Cooköarna
Man hör på namnet att det var kaptenen James Cook som upptäckte dem 1773 och 1777, men Cooköarna fick inte sitt namn av Cook. Han kallade dem för Hervey öarna. Det var långt senare som man gav öarna sitt namn för att hedra Cook. Cooköarna är en grupp öar som ligger i Stilla havet omkring 3 000 km nordost om Nya Zeeland och som består av 15 olika öar. Sedan 1965 så är man i så kallad fri association med Nya Zeeland precis som Niue ön. De som bor på dessa öar talar engelska och en maoridialekt som heter rarotongesiska. Huvudön heter Rarotonga och här ligger huvudstaden Avarua. De flesta bor på öarna som ligger söderut och det är också hit som många turister kommer för att njuta av det tropiska klimatet.
Lite historia
Man tror att Cooköarna först beboddes under 500-talet av polynesiska folk som kom från Tahiti. Tahiti är en ö som ligger nordöst om Cooköarna. Under 1500-talet så kom spanska skepp till öarna men det var en portugisisk kapten som för det spanska kungahusets räkning för första gången steg iland år 1606. Han steg iland på ön Rakahanga och den kallade han för Gente Hermosa vilket betyder “vackert folk”.
I slutet av 1800-talet så blev öarna ett brittiskt protektorat och detta berodde till stor del på att man var rädda för att Frankrike skulle komma att ockupera öarna precis som de hade gjort med Tahiti. 1901 så bestämde sig Nya Zeeland för att lägga beslag på öarna trots att Cooköarnas ledare inte var intresserade av detta. Landet förblev ett Nya Zeeländsk protektorat tills 1965 då Nya Zeelands regering bestämde sig för att erbjuda kolonin självstyre.
Den 11 juni 1980 så ingick Cooköarna ett avtal med USA om var gränsen mellan öarna och amerikanska Samoa ska dras och samtidigt så backade man från anspråken på öarna Penrhyn, Pukapuka, Manihiki och Rakahanga. 1990 så skrev man under ett avtal med Frankrike där avgränsningen mellan Cooköarna och Franska Polynesien begränsades. När det hettade till mellan USA och Kina i Sydkinesiska sjön så märktes det till och med på Cooköarna som inte ligger så nära.
Geografi och klimat
Cooköarna kan delas upp i två huvudsakliga grupper, en i söder och en i norr. I söder så finns det nio öar varav de flesta har ett vulkaniskt ursprung. Det är i denna ögrupp som de flesta bor. Den norra ögruppen består av sex stycken korallatoller som är vulkaner som har sjunkit för att sedan prydas av koraller. Öarna har ett tropiskt klimat som är fuktigt och hett.
I den södra ögruppen så finns öarna Nga-pu-Toru, Atiu, Ma’uke, Mitiaro och Takutea. I den norra ögruppen så finns öarna Manihiki, Nassau, Penrhyn ön, Pukapuka, Rakahanga, Suwarrow och Tema revet som har sjunkit i havet. Det finns fler öar som tillhör Cooköarna och bland dessa så finner vi Aitutaki, Mangaia, Rarotonga där huvudstaden Avurua ligger, Palmerston ön, Manuae och ytterligare ett rev som har sjunkit under ytan och som heter Winslow revet.
Ekonomi
Landets ekonomi påverkas starkt av dess geografi. Man är tämligen isolerade från andra länder och marknader och dessutom så finns det brister i infrastrukturen. Turism är den viktigaste näringen i landet och man får ekonomiskt bistånd och då främst från Nya Zeeland. Cooköarna jobbar med att utveckla jordbruk och fiske men det här har hittills inte gått så bra. Något som också är problematiskt för ekonomin är de naturkatastrofer som inträffar med jämna mellanrum.