Singapore

Landet Singapore ligger i sydöstra Asien, i Stilla havet, på Malackahalvöns södra spets. Landet består av huvudön Singapore samt omkring 50 mindre öar. Det här är en stad-stat som räknas som Sydostasiens allra minsta land. Landet sägs ha fått sitt namn av en prins från Palembang som ska ha sett ett djur på ön. Han befann sig tydligen på så långt avstånd att han inte riktigt kunde urskilja vad det var för något djur men han var säker på att det rörde sig om ett lejon så ön fick namnet Singapura vilket betyder lejonstaden på Sanskrit. Nu är det dock så att det aldrig ska ha funnits några lejon på denna ö så han måste ha sett något annat…

Tusentals internationella företag har kontor på ön och då ön fungerade som handelscentrum för det Brittiska Imperiet så kom många kineser hit. Idag räknar man med att omkring 77 % av landets invånare har kinesiskt ursprung. Singapore blev till en början en del av landet Malaysia då det blev självständigt från Storbritannien år 1963, men sedan 1965 så är Singapore ett eget land, och idag så räknas det som Sydostasiens finansiella centrum med en av världens mest aktiva container-hamnar.

Geografi och klimat

Singapore by night

Singapore ovanifrån

Singapore är en tropisk ö som ligger alldeles i öppningen av Malackasundet som är den kortaste sjövägen mellan den Indiska oceanen och Sydkinesiska havet. Landet gränsar till Malaysia och omges av Singaporesundet. Via havet så har man gräns till Indonesien. Singapore består av 63 olika öar och det inkluderar huvudön som kort och gott kallas för Singaporön eller Pulau Ujong på malajspråket. Av de mindre öarna så är Jurong, Pulau Tekong, Sentosa och Pulau Ubin de största. Den högsta punkten är Bukit Timah kullen som har en topp på 166 meter. Under 1960-talet så angav man landets yta som 581,5 kvadratkilometer, men idag är den siffran större. Man har nämligen lyckats odla land med projekt där man till exempel sammanför mindre öar för att få större ytor med bättre funktion. Det här har man till exempel gjort på Jurong ön.

En stor del av Singapores landresurser är avsatta som naturreservat och man jobbar idogt med att bevara naturen som den är genom att satsa på kollektivtrafik och minska på utsläpp. Det här gör att man även i stadslandskapet upplever naturen då det finns gott om parker och då man ger plats åt träd och annan växtlighet.

Klimatet i Singapore är tropiskt och man har inga specifika årstider. Temperaturerna ligger på samma nivåer året runt och luftfuktigheten är hög. De varmaste månaderna är april och maj medan den regnigaste tiden är mellan november och januari då det råder monsunsäsong i området.

Malaysia

Malaysia har varit ett självständigt land sedan 1957, innan dess så var det Storbritannien som styrde över området som innefattar Malackahalvön och den norra delen av Borneo. Via Malackahalvön så har landet gräns till Thailand och till Singapore, och på Borneo så gränsar man till Indonesien samt till Brunei. Staten Malaysia utropades år 1963 då man hade slagit samman Västmalaysia, Östmalaysia, och Singapore som 1965 lämnade landet. De flesta som bor i Malaysia är malajer och den största religionen är islam. Det finns också en hel del etniska kineser i landet såväl som andra minoritetsgrupper som till exempel indier. Landets huvudstad heter Kuala Lumpur och är också den största staden.

Geografi och klimat

Petrinas Towers i Malaysia

Petronas Towers i Kuala Lumpur

Geografiskt sett så kan man säga att Malaysia består av två delar, västra och östra Malaysia. Dessa skiljs åt av det Sydkinesiska havet som är en del av det Stilla havet. Båda östra och västra Malaysia kännetecknas av slättland vid kusterna och sedan skogslandskap upp mot bergen som finns i inlandet. På Borneo så finns Malaysias högsta berg Mount Kinabalu som har en topp på 4 095 meter. Malaysia ligger vid Malackasundet som är en av världens allra viktigaste transportsträckor. Här är klimatet tropiskt med höga temperaturer och hög luftfuktighet. Under dagtid så är det inte ovanligt med temperaturer på över 30°C och så ser det ut året om. Även nattetid så är det varmt i landet och nattens temperatur understiger sällan 20°C.

På landets västkust så finns det gott om mangroveträsk och gyttjiga stränder som bildar bukter och vikar. I väst så har man kultiverat slätter och i öst så finner man lugna stränder som kantas av djungel. De största öarna är Langkawi som egentligen är en grupp med 99 öar, Penang och Pangkot samt Tioman, Redang, Kapas, Perhentian och Rawa. Den som vill besöka Malaysia bör se lite närmre på det väder som gäller för den del av landet som man vill resa till. Under maj till september så påverkas landet av den sydvästra monsunen, och mellan november och mars så är det istället den nordöstra monsunen som blåser in. I Kuala Lumpur så regnar det som mest mellan mars och april och mellan september och november. Hit kan det alltså vara läge att åka under svenska vintermånader medan Borneo har den tyngsta regnperioden mellan november och februari.

Ekonomi

Malaysia är en av världens främsta exportörer av halvledare, elektriska varor och vitvaror. Ekonomin hade en mycket god tillväxt under slutet av 1900-talet men precis som så många andra ekonomier i Asien så drabbades man i slutet av 1990-talet av den asiatiska finansiella krisen. I huvudstaden Kuala Lumpur så finns Multimedia Super Corridor vilket anses vara Asiens motsvarighet till USAs Silicon Valley. Landets industrier tillverkar bland annat gummi och det finns en plan om att utöka verksamheten inom utvecklingen av high tech produkter för att inta en världsledande position inom detta fält.