Thailand

Thailand kallades tidigare för Siam men har idag det officiella namnet Kungadömet Thailand. Det här är mycket riktigt ett kungadöme där tronen har gått i arv i flera generationer inom samma familj. De kungliga är viktiga i Thailand och påverkar opinion genom sina val och handlingar. Landet är dock en konstitutionell monarki så det finns en premiärminister, så det är inte kungahuset som ensamt leder och regerar Thailand.

Thailand har kust till Thailandviken som är en del av det Stilla havet, via denna vik så gränsar Thailand till Vietnam. Andra grannländer är Malaysia, Burma, Laos och Kambodja. Landet har olika typer av landskap beroende på var man befinner sig. För svenskar så är kanske de tropiska stränderna med det glasklara vattnet det första man kommer att tänka på då någon nämner Thailand, men faktum är att det här landet också har bergsområden där Doi Inthanon är den högsta punkten på 2565 meters höjd. Landets centrum domineras av floden Chao Phraya och dalgången som omger den. Den här floden mynnar till sist ut i Thailandviken.

Landets huvudstad, Bangkok, är en modern stad som är väldigt stor. Man räknar med att det bor omkring 12 miljoner människor i denna stad. Landets officiella språk är thai och valutan kallas för baht.

Kungadömet Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

I maj 2014 så tog en militärjunta över makten i Thailand som är en konstitutionell monarki med kungen Bhumibol Adulyadej Rama IX som monark. Det här är den nionde monarken från Chakridynastin som har suttit på Thailands tron sedan 1782. Thailands kung är statschef och även chef för landets väpnade styrkor. Kungen ska vara buddist och även om han inte har något direkt inflytande över landets politik så är det välkänt att Thailands kungahus lägger sig i politiska frågor.

Djur och natur

För många så är Thailand något av ett paradis på jorden. Det tropiska klimatet erbjuder en stor kontrast till de svenska vintrarna och dessutom så finns det djur som man bara kan se på bild i Sverige. Apor, elefanter, hajar, ormar och krokodiler är bara några exempel på sådant som man kan få se i landet. Flera naturreservat har upprättats för att skydda arterna och dessa kan man besöka för att få se naturen och djuren i ett orört tillstånd. Djurlivet är rikt både i haven som omger landet och på öar och fastland. För många så innebär drömsemestern dykturer i Thailandviken. Maten influeras starkt av den flora och fauna som finns på plats och det är mycket vanligt förekommande med rätter som kombinerar det som man kan fiska upp från havet med de kryddor som växer på land.

Den bästa tiden att vistas i Thailand är när det är som kallast i Sverige, nämligen mellan november och februari. Under andra tider på året så kan man räkna med kraftiga regnfall men beroende på var man befinner sig i landet så kan man ändå få tillräckligt med sol för att kunna upptäcka städer, byar, kultur och även stränder.

Singapore

Landet Singapore ligger i sydöstra Asien, i Stilla havet, på Malackahalvöns södra spets. Landet består av huvudön Singapore samt omkring 50 mindre öar. Det här är en stad-stat som räknas som Sydostasiens allra minsta land. Landet sägs ha fått sitt namn av en prins från Palembang som ska ha sett ett djur på ön. Han befann sig tydligen på så långt avstånd att han inte riktigt kunde urskilja vad det var för något djur men han var säker på att det rörde sig om ett lejon så ön fick namnet Singapura vilket betyder lejonstaden på Sanskrit. Nu är det dock så att det aldrig ska ha funnits några lejon på denna ö så han måste ha sett något annat…

Tusentals internationella företag har kontor på ön och då ön fungerade som handelscentrum för det Brittiska Imperiet så kom många kineser hit. Idag räknar man med att omkring 77 % av landets invånare har kinesiskt ursprung. Singapore blev till en början en del av landet Malaysia då det blev självständigt från Storbritannien år 1963, men sedan 1965 så är Singapore ett eget land, och idag så räknas det som Sydostasiens finansiella centrum med en av världens mest aktiva container-hamnar.

