan. I och med att man hade två tydliga linjer, en kommunistiskt i norr och en nationalistisk i söder så blev det så att två olika republiker utropades år 1948. Eftersom både Sydkorea och Nordkorea ansåg sig representera det koreanska folket så utbröt det år 1950 ett krig och även om väpnade strider fick sitt slut år 1953 så slöt man aldrig något fredsavtal. Nordkorea fick till en början ett stort stöd av Sovjetunionen och sedan av Kina. Landet är fortsatt en diktatur där man glorifierar landets ledare och för en politik som har lett till brist på produktion av livsmedel och mycket svår svält.

Geografi och klimat

Nordkorea ligger alltså på den norra delen av Koreahalvön. Lokalt så kallas landet för Chosŏn men i Sydkorea så kallar man Nordkorea för Pukhan vilket skulle kunna översättas som Norra Han. Stora städer i landet är Hamhung, Wonsan, Sinuiju, Kaesong, Nampo och Chongjin. Man har delat in landet i nio olika provinser samt huvudstaden Pyongyang. På lägre nivå så styrs områden i enlighet med städer, distrikt och län. Större delen av Nordkorea består av berg och dalar. Det högsta berget heter Mount Paektu och är 2 750 meter högt. Det här är en inaktiv vulkan med en stor sjö i kratern. Genom mitten av landet så sträcker sig Nangnim bergskedjan och skapar på så vis en naturlig uppdelning av den östra och västra sidan av halvön.

I Nordkorea så är klimatet normalt sett svalt kontinentalt. Vinterperioden ligger mellan december och mars och är kall med temperaturer som i norra delarna av landet tar sig ner till −23 °C. Under sommaren så är det varmt och man ligger på omkring 20 °C på de flesta håll i landet. På östkusten så är det några grader varmare än på östkusten vilket har med havsströmmar och bergskedjor att göra.

Djur och natur

Nordkorea var en gång ett land med mycket skog men man har lyckats hugga ner så pass mycket av de ursprungliga skogspartierna att detta har påverkat djurbestånd. Rådjur, antiloper, getter, tigrar och leoparder har minskat i antal och får nu nöja sig med de skogspartier som finns kvar. Gränslandet mellan Nord- och Sydkorea har blivit något av ett naturreservat. Området har inte rörts sedan striderna 1953 och har återgått till de ekologiska system som fanns här innan kriget. Här finns skog och våtmarker som besöks av migrerande fåglar. Här finns också den asiatiska svartbjörnen och lodjur.

Kina

Det allra största landet i Ostasien är Kina och det här är också världens folktätaste land. Faktum är att man under slutet av 1970-talet ansåg befolkningstillväxten som så pass alarmerande att man i Kina införde en regel som i vissa områden gjorde gällande att man bara fick ha ett barn per familj. Man tror idag att Kina har omkring 1.5 miljarder invånare men det är svårt att säga en exakt siffra då regeln om ett barn per familj har lett till en hel del mörkning då många ändå skaffar fler och ljuger om detta. I Kina så tampas man fortfarande med gränskonflikter, både till land och till sjöss. Det pågår fortfarande en aktiv diskussion om vilka gränsdragningar som ska gälla med länder som Pakistan, Indien, Japan, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam. Konflikterna rör ofta landområden och sjöområden där det finns naturliga rikedomar, råvaror som samtliga länder inblandade i konflikterna givetvis är intresserade av att kontrollera och dra nytta av.

Geografi och klimat

Kinas landgränser är mot Ryssland, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Burma, Laos, Bhutan, Indien, Pakistan, Nepal, Tadzjikistan, Afghanistan och Kazakstan. Kina har också havs-gräns mot länderna Nordkorea, Sydkorea, Japan, Malaysia, Filippinerna, Vietnam och Brunei. Kinas yta är nästan lika stor som hela Europas yta samlat och här finns det en stor variation vad gäller natur och djurliv. De flesta bor i de östra delarna av landet och i väster så finner man glest befolkade bergsområden, ödemarker och öknar. Nordost om Kina så ligger Gula havet som är en havsbukt, i öster så finns det Östkinesiska havet och i sydost det Sydkinesiska havet. De här tre havs-delarna är samtliga en del av det Stilla havet.

