Australien

När man ser på landmassa så är Australien världens sjätte största land efter länder som Ryssland, Kanada, Kina och USA. Men det finns en väldigt stor skillnad, och det är att Australien även är en kontinent. Faktum är att det här är världens enda kontinent som samtidigt utgör ett enda land. Trots att landet är så pass stort så har det en relativt liten befolkning. Omkring 23 miljoner invånare kan inte anses vara så mycket för ett land som täcker en yta på 7 692 024 km². Förutom att vara en kontinent så är Australiens fastland också en gigantisk ö med en högsta punkt på 2 228 meter som utgörs av toppen på berget Mount Kosciuszko.

Det här är en mycket torr kontinent med lite regnfall. Det betyder dock inte att det råder brist på jordbruksmark och Australiens bördiga delar får gott om vatten och är med och förser världen med föda. Samväldet Australien består av sex stater och två territorier. Den största staten är Västra Australien och den har ungefär samma storlek som västra Europa.

Geografi och klimat

Mount Augustus i Australien

Mount Augustus

Australien består av huvudön som också är en kontinent samt ön Tasmanien och öar som ligger i Stilla havet, Korallhavet, Timorhavet och i den Indiska oceanen. Landet gränsar till Indonesien, Östtimor, Papua Nya Guinea, Solomonöarna, Vanuatu och Nya Zeeland. I närheten av Australiens nordöstra kust så finns det kända Stora barriärrevet som är världens allra största korallrev. I västra Australien så finns världens största monolit som heter Mount Augustus.

En klippformation som är mycket känd och som finns i det norra territoriet är Uluru som även kallats för Ayers Rock. Den här gigantiska klippformationen täcker en yta på mer än 3 kvadratkilometer, den är omkring 345 meter hög och man tror att den en gång formades då platsen var täckt av ett inlandshav. Denna gigantiska sten är en av Australiens många turistattraktioner.

Den största delen av Australien är ökenlandskap eller savann som lokalt kallas för Outback. De flesta bor längsmed den sydöstra kusten där klimatet är tempererat. Klimatet är mycket olika beroende var i Australien man befinner sig. Det påverkas en hel del av havsströmmar och det här leder till att man ibland upplever perioder av torka och lågtryckssystem som är tropiska och som ger upphov till cykloner som drar in över norra Australien. I norra Australien så har man ett tropiskt klimat och här finns det tropisk regnskog och grässlätter. Generellt så kan man säga att staterna som ligger i norr har varmare väder under större delen av året medan de stater som ligger söderut kan ha kyligare vintrar. Något att betänka är att Australiens årstider är precis tvärtom mot det som vi upplever i den norra hemisfären. Från december till februari så är det sommar, mars till maj är höst, juni till augusti är vinter och september till november är vår.

Australiens befolkning

Australien räknas som en självständig västerländsk demokrati med en befolkningsmängd som år 2014 med råge passerat 22,5 miljoner. De flesta av landets invånare lever i en av de 10 största städerna. Sydney är den största staden men det är Canberra som är huvudstad i landet. Även om den australiensiska livsstilen till stor del är västerländsk och har europeiska rötter så får man inte glömma bort att det här är ett samhälle med många olika kulturer. Många av dagens australier är första eller andra generationens invandrare från länder där man inte talar engelska. Dessutom så finns det fortfarande några få procent ursprungsbefolkning som är antingen aboriginer eller folk från Torres sund. Från denna grupp så finns det fortfarande de som lever ett traditionellt liv som skiljer sig stort från livsstilen i de större städerna.

Australiens officiella språk är engelska vilket givetvis hänger samman med att man fram till den första januari 1901 var en brittisk koloni. Landets historia som straffkoloni är minst sagt spännande och idag så är det många som är ättlingar till de fångar som en gång deporterades hit från de engelska storstäderna. Att språket idag har en hel del av den amerikanska engelskan beror på guldruschen och de amerikanska militärer som var stationerade i Australien under det Andra Världskriget.