Geografi och klimat

Singapore by night

Singapore ovanifrån

Singapore är en tropisk ö som ligger alldeles i öppningen av Malackasundet som är den kortaste sjövägen mellan den Indiska oceanen och Sydkinesiska havet. Landet gränsar till Malaysia och omges av Singaporesundet. Via havet så har man gräns till Indonesien. Singapore består av 63 olika öar och det inkluderar huvudön som kort och gott kallas för Singaporön eller Pulau Ujong på malajspråket. Av de mindre öarna så är Jurong, Pulau Tekong, Sentosa och Pulau Ubin de största. Den högsta punkten är Bukit Timah kullen som har en topp på 166 meter. Under 1960-talet så angav man landets yta som 581,5 kvadratkilometer, men idag är den siffran större. Man har nämligen lyckats odla land med projekt där man till exempel sammanför mindre öar för att få större ytor med bättre funktion. Det här har man till exempel gjort på Jurong ön.

En stor del av Singapores landresurser är avsatta som naturreservat och man jobbar idogt med att bevara naturen som den är genom att satsa på kollektivtrafik och minska på utsläpp. Det här gör att man även i stadslandskapet upplever naturen då det finns gott om parker och då man ger plats åt träd och annan växtlighet.

Klimatet i Singapore är tropiskt och man har inga specifika årstider. Temperaturerna ligger på samma nivåer året runt och luftfuktigheten är hög. De varmaste månaderna är april och maj medan den regnigaste tiden är mellan november och januari då det råder monsunsäsong i området.

Malaysia

Malaysia har varit ett självständigt land sedan 1957, innan dess så var det Storbritannien som styrde över området som innefattar Malackahalvön och den norra delen av Borneo. Via Malackahalvön så har landet gräns till Thailand och till Singapore, och på Borneo så gränsar man till Indonesien samt till Brunei. Staten Malaysia utropades år 1963 då man hade slagit samman Västmalaysia, Östmalaysia, och Singapore som 1965 lämnade landet. De flesta som bor i Malaysia är malajer och den största religionen är islam. Det finns också en hel del etniska kineser i landet såväl som andra minoritetsgrupper som till exempel indier. Landets huvudstad heter Kuala Lumpur och är också den största staden.

Geografi och klimat

Petrinas Towers i Malaysia

Petronas Towers i Kuala Lumpur

Geografiskt sett så kan man säga att Malaysia består av två delar, västra och östra Malaysia. Dessa skiljs åt av det Sydkinesiska havet som är en del av det Stilla havet. Båda östra och västra Malaysia kännetecknas av slättland vid kusterna och sedan skogslandskap upp mot bergen som finns i inlandet. På Borneo så finns Malaysias högsta berg Mount Kinabalu som har en topp på 4 095 meter. Malaysia ligger vid Malackasundet som är en av världens allra viktigaste transportsträckor. Här är klimatet tropiskt med höga temperaturer och hög luftfuktighet. Under dagtid så är det inte ovanligt med temperaturer på över 30°C och så ser det ut året om. Även nattetid så är det varmt i landet och nattens temperatur understiger sällan 20°C.

På landets västkust så finns det gott om mangroveträsk och gyttjiga stränder som bildar bukter och vikar. I väst så har man kultiverat slätter och i öst så finner man lugna stränder som kantas av djungel. De största öarna är Langkawi som egentligen är en grupp med 99 öar, Penang och Pangkot samt Tioman, Redang, Kapas, Perhentian och Rawa. Den som vill besöka Malaysia bör se lite närmre på det väder som gäller för den del av landet som man vill resa till. Under maj till september så påverkas landet av den sydvästra monsunen, och mellan november och mars så är det istället den nordöstra monsunen som blåser in. I Kuala Lumpur så regnar det som mest mellan mars och april och mellan september och november. Hit kan det alltså vara läge att åka under svenska vintermånader medan Borneo har den tyngsta regnperioden mellan november och februari.