Landets sydligaste delar ligger i tropikerna medan de norra delarna är i höjd med norra Tyskland. I söder så har man alltså ett subtropiskt varmt klimat medan norr bjuder på ett klimat som är kyligare och som mer liknar det som vi ser i norra Europa. I östra Kina så har man ett havsklimat men i större delen av landet så kan klimatet beskrivas som kontinentalt där monsunvindar drar in och temperaturerna kan variera stort under året.

Omstridda sjöområden

Kina har en hel del tvister med grannländer omkring var gränser ska dras. Då det rör sjöområden så tvistar Kina med Japan om Senkaku öarna (alternativt Diaoyu öarna på kinesiska) som ligger i Östkinesiska havet. Under det Andra Världskriget så beslutade USA om att Kina skulle ta över ön Taiwan och att Japan skulle få Senkaku öarna. Det här var dock inget som Kina gick med på och diskussionen omkring kontrollen av öarna är fortfarande aktuell. Att öarna är av så stort intresse beror förstås på att man tror att de har gas- och oljefyndigheter. Kina anser sig också ha rätten till den större delen av det Sydkinesiska havet. Här är det också så att man tror att det finns gott om naturliga rikedomar på botten, och andra länder som är intresserade av rätten till områden i detta hav är Vietnam, Malaysia, Brunei, Taiwan och Filippinerna.

Världens största befolkning

Något som är mycket intressant med Kina är förstås politiken man för vad gäller barnafödande. Sedan slutet på 1970-talet så finns det en lag som gör gällande att varje familj bara kan ha ett barn. Reglerna är lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Den här så kallade enbarnspolitiken tros ha fungerat men det är som sagt så att det kan vara lite svårt att veta exakt hur många kineser det egentligen finns då vissa familjer kringgår reglerna och i hemlighet skaffar fler barn som inte registreras. Med omkring 1.5 miljarder invånare så är detta världens mest befolkade land. Befolkningen består av olika folkgrupper och minoriteter och här är gruppen Han den allra största.

Östkinesiska havet

Söder om det Japanska havet så ligger det Östkinesiska havet som räknas som ett av bi-haven till Stilla havet. Östkinesiska havet som även går under namnet Östkinesiska sjön omges av länderna Kina, Japan, Korea och Taiwan. Faktum är att detta hav har gått under andra namn som till exempel under 1800-talet då det kallades för Korea havet. Havet är mycket viktigt i kinesisk litteratur där det refereras till som det östra havet. Temperaturer i området kan variera skarpt på grund av att det här havet utsätts för starka monsunvindar under vissa delar av året.

Geografi och klimat

Fiske i Östkinesiska havet

Fiske är en viktig näring i havet

Östkinesiska havet flyter samman med Japanska havet via Koreasundet och är även sammankopplat i norr med det Gula havet. Länderna som ligger runt havet är Sydkorea, Japan, Taiwan och Kina. Havet får sötvatten bland annat från floden Yangtze som även går under namnet Chang Jiang och som är en av de allra största floder som mynnar ut i Östkinesiska havet. Viktiga öar är Sankaku öarna som de kallas av Japan men som av Kina kallas för Diaoyu öarna samt Tong ön. I norra delen av havet så ligger det rev under vattenytan och dessa är Socotra, Hupijiao och Yajiao.

Här påverkas vädret väldigt starkt av monsunvindar som uppstår på grund av olika temperaturer på land och i vattnet. Under sommaren så är landmassan i Asien mycket varmare än i havet, och på vintern tvärtom. Sommarens heta luftmassor över Asien leder till områden med lågtryck som i sin tur skapar monsunvindar vilket under sommartid blåser mest från sydost. Det här ger varm och fuktig luft från västra Stilla havet vilket ger en regnig sommar med tyfoner. På vintern så är det precis tvärtom, och vinden ligger mest på från norr med kall och torr luft från kontinenten.

