Ryssland

Ryssland är ett land som geografiskt sett ligger rätt så nära Sverige och som vi även delar en hel del historia med, ett så ryskt namn som Olga kommer faktiskt från fornsvenskans Helga. Trots gemensam historisk bakgrund så är Sverige och Ryssland mycket olika vad gäller allt från kultur till politik. Formellt sett så kallas landet idag den Ryska Federationen och landet sträcker sig över stora delar av Östeuropa samt över norra Asien. Även om det här landet är otroligt stort till ytan sett (med 17 075 400 kvadratkilometer så är det världen allra största land) så består det till större delen av folktomma landskap och områden där man med svårighet tar sig fram. Landet sträcker sig över 9 olika tidszoner och har kust till flera olika hav däribland Stilla havet via det Ochotska havet.

För att hålla ordning på ett så gigantiskt land så har man upprättat ett system med 89 olika administrativa enheter som kallas för federationssubjekt. Dessa subjekt består i sin tur av 21 republiker, 6 territorier, 50 regioner, 9 autonoma distrikt, 1 autonom region samt två federala städer. Varje subjekt har två representanter i ryska parlamentet, och på så vis så styrs landet lite i likhet med det system som finns i USA där alla stater representeras i senaten.

Geografi

Ryssland har ett växlande klimat

Dumper i Sibirien

Ryssland ligger alltså både i Europa och i Asien. Man har gräns länderna Norge, Finland, Lettland, Estland, Litauen, Vitryssland, Ukraina, Polen, Georgien, Azerbajdzjan, Kina, Nordkorea, Mongoliet och Kazakstan. I norr så har man kust till Norra Ishavet och i öster så finns det kust till Stilla havet. Klimatet skiljer sig stort åt beroende på var man befinner sig i landet och det är välkänt historiskt sett att den ryska vintern kan vara mycket svår att klara av. Nu är inte hela Ryssland i en arktisk klimatzon, och i söder, vid Svarta havets kust så har man ett subtropiskt klimat vilket betyder att det kan bli riktigt varmt. Sibirien väcker skräck i många då detta avlägsna område med subarktiskt klimat länge användes som fängelse för oönskade personer som där fick arbeta i slavläger, många gånger utan att någonsin höras av igen.

Rysslands geografi innefattar allt från berg till slätter och landet är rikt på naturtillgångar av olika slag. I och med att landet är så stort så är det glesbefolkat. De flesta bor i de västra delarna som ses som europeiska, omkring Uralbergen eller i de sydöstra delarna nära Stilla havets kust. År 2002 så kunde man konstatera att landet hade en befolkning på 145,2 miljoner och då bodde den störste delen i de europeiska områdena medan omkring 40 miljoner fanns i de delar som ligger i Asien. Ryssland är ett land där befolkningen under början av 2000-talet kraftigt minskade vilket berodde på att det föddes färre barn och på att folk utvandrade. Denna trend tycks dock vara på gång att vända.

Det finns många olika etniska grupper i Ryssland men de allra flesta räknas helt enkelt som ryssar och ryska är landets huvudspråk. Även om sovjettiden var en tid då man gjorde det svårt för oliktänkande och avvikande religioner att existera i Ryssland så har detta land en stor kulturskatt inom områden som poesi och litteratur, konst och musik. I modern tid så är det intressant notera att det i Ryssland finns en självklar jämställdhet mellan män och kvinnor då det rör sig om utbildning och yrken, och det särskilt i storstäder där kvinnor med hög utbildning lever mycket jämställda liv.

Natur

I Ryssland så finns det gott om olika ekosystem och här kan man skåda allt från djupa skogar till tundra. Man brukar kalla Rysslands skogar för Europas lungor och här finns världens största reserv av skog. Djurlivet är mycket varierat och bjuder på spännande arter som björn och tiger, unika fåglar, såväl som på valar och andra vattendjur. Brunbjörnen brukar ses som en symbol för Ryssland.