Ekonomi

Malaysia är en av världens främsta exportörer av halvledare, elektriska varor och vitvaror. Ekonomin hade en mycket god tillväxt under slutet av 1900-talet men precis som så många andra ekonomier i Asien så drabbades man i slutet av 1990-talet av den asiatiska finansiella krisen. I huvudstaden Kuala Lumpur så finns Multimedia Super Corridor vilket anses vara Asiens motsvarighet till USAs Silicon Valley. Landets industrier tillverkar bland annat gummi och det finns en plan om att utöka verksamheten inom utvecklingen av high tech produkter för att inta en världsledande position inom detta fält.

Kina

Det allra största landet i Ostasien är Kina och det här är också världens folktätaste land. Faktum är att man under slutet av 1970-talet ansåg befolkningstillväxten som så pass alarmerande att man i Kina införde en regel som i vissa områden gjorde gällande att man bara fick ha ett barn per familj. Man tror idag att Kina har omkring 1.5 miljarder invånare men det är svårt att säga en exakt siffra då regeln om ett barn per familj har lett till en hel del mörkning då många ändå skaffar fler och ljuger om detta. I Kina så tampas man fortfarande med gränskonflikter, både till land och till sjöss. Det pågår fortfarande en aktiv diskussion om vilka gränsdragningar som ska gälla med länder som Pakistan, Indien, Japan, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam. Konflikterna rör ofta landområden och sjöområden där det finns naturliga rikedomar, råvaror som samtliga länder inblandade i konflikterna givetvis är intresserade av att kontrollera och dra nytta av.

Geografi och klimat

Kinas landgränser är mot Ryssland, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Burma, Laos, Bhutan, Indien, Pakistan, Nepal, Tadzjikistan, Afghanistan och Kazakstan. Kina har också havs-gräns mot länderna Nordkorea, Sydkorea, Japan, Malaysia, Filippinerna, Vietnam och Brunei. Kinas yta är nästan lika stor som hela Europas yta samlat och här finns det en stor variation vad gäller natur och djurliv. De flesta bor i de östra delarna av landet och i väster så finner man glest befolkade bergsområden, ödemarker och öknar. Nordost om Kina så ligger Gula havet som är en havsbukt, i öster så finns det Östkinesiska havet och i sydost det Sydkinesiska havet. De här tre havs-delarna är samtliga en del av det Stilla havet.

Landets sydligaste delar ligger i tropikerna medan de norra delarna är i höjd med norra Tyskland. I söder så har man alltså ett subtropiskt varmt klimat medan norr bjuder på ett klimat som är kyligare och som mer liknar det som vi ser i norra Europa. I östra Kina så har man ett havsklimat men i större delen av landet så kan klimatet beskrivas som kontinentalt där monsunvindar drar in och temperaturerna kan variera stort under året.

Omstridda sjöområden

Kina har en hel del tvister med grannländer omkring var gränser ska dras. Då det rör sjöområden så tvistar Kina med Japan om Senkaku öarna (alternativt Diaoyu öarna på kinesiska) som ligger i Östkinesiska havet. Under det Andra Världskriget så beslutade USA om att Kina skulle ta över ön Taiwan och att Japan skulle få Senkaku öarna. Det här var dock inget som Kina gick med på och diskussionen omkring kontrollen av öarna är fortfarande aktuell. Att öarna är av så stort intresse beror förstås på att man tror att de har gas- och oljefyndigheter. Kina anser sig också ha rätten till den större delen av det Sydkinesiska havet. Här är det också så att man tror att det finns gott om naturliga rikedomar på botten, och andra länder som är intresserade av rätten till områden i detta hav är Vietnam, Malaysia, Brunei, Taiwan och Filippinerna.

