Thailand

Thailand kallades tidigare för Siam men har idag det officiella namnet Kungadömet Thailand. Det här är mycket riktigt ett kungadöme där tronen har gått i arv i flera generationer inom samma familj. De kungliga är viktiga i Thailand och påverkar opinion genom sina val och handlingar. Landet är dock en konstitutionell monarki så det finns en premiärminister, så det är inte kungahuset som ensamt leder och regerar Thailand.

Thailand har kust till Thailandviken som är en del av det Stilla havet, via denna vik så gränsar Thailand till Vietnam. Andra grannländer är Malaysia, Burma, Laos och Kambodja. Landet har olika typer av landskap beroende på var man befinner sig. För svenskar så är kanske de tropiska stränderna med det glasklara vattnet det första man kommer att tänka på då någon nämner Thailand, men faktum är att det här landet också har bergsområden där Doi Inthanon är den högsta punkten på 2565 meters höjd. Landets centrum domineras av floden Chao Phraya och dalgången som omger den. Den här floden mynnar till sist ut i Thailandviken.

Landets huvudstad, Bangkok, är en modern stad som är väldigt stor. Man räknar med att det bor omkring 12 miljoner människor i denna stad. Landets officiella språk är thai och valutan kallas för baht.

Kungadömet Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

I maj 2014 så tog en militärjunta över makten i Thailand som är en konstitutionell monarki med kungen Bhumibol Adulyadej Rama IX som monark. Det här är den nionde monarken från Chakridynastin som har suttit på Thailands tron sedan 1782. Thailands kung är statschef och även chef för landets väpnade styrkor. Kungen ska vara buddist och även om han inte har något direkt inflytande över landets politik så är det välkänt att Thailands kungahus lägger sig i politiska frågor.

Djur och natur

För många så är Thailand något av ett paradis på jorden. Det tropiska klimatet erbjuder en stor kontrast till de svenska vintrarna och dessutom så finns det djur som man bara kan se på bild i Sverige. Apor, elefanter, hajar, ormar och krokodiler är bara några exempel på sådant som man kan få se i landet. Flera naturreservat har upprättats för att skydda arterna och dessa kan man besöka för att få se naturen och djuren i ett orört tillstånd. Djurlivet är rikt både i haven som omger landet och på öar och fastland. För många så innebär drömsemestern dykturer i Thailandviken. Maten influeras starkt av den flora och fauna som finns på plats och det är mycket vanligt förekommande med rätter som kombinerar det som man kan fiska upp från havet med de kryddor som växer på land.

Den bästa tiden att vistas i Thailand är när det är som kallast i Sverige, nämligen mellan november och februari. Under andra tider på året så kan man räkna med kraftiga regnfall men beroende på var man befinner sig i landet så kan man ändå få tillräckligt med sol för att kunna upptäcka städer, byar, kultur och även stränder.

Singapore

Landet Singapore ligger i sydöstra Asien, i Stilla havet, på Malackahalvöns södra spets. Landet består av huvudön Singapore samt omkring 50 mindre öar. Det här är en stad-stat som räknas som Sydostasiens allra minsta land. Landet sägs ha fått sitt namn av en prins från Palembang som ska ha sett ett djur på ön. Han befann sig tydligen på så långt avstånd att han inte riktigt kunde urskilja vad det var för något djur men han var säker på att det rörde sig om ett lejon så ön fick namnet Singapura vilket betyder lejonstaden på Sanskrit. Nu är det dock så att det aldrig ska ha funnits några lejon på denna ö så han måste ha sett något annat…

Tusentals internationella företag har kontor på ön och då ön fungerade som handelscentrum för det Brittiska Imperiet så kom många kineser hit. Idag räknar man med att omkring 77 % av landets invånare har kinesiskt ursprung. Singapore blev till en början en del av landet Malaysia då det blev självständigt från Storbritannien år 1963, men sedan 1965 så är Singapore ett eget land, och idag så räknas det som Sydostasiens finansiella centrum med en av världens mest aktiva container-hamnar.

