Vanuatu

Vanuatu är en ö-stat som ligger i Melanesien i den sydvästra delen av Stilla havet. Vanuatu är en ögrupp som ligger omkring 1 700 km öster om Australien, väster om Fiji och sydost om Salomonöarna. Det är heller inte långt till Nya Guinea från denna ögrupp. Man tror att de första invånarna på dessa öar var melanesier, och från Europa så var det den spanska expeditionen under den portugisiske navigatören Fernandes de Queirós ledning som kom hit först år 1605. Landet blev självständigt 1980 och namnet kommer från ordet för land eller hem på austronesiska språk, nämligen vanua tillsammans med ordet tu som kan översättas till “stå”.

Geografi och klimat

Fin strand på Vanatu

Champagne beach på Vanatu

Vanuatu består som sagt av flera öar och dessa öar är idag ett mycket populärt turistmål. Det sägs att Champagnestranden i Vanuatu är världens vackraste och det kan man gott tro på då man ser bilder på den. Totalt sett så består landet av omkring 82 öar som alla är ganska små. Av dessa så är 65 bebodda. De fjorton öar som har en yta på mer än 100 kvadratkilometer är:

  • Espiritu Santo
  • Malakula
  • Efate, Erromango
  • Ambrym, Tanna
  • Pentecost, Epi
  • Ambae eller Aoba
  • Vanua Lava
  • Gaua
  • Maewo
  • Malo
  • Anatom or Aneityum

De största städerna i landet är huvudstaden Port Vila som ligger på Efate och staden Luganville som ligger på Espiritu Santo. Vanuatus högsta punkt är berget Mount Tabwemasana som har en högsta topp på 1879 meter. Det här berget ligger på Espiritu Santo. Kusterna till öarna är ofta kantade av klippor och rev och det finns inte många källor till sötvatten.

Här finns det gott om vulkaner och en del av dessa ligger under vattenytan. Det är vanligt med vulkanisk aktivitet och man är alltid redo för ett nytt utbrott.

Klimatet är hett och fuktigt och mellan januari och april så drabbas man ofta av tyfoner och cykloner så som är vanligt i tropikerna. I och med att det här även är ett geologiskt aktivt område så är det inte ovanligt med jordbävningar och tsunamivågor. När det är varmt så ligger temperaturerna på omkring 28 °C och under de månader som kan räknas som vintermånader så ligger temperaturerna på omkring 22 °C. Mellan april och september så är det kyligare medan hettan och fukten blir mer intensiv i oktober. Regnsäsongen är lång och bjuder på kraftiga skurar.

Ekonomi

De viktigaste inkomstkällorna för Vanuatu är jordbruk, turism, finansiella tjänster för utlandet samt boskapsskötsel. Dessutom så fiskas det en hel del även om det här inte leder till stora exportinkomster. Vanuatu exporterar bland annat kakao, biff, och timmer. Turismen är mycket viktig, och de som åker till Vanuatu är främst intresserade av att dyka och av att uppleva den fantastiska naturen och stränderna.

Salomonöarna

Det tar ungefär 3 timmar med flyg från Brisbane i Australien till Honiara som är Salomonöarnas huvudstad. Salomonöarna består av 6 huvudöar som är av vulkaniskt slag med berg och skog. Guadalcanal är ön som de flesta bor på och där huvudstaden samt flygplats finns. Idag är det många som kommer som turister till Salomonöarna och då är populära utflyktsmål platser där slag utkämpades under andra världskriget. Man kan dyka och se närmre på båtvrak såväl som besöka minnesplatser där man kan läsa mer om vad som hände på plats. Salomonöarna fick sin självständighet från Storbritannien 1978.

Mer om Salomonöarna

Haj vid Salomonöarna

Rikt djurliv i vattnet

Det finns många olika etniska grupper på Salomonöarna och man tror att den största gruppen, melanesier, har bebott öarna under flera tusen år. Den första europén att besöka öarna var spanjoren Alvaro de Mendana. Han kom år 1568 och gav öarna namnet Islas Salomon. Sedan öarna fick självständighet så har man fungerat som konstitutionell monarki med den brittiske monarken som statsöverhuvud. Det officiella språket är engelska och år 2009 så räknade man med en befolkning på strax över 500 000.

Geografi och klimat

Solomonöarna ligger öster om Papua Nya Guinea och allt som allt så rör det sig om tusentals öar. Sträckan mellan de öar som ligger längst i väst och de som ligger längst i öst räknas vara omkring 1 500 km. Klimatet är väldigt fuktig året om med höga temperaturer på omkring 26.5 °C. Det är svalare mellan juni och augusti och det regnar oftare mellan november och april. Salomonöarna kan delas in i två olika ekoregioner. De flesta öarna tillhör regionen Salomonöarna regnskogsregion. Den andra regionen är Vanuatu regnskogsregionen och här ingår Santa Cruz öarna. Jorden är på många platser mycket bördig vilket beror på vulkanisk aktivitet. På några av de större öarna så finns det vulkaner som fortfarande är aktiva. De allra aktivaste vulkanerna är Tinakula och Kavachi.

Jordbävningar

År 2007 i april så drabbades Solomonöarna av en kraftig jordbävning som följdes av en stor tsunami. Flodvågen förstörde mer än 900 hem och tog livet av minst 52 personer. Jordbävningen påverkade även landskapet så att nya stränder bildades där man nu kan se rester av korallrev som en gång fanns under vatten. Så sent som den 12 april 2014 så drabbades regionen av en jordbävning som mätte 7.6 på Richterskalan och det här är en verklighet som landets invånare får hantera med hjälp av varningssystem och byggteknik som ger hus som bättre klarar av skalven.