Världens största befolkning

Något som är mycket intressant med Kina är förstås politiken man för vad gäller barnafödande. Sedan slutet på 1970-talet så finns det en lag som gör gällande att varje familj bara kan ha ett barn. Reglerna är lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Den här så kallade enbarnspolitiken tros ha fungerat men det är som sagt så att det kan vara lite svårt att veta exakt hur många kineser det egentligen finns då vissa familjer kringgår reglerna och i hemlighet skaffar fler barn som inte registreras. Med omkring 1.5 miljarder invånare så är detta världens mest befolkade land. Befolkningen består av olika folkgrupper och minoriteter och här är gruppen Han den allra största.

Indonesien

Indonesien är en arkipelag som ligger vid ekvatorn och som består av mer än 13 000 öar. Landet ligger mellan Indiska oceanen och Stilla havet i Sydostasien. Indonesiens största öar är Sumatra, Java, Kalimantan som även kallas för Indonesiska Borneo, Sulawesi och den indonesiska delen av Nya Guinea som även kallas för Papua eller Irian Jaya. Vad gäller befolkning så rankas Indonesien som världens fjärde folkrikaste land och här är de allra flesta muslimer. Landet är uppdelat på öar och de flesta städer finner man på Java där över hälften av landets befolkning bor. Det här är en ö som har en storlek som kan jämföras med staten New York i USA.

Indonesiens huvudstad heter Jakarta och ligger på Java. I Jakarta så bor det mer än 14 miljoner människor och staden har länge rankats bland världens nio största städer.

Geografi och klimat

Puncak Jayas i Indonesien

Berget Puncak Jayas

De indonesiska öarna har bergsterräng och tät regnskog. Här finns det även aktiva vulkaner. Många av de mindre öarna tillhör ögrupper som till exempel Moluckaöarna som tidigare kallades för Kryddöarna. De flesta öarna är obebodda och de ligger på båda sidor om ekvatorn. Indonesien gränsar till Malaysia, Borneo, Papa Nya Guinea på Nya Guinea, Östtimor på ön Timor, Singapore, Filippinerna, Palau och Australien. Landets högsta punkt är Puncak Jayas topp på 4 884 meter. Denna bergstopp finns på ön Papua. Den största sjön är Tobasjön som ligger på Sumatra. Viktiga indonesiska floder är Mahakam och Barito som båda finns på Kalimantan. De här floderna fungerar som viktiga transportleder mellan öns olika samhällen.

Klimatet är tropiskt och det varma vattnet ser till att landtemperaturerna också håller en konstant varm nivå. Vid kusterna så ligger medeltemperaturen på omkring 28 °C medan inlandet har ett medel på omkring 26 °C och bergsregioner 23 °C som medeltemperatur. I och med att man ligger precis vid ekvatorn så är också dagens längd i stort sett densamma året om. Det som ger skillnader vad gäller väder och klimat är regnfallen. Mellan juni och september så blåser monsuner in från söder och öster.

Ett land med vulkaner

I och med att Indonesien ligger längsmed kanten på Stilla havsplattan, Eurasia-plattan samt australiska kontinentalplattan så är det här ett land med stor vulkanisk aktivitet. Man räknar med att det finns minst 150 stycken aktiva vulkaner i landet och här är Krakatoa och Tambora kända namn på vulkaner som har haft utbrott med förödande konsekvenser. Den seismiska aktiviteten leder även till tsunamivågor. 2004 års tsunami ledde till att omkring 168 000 människor på Sumatra förlorade livet. Nu är den vulkaniska aktiviteten inte bara något negativt. Askan som kommer från vulkanerna gör att jorden på öarna blir mycket bördig vilket är bra för det lokala jordbruket.

Brunei

Brunei är ett litet men mycket rikt land i Sydostasien. Bruneis rikedomar kommer sig av olja och gas som finns på plats. Landet är delat i två delar och ligger på Borneos nordvästra kust. Landet omges av Malaysia som även delar det i två delar. Bruneis placering vid Sydkinesiska havet är mycket strategisk eftersom det här är mycket nära till de sjöfartsvägar som länkar samman det Stilla havet och den Indiska oceanen. Landet har en exklusiv fiskezon som sträcker sig till Louisa revet i den södra delen av Spratly öarna.