Nordkorea

Nordkorea är ett land som ligger i östra Asien och som upptar den norra delen av Koreahalvön som sticker ut från Asiens fastland mellan Japanska havet och Gula havet. Nordkorea upptar omkring 55 procent av denna halvös yta och har gräns till Kina och Ryssland i norr samt till Sydkorea i söder. Landets huvudstad heter P’yŏngyang och är ett viktigt industri- och transportcentrum med närhet till landets västra kust. Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av Kim Jong-Un, i skrivande stund(2015), som är son till Kim Jong den II. Det här innebär i praktiken att landet har ett samhälle som kännetecknas av övervakning och militär närvaro. Landet är i konflikt med grannlandet Sydkorea och även med USA.

Lite historia

Korearevolutionen i Nordkorea

Museum i Nordkorea

Efter det Andra Världskriget så skulle Korea återupprättas som land efter det att landområdet hade ockuperats av Japan. I och med att man hade två tydliga linjer, en kommunistiskt i norr och en nationalistisk i söder så blev det så att två olika republiker utropades år 1948. Eftersom både Sydkorea och Nordkorea ansåg sig representera det koreanska folket så utbröt det år 1950 ett krig och även om väpnade strider fick sitt slut år 1953 så slöt man aldrig något fredsavtal. Nordkorea fick till en början ett stort stöd av Sovjetunionen och sedan av Kina. Landet är fortsatt en diktatur där man glorifierar landets ledare och för en politik som har lett till brist på produktion av livsmedel och mycket svår svält.

Geografi och klimat

Nordkorea ligger alltså på den norra delen av Koreahalvön. Lokalt så kallas landet för Chosŏn men i Sydkorea så kallar man Nordkorea för Pukhan vilket skulle kunna översättas som Norra Han. Stora städer i landet är Hamhung, Wonsan, Sinuiju, Kaesong, Nampo och Chongjin. Man har delat in landet i nio olika provinser samt huvudstaden Pyongyang. På lägre nivå så styrs områden i enlighet med städer, distrikt och län. Större delen av Nordkorea består av berg och dalar. Det högsta berget heter Mount Paektu och är 2 750 meter högt. Det här är en inaktiv vulkan med en stor sjö i kratern. Genom mitten av landet så sträcker sig Nangnim bergskedjan och skapar på så vis en naturlig uppdelning av den östra och västra sidan av halvön.

I Nordkorea så är klimatet normalt sett svalt kontinentalt. Vinterperioden ligger mellan december och mars och är kall med temperaturer som i norra delarna av landet tar sig ner till −23 °C. Under sommaren så är det varmt och man ligger på omkring 20 °C på de flesta håll i landet. På östkusten så är det några grader varmare än på östkusten vilket har med havsströmmar och bergskedjor att göra.

Djur och natur

Nordkorea var en gång ett land med mycket skog men man har lyckats hugga ner så pass mycket av de ursprungliga skogspartierna att detta har påverkat djurbestånd. Rådjur, antiloper, getter, tigrar och leoparder har minskat i antal och får nu nöja sig med de skogspartier som finns kvar. Gränslandet mellan Nord- och Sydkorea har blivit något av ett naturreservat. Området har inte rörts sedan striderna 1953 och har återgått till de ekologiska system som fanns här innan kriget. Här finns skog och våtmarker som besöks av migrerande fåglar. Här finns också den asiatiska svartbjörnen och lodjur.

Kina

Det allra största landet i Ostasien är Kina och det här är också världens folktätaste land. Faktum är att man under slutet av 1970-talet ansåg befolkningstillväxten som så pass alarmerande att man i Kina införde en regel som i vissa områden gjorde gällande att man bara fick ha ett barn per familj. Man tror idag att Kina har omkring 1.5 miljarder invånare men det är svårt att säga en exakt siffra då regeln om ett barn per familj har lett till en hel del mörkning då många ändå skaffar fler och ljuger om detta. I Kina så tampas man fortfarande med gränskonflikter, både till land och till sjöss. Det pågår fortfarande en aktiv diskussion om vilka gränsdragningar som ska gälla med länder som Pakistan, Indien, Japan, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam. Konflikterna rör ofta landområden och sjöområden där det finns naturliga rikedomar, råvaror som samtliga länder inblandade i konflikterna givetvis är intresserade av att kontrollera och dra nytta av.

