Vietnam

Vietnam är ett land som ligger i Sydostasien och som länge har varit slutet för resten av världen, men på 2010-talet så har landet öppnats upp för turism och det här har lett till att många reser dit för att få se den unika naturen och historiska och kulturella platser. Landet har gräns till Laos, Kambodja och till Kina. Med en total yta på 331 210 kvadratkilometer så kan man säga att Vietnam är ungefär lika stort som Tyskland men formen på landet påminner mer om Norges som också har en liknande storlek. Landet har kust till det Sydkinesiska havet som är en del av det Stilla havet. Under 1900-talet så var Vietnam involverat i många krig vilket påverkade ekonomin på ett mycket negativt sätt. Idag så är landet en enpartistat där enbart kommunistpartiet är tillåtet, och där media noga kontrolleras för att undvika negativ publicitet om det enda partiet. Huvudstaden heter Hanoi och ligger i norra Vietnam, men den största staden, Ho Chi Minh, finns i södra Vietnam.

I de norra delarna av landet så finns det en storslagen natur med till exempel Ha Long bukten som tillhör ett av Vietnams fem världsarv och det högsta berget Fan Si Pan. Huvudstaden Hanoi är en populär turistdestination som bjuder på det spännande Ho Chi Minh mausoleet samt många olika museer med intressanta utställningar.

Geografi och klimat

Vietnam har kust mot Thailandviken

Vacker natur i Thailandviken

På gränsen till Laos och Kambodja så finns det en bergskedja och den största delen av Vietnam består av höga höjder och berg. I den nordöstra delen av landet så finns det en sjö med namnet Ba Bể-sjön. Här finns också floder, som till exempel Mekong floden och Röda floden, och vid deras deltan så är det extra bördigt vilket är anledningen till att många av landets invånare just har bosatt sig vid floddeltan för att kunna utöva jordbruk. Vietnam är som längst i sydlig nordlig riktning, omkring 1 650 km långt. Förutom kust till Sydkinesiska havet så har landet också i sydväst gräns till Thailandviken.

Man kan dela in klimatet i tre olika zoner, den norra, den centrala och den södra zonen. I norra Vietnam så är klimatet subtropiskt och fuktigt medan södra Vietnam bjuder på ett tropiskt klimat året om. Den centrala delen ligger någonstans mittemellan dessa två olika typer av klimat. Temperaturer kan variera stort och man finner de lägsta temperaturerna i bergen där det under vintertid till och med kan bli minusgradigt. I städerna Hanoi och Ho Chi Minh så är klimatet hett och fuktigt. Det kan regna året om i Vietnam men det är mindre risk för regn mellan december och april.

Vietnamkriget

Vietnamkriget utspelade sig mellan 1959 och 1975 och var ett krig som involverade Sydvietnam och USA mot Nord Vietnam och FNL (Sydvietnams nationella befrielsefront). USA blandade sig in i konflikten för att man ville vara med och motverka kommunismens spridning i världen. Kriget vanns av Nord Vietnam vilket ledde till att landet förenades under kommunistiskt styre. Kriget följdes av en invasion av Kambodja vilket ledde till en konflikt mellan Vietnam och Kina som stod på Kambodjas sida.

Thailand

Thailand kallades tidigare för Siam men har idag det officiella namnet Kungadömet Thailand. Det här är mycket riktigt ett kungadöme där tronen har gått i arv i flera generationer inom samma familj. De kungliga är viktiga i Thailand och påverkar opinion genom sina val och handlingar. Landet är dock en konstitutionell monarki så det finns en premiärminister, så det är inte kungahuset som ensamt leder och regerar Thailand.

Thailand har kust till Thailandviken som är en del av det Stilla havet, via denna vik så gränsar Thailand till Vietnam. Andra grannländer är Malaysia, Burma, Laos och Kambodja. Landet har olika typer av landskap beroende på var man befinner sig. För svenskar så är kanske de tropiska stränderna med det glasklara vattnet det första man kommer att tänka på då någon nämner Thailand, men faktum är att det här landet också har bergsområden där Doi Inthanon är den högsta punkten på 2565 meters höjd. Landets centrum domineras av floden Chao Phraya och dalgången som omger den. Den här floden mynnar till sist ut i Thailandviken.

Landets huvudstad, Bangkok, är en modern stad som är väldigt stor. Man räknar med att det bor omkring 12 miljoner människor i denna stad. Landets officiella språk är thai och valutan kallas för baht.

Kungadömet Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

I maj 2014 så tog en militärjunta över makten i Thailand som är en konstitutionell monarki med kungen Bhumibol Adulyadej Rama IX som monark. Det här är den nionde monarken från Chakridynastin som har suttit på Thailands tron sedan 1782. Thailands kung är statschef och även chef för landets väpnade styrkor. Kungen ska vara buddist och även om han inte har något direkt inflytande över landets politik så är det välkänt att Thailands kungahus lägger sig i politiska frågor.