Brunei blev självständigt 1984 efter omkring ett århundrade under Storbritanniens kontroll. Landet är ett muslimskt sultanat och där absolut monarki gäller och tronen ärvs. Det officiella språket i landet är malajiska och huvudstaden heter Bandar Seri Begawan. De flesta förstår engelska och det här är det språk som används inom affärssammanhang. År 2013 så räknande man till omkring 415 000 invånare.

Geografi och klimat

Moské i Brunei

Moské i Bandar Seri Begawan

När man ser på Bruneis geografi så är det intressant att notera att landet består av två olika enklaver som skiljs åt av, och som även omges av, Malaysia. Landet har kust mot Sydkinesiska havet och den här kusten är viktig för transporter av olja och gas. Efter huvudstaden Bandar Seri Begawan så är hamnstaden Muara och den viktiga oljeindustristaden Seria de allra största. De flesta bor i den västra delen av landet.

Bruneis klimat kan beskrivas som ekvatorialtropiskt vilket innebär att man har hög luftfuktighet och även höga temperaturer året om. En stor del av landet är täckt av regnskog och det finns ett bergsområde där den högsta toppen på berget Bukit Pagong mäter 1850 meter. Det regnar en hel del både vid kusten och i inlandets djungelbetäckta kullar. Det är som blötast under oktober, november och december, och som torrast under februari och mars. Det spelar nästan ingen roll när man väljer att besöka Brunei för vädret är mycket konstant och man får räkna med visst regnfall under sin vistelse.

Ett land med sharialagar

År 2013 så kommunicerade sultanen Hassanal Bolkiah sina planer om att införa sharialagar i Brunei. Det här betyder bland annat att man ger dödsstraff för otrohet och homosexualitet. Detta beslut möttes av protester från organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter i världen och har även ogillats av landets egna invånare som kanske inte riktigt har samma frihet att öppet protestera i ett envälde. Trots de utländska protesterna så har de nya lagarna så smått införts och den här processen väntas fortsätta med att nya delar av sharialagarna införs under 2014.

Thailandviken

Många svenskar har besökt, eller drömt om att besöka, Thailandviken som innefattar otroligt vackra öar som Koh Samui och Koh Tao. Den här viken som även kallas för Thailandbukten eller Siambukten är en del av den nordvästliga delen av Sydkinesiska havet som är ett bi-hav till det Stilla havet. Det är dock inte bara Thailand som har kust till viken, den omges av andra länder som Malaysia, Kambodja och Vietnam. Den norra delen av havsviken går under namnet Bangkokbukten så man kan helt klart säga att det här finns en viss thailändsk dominans i området, men det pågår en hel del diskussion om hur gränserna ska dras mellan de olika länderna.

Geografi och klimat

Vatten i Thailandviken

Klart vatten

Thailandviken är en tämligen grund havs-del där det djupaste djupet mäter omkring 80 meter och de flesta delarna inte blir djupare än omkring 40 meter. Bukten omges av länderna Vietnam, Thailand och Kambodja. Längst i norr så finns Bangkokbukten där tre av Thailands största floder mynnar ut, nämligen Chao Phraya, Mae Klong och Bang Pa Kong floden. Den här havsviken har med största sannolikhet en gång varit fastland och på grund av högre havsnivåer senare kommit att bli till en vik.

Thailandviken gömmer oljefält samt fickor med naturgas men inte i lika stor utsträckning som vad man kan finna på andra håll i Stilla havet. I och med att vattnet i viken är så pass grunt och att man får så mycket vatten från floder så är salthalten här rätt så låg. Klimatet i området är tropiskt men vädret är varierat beroende på årstid och även en hel del beroende exakt var i Thailandviken som man befinner sig.