Geografi och klimat

Kinas landgränser är mot Ryssland, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Burma, Laos, Bhutan, Indien, Pakistan, Nepal, Tadzjikistan, Afghanistan och Kazakstan. Kina har också havs-gräns mot länderna Nordkorea, Sydkorea, Japan, Malaysia, Filippinerna, Vietnam och Brunei. Kinas yta är nästan lika stor som hela Europas yta samlat och här finns det en stor variation vad gäller natur och djurliv. De flesta bor i de östra delarna av landet och i väster så finner man glest befolkade bergsområden, ödemarker och öknar. Nordost om Kina så ligger Gula havet som är en havsbukt, i öster så finns det Östkinesiska havet och i sydost det Sydkinesiska havet. De här tre havs-delarna är samtliga en del av det Stilla havet.

Landets sydligaste delar ligger i tropikerna medan de norra delarna är i höjd med norra Tyskland. I söder så har man alltså ett subtropiskt varmt klimat medan norr bjuder på ett klimat som är kyligare och som mer liknar det som vi ser i norra Europa. I östra Kina så har man ett havsklimat men i större delen av landet så kan klimatet beskrivas som kontinentalt där monsunvindar drar in och temperaturerna kan variera stort under året.

Omstridda sjöområden

Kina har en hel del tvister med grannländer omkring var gränser ska dras. Då det rör sjöområden så tvistar Kina med Japan om Senkaku öarna (alternativt Diaoyu öarna på kinesiska) som ligger i Östkinesiska havet. Under det Andra Världskriget så beslutade USA om att Kina skulle ta över ön Taiwan och att Japan skulle få Senkaku öarna. Det här var dock inget som Kina gick med på och diskussionen omkring kontrollen av öarna är fortfarande aktuell. Att öarna är av så stort intresse beror förstås på att man tror att de har gas- och oljefyndigheter. Kina anser sig också ha rätten till den större delen av det Sydkinesiska havet. Här är det också så att man tror att det finns gott om naturliga rikedomar på botten, och andra länder som är intresserade av rätten till områden i detta hav är Vietnam, Malaysia, Brunei, Taiwan och Filippinerna.

Världens största befolkning

Något som är mycket intressant med Kina är förstås politiken man för vad gäller barnafödande. Sedan slutet på 1970-talet så finns det en lag som gör gällande att varje familj bara kan ha ett barn. Reglerna är lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Den här så kallade enbarnspolitiken tros ha fungerat men det är som sagt så att det kan vara lite svårt att veta exakt hur många kineser det egentligen finns då vissa familjer kringgår reglerna och i hemlighet skaffar fler barn som inte registreras. Med omkring 1.5 miljarder invånare så är detta världens mest befolkade land. Befolkningen består av olika folkgrupper och minoriteter och här är gruppen Han den allra största.

Ochotska havet

Den som vill känna lukten av drivis kan ge sig ut på tur ombord på ett isbrytarfartyg från Hokkaido vid Japans kust till det Ochotska havet. Det här kan verkligen bli en spännande upplevelse som börjar med en tågresa genom ett snölandskap mot havets kust, men man måste inte resa till Japan för att komma detta hav nära, det har även kust till Ryssland (i norr), Kamtjatka (i öst) och Kurilerna (i sydost). Det här havet är en fascinerande plats som till stora delar är fruset mellan november och juni. Havets djupaste punkt ligger på cirka 3 363 meter men medeldjupet ligger på omkring 800 meter.

Det istäckta havet

Isbrytare på Ochotska havet

Isbrytare

Det där att Ochotska havet brukar vara täckt av is är allmänt känt, men det är inte så att hela havet ligger under is under de kallaste månaderna och det går att ta sig ut på vattnet med hjälp av isbrytare. Anledningen till att detta hav är benäget att frysa är att det får en hel del sötvatten från Amurfloden vilket minskar på saliniteten i havet vilket i sin tur innebär att även smältpunkten höjs. På grund av detta så kan is snabbare bildas. Förutom att Ochotska havet fylls av drivis så är det också ofta mycket stormigt och dimmigt. Det här gör det stundtals farligt att färdas på vattnet.

Gott om fisk

Det här havet är mycket viktigt för den ryska fiskeindustrin då det finns gott om fisk i det. I och med att den större delen av havet omges av ryskt territorium så är det också Ryssland som står för den större delen av fisket i det. Under 1800-talet så var det här även en viktig zon för valfiske. Stor fokus låg på jakt av grönlandsvalar och när jakten var som mest intensiv så låg omkring 160 skepp i regionen och en del av dessa kom från USA. Valjakten pågick fram till början av 1900-talet då den avtog.