Ö-konflikten i Östkinesiska havet

Det här havet dyker ofta upp i debatter och nyheter på grund av de konflikter som finns mellan de olika länderna som ligger runt det. 2012 så tog sig aktivister från Japan iland på en obebodd ögrupp i havet som en protest mot Kina och för att visa att öarna tillhör Japan. Öarna som ligger utmed Kinas kust är under Japansk kontroll men både Kina och Taiwan gör anspråk på dem. Under flera decennier så har ö-konflikten pågått och det beror på att det finns gasfyndigheter på dessa obebodda öar. Denna ö-konflikt är inte den enda som existerar i området. Kina, Japan och Sydkorea är också oense om hur gränserna för ekonomiska zoner i vattnet ska dras och det här är en debatt som då och då hettar upp. Den här konflikten har också med gasfyndigheter att göra då varje land givetvis vill kontrollera de naturgasfickor som upptäcks på Östkinesiska havets botten.

Sydkinesiska havet

Det Sydkinesiska havet omges av tio olika länder och är en av världens viktigaste transportleder. Det här är ett bi-hav till Stilla havet som även är en del av det Australiasiska medelhavet. Trots att så många länder har kust till detta hav så är Kina väldigt tydliga med att havet är deras. Kina har sedan länge gjort det klart att hela det Sydkinesiska havet är deras territorium, och det är inte så svårt att förstå varför det här är en viktig fråga. Det är nämligen så att havet gömmer stora fickor med olja samt mineraler. Konflikten mellan havets kringliggande länder rör dock inte bara vattnet utan även öar och är en internationell fråga där även USA har blandat sig i diskussioner och beslut.

Sydkinesiska havet är mycket stort och man brukar säga att det är det största havsområde som finns i världen efter de stora oceanerna.

Geografi och klimat

Det Sydkinesiska havet ligger på en kontinentalhylla som har sänkts under vatten. Forskare tror att hela området en gång var en landmassa och att öar som Borneo var en del av fastlandet. Geologer har lite olika åsikter om när och hur havet formades och det här är fortfarande något som undersöks och diskuteras. Det här är som nämnt ett väldigt stort havsområde på omkring 3 000 000 km² och det omges av länderna Brunei, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Kambodja, Kina, Macao, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand och Vietnam. Dessutom så finns det hundratals öar och viktiga rev i havet och här kan öar som Anambasöarna, Dongshaöarna, Natunaöarna, Paracelöarna och Zhonghasöarna nämnas.

Havet tar emot en hel del sediment från floder som Mekongfloden, Röda floden och Pärlfloden som alla mynnar ut i det. Många av dessa floder mynnar ut i floddeltan som även är rika på gas och olja.

Konflikter om territorium

Konflikter har hänt vid Sydkinesiska havet

Militär aktivitet vid Sydkinesiska havet

Konflikter har ju som bekant ofta med naturrikedomar att göra och det Sydkinesiska havet har stora tillgångar av mineraler, gas och olja. Konflikter som rör territorium i området rör både öar och vattenmassor och det är främst Brunei, Kina, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam som inte kommer överens om var gränser ska dras. Det man framförallt diskuterar är rätten till att fiska i specifika skärgårdar samt rätten till att utvinna gas och olja på olika håll i havet. Dessutom så är man inte eniga om vem som ska kontrollera de handelsleder som går genom havet.

Att USA år 2010 tog del av denna konflikt och tog den till internationell nivå beror på att man från USAs sida är intresserade av fri tillgång till fraktvägar och handelsvägar i havet. Från Kinas sida så gillades det inte att utomstående blandade sig i då man anser att det här är en regional fråga som de inblandade länderna själva kan lösa.