Ett populärt turistområde

Det finns många öar och korallrev i Thailandviken och dessa lockar till sig turister och då särskilt svenska turister. Bland svenskar så är resmål som Koh Samui i Surat Thani provinsen som finns i denna havsvik otroligt populära. Det här är platser där man kan få uppleva den unika miljö som finns längsmed Thailands kust med vita stränder och rent och klart badkarsvarmt vatten. Korallreven och de unika fiskarter som finns i Thailandviken lockar dykare från världens alla hörn. Några av de allra kändaste turistområdena i denna vik är:

  • Koh Phangan
  • Pattaya
  • Hua Hin
  • Koh Samet
  • Rayong
  • Koh Chang
  • Koh Tao

Konflikt om territorium

Liksom på andra håll i Stilla havet så finns det även i Thailandviken en diskussion om territorium. Malaysia och Thailand har valt att samarbeta om att utveckla områden som ligger i områden där de inte riktigt kan komma överens om vem som har rätten till vatten och öar, som till exempel öarna Ko Kra och Ko Losin. Kambodja och Vietnam har länge diskuterat ön Phu Quoic som finns i Bangkokgulfen samt Koh Tral i Khmer som ligger längsmed Kambodjas kust.

Sydkinesiska havet

Det Sydkinesiska havet omges av tio olika länder och är en av världens viktigaste transportleder. Det här är ett bi-hav till Stilla havet som även är en del av det Australiasiska medelhavet. Trots att så många länder har kust till detta hav så är Kina väldigt tydliga med att havet är deras. Kina har sedan länge gjort det klart att hela det Sydkinesiska havet är deras territorium, och det är inte så svårt att förstå varför det här är en viktig fråga. Det är nämligen så att havet gömmer stora fickor med olja samt mineraler. Konflikten mellan havets kringliggande länder rör dock inte bara vattnet utan även öar och är en internationell fråga där även USA har blandat sig i diskussioner och beslut.

Sydkinesiska havet är mycket stort och man brukar säga att det är det största havsområde som finns i världen efter de stora oceanerna.

Geografi och klimat

Det Sydkinesiska havet ligger på en kontinentalhylla som har sänkts under vatten. Forskare tror att hela området en gång var en landmassa och att öar som Borneo var en del av fastlandet. Geologer har lite olika åsikter om när och hur havet formades och det här är fortfarande något som undersöks och diskuteras. Det här är som nämnt ett väldigt stort havsområde på omkring 3 000 000 km² och det omges av länderna Brunei, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Kambodja, Kina, Macao, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand och Vietnam. Dessutom så finns det hundratals öar och viktiga rev i havet och här kan öar som Anambasöarna, Dongshaöarna, Natunaöarna, Paracelöarna och Zhonghasöarna nämnas.

Havet tar emot en hel del sediment från floder som Mekongfloden, Röda floden och Pärlfloden som alla mynnar ut i det. Många av dessa floder mynnar ut i floddeltan som även är rika på gas och olja.

Konflikter om territorium

Konflikter har hänt vid Sydkinesiska havet

Militär aktivitet vid Sydkinesiska havet

Konflikter har ju som bekant ofta med naturrikedomar att göra och det Sydkinesiska havet har stora tillgångar av mineraler, gas och olja. Konflikter som rör territorium i området rör både öar och vattenmassor och det är främst Brunei, Kina, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam som inte kommer överens om var gränser ska dras. Det man framförallt diskuterar är rätten till att fiska i specifika skärgårdar samt rätten till att utvinna gas och olja på olika håll i havet. Dessutom så är man inte eniga om vem som ska kontrollera de handelsleder som går genom havet.

Att USA år 2010 tog del av denna konflikt och tog den till internationell nivå beror på att man från USAs sida är intresserade av fri tillgång till fraktvägar och handelsvägar i havet. Från Kinas sida så gillades det inte att utomstående blandade sig i då man anser att det här är en regional fråga som de inblandade länderna själva kan lösa.