Olja och gas

När man pratar om det Ochotska havet så måste naturtillgångarna av olja och gas nämnas. Enligt ryska undersökningar så ska det finnas 29 olika zoner med gas och olja i detta hav. Det här är områden som ligger nära kusterna och man har räknat ut att det kan röra sig om hela 1,2 miljarder ton råolja såväl som om 1,5 miljarder kubikmeter naturgas så det är tillgångar som är otroligt viktiga för Ryssland.

Viktiga hamnar vid Ochotska havet

Det finns förstås flera viktiga hamnar omkring det Ochotska havet och många av dessa ligger i Japan såsom Abashiri, Monbetsu och Wakkanai som alla finns i den japanska regionen Hokkaido. Viktiga ryska hamnar är Magadan och Palana. Magadan grundades 1921 och under Stalins tid så var det här ett slags transitcenter för fångar som skickades till arbetsläger. Även i mer modern tid så har denna stad förknippats med slavarbete som till exempel då den har varit ett centrum för utvinning av guld som sedan skickats vidare via hamnen. Idag så är det skeppsbygge och fiske som är viktigast för stadens ekonomi men utvinningen av guld är också en viktig inkomstkälla.

Berings hav

I norra Stilla Havet så ligger det hav som kallas för Berings hav och som sträcker sig mellan Alaska och Sibirien. Berings hav går samman med Norra ishavet via Berings sund och separerar två kontinenter, men man tror att det här tidigare har funnits en landbrygga mellan Ryssland och USA. Havet har en yta på omkring 2,2 miljoner kvadratkilometer och här kan det vara riktigt tufft att ta sig fram med båt då sjön ofta är hård med höga vågor. I den nordöstra delen så är vattnet grundare och det finns gott om större öar medan den sydvästra delen är djupare med djup på omkring 4 000 meter.

Berings hav har fått sitt namn efter den danske upptäcktsresanden Vitus Bering som för Rysslands räkning utforskade havet år 1728 och år 1741. Det var då som man på allvar upptäckte hur rikt området var på sälar, och säl har traditionellt sett varit mycket viktig för framställning av päls. Faktum är att havet utforskades tidigare än Bering av ryske Semyon Dezhnev. Idag så är Berings hav en av världens viktigaste källor för fisk. Här finns det ett rikt djurliv både i vattnet, i luften och längsmed kusterna på land.

Sälkontroversen

1886 så uppstod en bitter världskonflikt som rörde sälarna i Berings hav. En flock sälar som spenderade sommaren på Pribilof öarna tog sig under vintertid längre söderut och då de flyttade på sig så kunde vem som helst jaga sälarna på öppet vatten. Den här jakten hotade sälbeståndet så pass att man började bli oroliga för att arten skulle utrotas. Det var framförallt Kanada som pekades ut som bov i dramat och flera kanadensiska skepp bordades och fälldes senare i en domstol i Alaska. USA ansåg sig ha rätten till att kontrollera havet efter det att de fått ta över efter Ryssland i och med köpet av Alaska år 1867. England accepterade inte att USA tog sig rätten till att kontrollera öppet hav. Till slut så möttes man i domstol i Paris och då fick de skepp som bordats skadestånd samtidigt som man införde vissa restriktioner för säljakt i havet. De här restriktionerna visade sig dock vara rätt så ineffektiva och efter detta så har man i flera omgångar ingått olika avtal för att minska jakten alternativt att helt stoppa den. Här har även länder som Japan varit inblandade i diskussioner och avtal.

Havets fauna

Blåval i Berings hav

Blåval i Berings hav

Förutom säl så finns det gott om val i Berings hav. Här finns arter som blåval, sejval, knölval, kaskelot och blåval. Man kan också stöta på valrossar, sjölejon och späckhuggare, och tar man sig längst norrut i havet så kan det finnas isbjörnar. Havet är också hem för omkring 30 olika arter havsfåglar som här ruvar och lever sina liv. Exempel på dessa fåglar är albatrossen och beringmåsen. Det finns fåglar som är unika i detta hav och vissa har reda utrotats som till exempel Stellers sjöko och Pallas skarven. Vattnen är som sagt mycket rika på fisk och här fiskar man bland annat lax.