Geografi och klimat

Singapore by night

Singapore ovanifrån

Singapore är en tropisk ö som ligger alldeles i öppningen av Malackasundet som är den kortaste sjövägen mellan den Indiska oceanen och Sydkinesiska havet. Landet gränsar till Malaysia och omges av Singaporesundet. Via havet så har man gräns till Indonesien. Singapore består av 63 olika öar och det inkluderar huvudön som kort och gott kallas för Singaporön eller Pulau Ujong på malajspråket. Av de mindre öarna så är Jurong, Pulau Tekong, Sentosa och Pulau Ubin de största. Den högsta punkten är Bukit Timah kullen som har en topp på 166 meter. Under 1960-talet så angav man landets yta som 581,5 kvadratkilometer, men idag är den siffran större. Man har nämligen lyckats odla land med projekt där man till exempel sammanför mindre öar för att få större ytor med bättre funktion. Det här har man till exempel gjort på Jurong ön.

En stor del av Singapores landresurser är avsatta som naturreservat och man jobbar idogt med att bevara naturen som den är genom att satsa på kollektivtrafik och minska på utsläpp. Det här gör att man även i stadslandskapet upplever naturen då det finns gott om parker och då man ger plats åt träd och annan växtlighet.

Klimatet i Singapore är tropiskt och man har inga specifika årstider. Temperaturerna ligger på samma nivåer året runt och luftfuktigheten är hög. De varmaste månaderna är april och maj medan den regnigaste tiden är mellan november och januari då det råder monsunsäsong i området.

Sydkinesiska havet

Det Sydkinesiska havet omges av tio olika länder och är en av världens viktigaste transportleder. Det här är ett bi-hav till Stilla havet som även är en del av det Australiasiska medelhavet. Trots att så många länder har kust till detta hav så är Kina väldigt tydliga med att havet är deras. Kina har sedan länge gjort det klart att hela det Sydkinesiska havet är deras territorium, och det är inte så svårt att förstå varför det här är en viktig fråga. Det är nämligen så att havet gömmer stora fickor med olja samt mineraler. Konflikten mellan havets kringliggande länder rör dock inte bara vattnet utan även öar och är en internationell fråga där även USA har blandat sig i diskussioner och beslut.

Sydkinesiska havet är mycket stort och man brukar säga att det är det största havsområde som finns i världen efter de stora oceanerna.

Geografi och klimat

Det Sydkinesiska havet ligger på en kontinentalhylla som har sänkts under vatten. Forskare tror att hela området en gång var en landmassa och att öar som Borneo var en del av fastlandet. Geologer har lite olika åsikter om när och hur havet formades och det här är fortfarande något som undersöks och diskuteras. Det här är som nämnt ett väldigt stort havsområde på omkring 3 000 000 km² och det omges av länderna Brunei, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Kambodja, Kina, Macao, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand och Vietnam. Dessutom så finns det hundratals öar och viktiga rev i havet och här kan öar som Anambasöarna, Dongshaöarna, Natunaöarna, Paracelöarna och Zhonghasöarna nämnas.

Havet tar emot en hel del sediment från floder som Mekongfloden, Röda floden och Pärlfloden som alla mynnar ut i det. Många av dessa floder mynnar ut i floddeltan som även är rika på gas och olja.

Konflikter om territorium

Konflikter har hänt vid Sydkinesiska havet

Militär aktivitet vid Sydkinesiska havet

Konflikter har ju som bekant ofta med naturrikedomar att göra och det Sydkinesiska havet har stora tillgångar av mineraler, gas och olja. Konflikter som rör territorium i området rör både öar och vattenmassor och det är främst Brunei, Kina, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam som inte kommer överens om var gränser ska dras. Det man framförallt diskuterar är rätten till att fiska i specifika skärgårdar samt rätten till att utvinna gas och olja på olika håll i havet. Dessutom så är man inte eniga om vem som ska kontrollera de handelsleder som går genom havet.

Att USA år 2010 tog del av denna konflikt och tog den till internationell nivå beror på att man från USAs sida är intresserade av fri tillgång till fraktvägar och handelsvägar i havet. Från Kinas sida så gillades det inte att utomstående blandade sig i då man anser att det här är en regional fråga som de inblandade länderna själva kan lösa.