Djur och natur

För många så är Thailand något av ett paradis på jorden. Det tropiska klimatet erbjuder en stor kontrast till de svenska vintrarna och dessutom så finns det djur som man bara kan se på bild i Sverige. Apor, elefanter, hajar, ormar och krokodiler är bara några exempel på sådant som man kan få se i landet. Flera naturreservat har upprättats för att skydda arterna och dessa kan man besöka för att få se naturen och djuren i ett orört tillstånd. Djurlivet är rikt både i haven som omger landet och på öar och fastland. För många så innebär drömsemestern dykturer i Thailandviken. Maten influeras starkt av den flora och fauna som finns på plats och det är mycket vanligt förekommande med rätter som kombinerar det som man kan fiska upp från havet med de kryddor som växer på land.

Den bästa tiden att vistas i Thailand är när det är som kallast i Sverige, nämligen mellan november och februari. Under andra tider på året så kan man räkna med kraftiga regnfall men beroende på var man befinner sig i landet så kan man ändå få tillräckligt med sol för att kunna upptäcka städer, byar, kultur och även stränder.

Kina

Det allra största landet i Ostasien är Kina och det här är också världens folktätaste land. Faktum är att man under slutet av 1970-talet ansåg befolkningstillväxten som så pass alarmerande att man i Kina införde en regel som i vissa områden gjorde gällande att man bara fick ha ett barn per familj. Man tror idag att Kina har omkring 1.5 miljarder invånare men det är svårt att säga en exakt siffra då regeln om ett barn per familj har lett till en hel del mörkning då många ändå skaffar fler och ljuger om detta. I Kina så tampas man fortfarande med gränskonflikter, både till land och till sjöss. Det pågår fortfarande en aktiv diskussion om vilka gränsdragningar som ska gälla med länder som Pakistan, Indien, Japan, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam. Konflikterna rör ofta landområden och sjöområden där det finns naturliga rikedomar, råvaror som samtliga länder inblandade i konflikterna givetvis är intresserade av att kontrollera och dra nytta av.

Geografi och klimat

Kinas landgränser är mot Ryssland, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Burma, Laos, Bhutan, Indien, Pakistan, Nepal, Tadzjikistan, Afghanistan och Kazakstan. Kina har också havs-gräns mot länderna Nordkorea, Sydkorea, Japan, Malaysia, Filippinerna, Vietnam och Brunei. Kinas yta är nästan lika stor som hela Europas yta samlat och här finns det en stor variation vad gäller natur och djurliv. De flesta bor i de östra delarna av landet och i väster så finner man glest befolkade bergsområden, ödemarker och öknar. Nordost om Kina så ligger Gula havet som är en havsbukt, i öster så finns det Östkinesiska havet och i sydost det Sydkinesiska havet. De här tre havs-delarna är samtliga en del av det Stilla havet.

Landets sydligaste delar ligger i tropikerna medan de norra delarna är i höjd med norra Tyskland. I söder så har man alltså ett subtropiskt varmt klimat medan norr bjuder på ett klimat som är kyligare och som mer liknar det som vi ser i norra Europa. I östra Kina så har man ett havsklimat men i större delen av landet så kan klimatet beskrivas som kontinentalt där monsunvindar drar in och temperaturerna kan variera stort under året.

Omstridda sjöområden

Kina har en hel del tvister med grannländer omkring var gränser ska dras. Då det rör sjöområden så tvistar Kina med Japan om Senkaku öarna (alternativt Diaoyu öarna på kinesiska) som ligger i Östkinesiska havet. Under det Andra Världskriget så beslutade USA om att Kina skulle ta över ön Taiwan och att Japan skulle få Senkaku öarna. Det här var dock inget som Kina gick med på och diskussionen omkring kontrollen av öarna är fortfarande aktuell. Att öarna är av så stort intresse beror förstås på att man tror att de har gas- och oljefyndigheter. Kina anser sig också ha rätten till den större delen av det Sydkinesiska havet. Här är det också så att man tror att det finns gott om naturliga rikedomar på botten, och andra länder som är intresserade av rätten till områden i detta hav är Vietnam, Malaysia, Brunei, Taiwan och Filippinerna.

Världens största befolkning

Något som är mycket intressant med Kina är förstås politiken man för vad gäller barnafödande. Sedan slutet på 1970-talet så finns det en lag som gör gällande att varje familj bara kan ha ett barn. Reglerna är lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Den här så kallade enbarnspolitiken tros ha fungerat men det är som sagt så att det kan vara lite svårt att veta exakt hur många kineser det egentligen finns då vissa familjer kringgår reglerna och i hemlighet skaffar fler barn som inte registreras. Med omkring 1.5 miljarder invånare så är detta världens mest befolkade land. Befolkningen består av olika folkgrupper och minoriteter och här är gruppen Han den allra största.