Korallhavet

I Korallhavet så ligger världens största korallrev, nämligen Stora barriärrevet. Det här är ett så kallat randhav till Stilla havet och öarna som finns i det kallas för Korallhavsöarna. Det var i detta hav som Slaget om Korallhavet utspelades under Andra Världskriget. Korallhavet omges av Australiens Queenslands kust i väster (och det är här som vi finner Stora barriärrevet), Vanuatu och Nya Kaledonien i öster, och av Solomonöarna i nordöst. I nordöst så vidrör havet vid Nya Guineas östkust vilket inkluderar Papuaviken. I söder så går Korallhavet samman med Tasmanhavet, i norr med Solomonsjön, och i öster med Stilla havet. Via Torres sundet så går Korallhavets vatten samman med Arafurasjön.

Mer om Korallhavet

I Korallhavet så är det mycket vanligt med jordbävningar. Om man ser på tidsperioden 1866-2000 så drabbades området av flera hundra jordbävningar som låg mellan 2 och 6 på Richterskalan. I modern tid så kan jordbävningen vid Vanuatu år 2008 nämnas såväl som den kraftiga undervattensjordbävningen som inträffade år 2007 vid Solomonöarna och som ledde till en flera meter hög tsunamivåg. Havet har fått sitt namn just för att det består av många olika korallformationer. Det Stora barriärrevet är omkring 2 000 km långt och sträcker sig längsmed Australiens nordöstra kust. Det här revet består av cirka 2 900 individuella rev och 1 000 öar. De största atollerna i Korallhavet är Chesterfield öarna och Lihou revet.

Klimat och natur

Korallhavets klimat är varmt och stabilt. Det regnar ofta och området drabbas av tropiska cykloner. Sedan 1975 så har jakten på olja vid Stora barriärrevet avslutats och många delar av havet har begränsningar på fiske. Det här är ett sätt att skydda den unika naturen på och det är till stor glädje för turister att man lägger fokus på att bevara den unika miljön. Här finns det så mycket spännande att se i vattnet och på land så många reser till reven och öarna i Korallhavet för att se närmre på djurarterna.

Klimatet är subtropiskt och cyklonerna brukar uppstå mellan januari och april. I vissa områden så kan cyklonsäsongen pågå ända in i november. Det regnar som mest mellan december och mars och man räknar med omkring 80-125 regnfria dagar per år. Temperaturen ligger mellan 18-27 °C.

Djurarter

Dugongdjur i Korallhavet

Dugongdjur

I mangroveträsk, längsmed kuster och i havets djup så finns det en massa olika arter. En del lever i reven medan andra lever på land på öarna i havet. Det finns åtminstone 30 olika varianter av valar, delfiner och tumlare. Här finns också det unika dugongdjuret som har ett så komiskt utseende, nästan som en stor koaktig hund som simmar i vattnet. Det finns sköldpaddor och även sjöormar av många olika slag. Världens giftigaste sjöorm, Aipysurus duboisii finns i dessa vatten och den bör man verkligen hålla sig på gott avstånd från. Korallhavet har tusentals fiskarter vilket inkluderar clownfisken. I luften så flyger det mer än 200 fågelarter och de bygger sina bon på öarna i havet. Dessutom så kan saltvattenkrokodiler nämnas. De bor i mangroveträsk vid kusterna. Vid Australiens kust så ser man också gott om olika haj-arter som till exempel tigerhaj.

Slaget om Korallhavet

Aipysurus duboisii

Aipysurus duboisii

Det första slaget mellan Japan och USA under det Andra Världskriget var Slaget om Korallhavet. Det här var det första slag då man använde sig av hangarfartyg. När slaget var över så var det svårt att säga vem som egentligen vann det. USA förlorade hangarfartyget Lexington medan Japan förlorade flera stora fartyg i detta historiska slag. Anledningen till sammandrabbningen var att Japan planerade att invadera Australien vilket USA inte kunde gå med på. Japan började sin invasion med att styra kursen mot Port Moresby ovetandes om att USA var på väg för att motarbeta den.