Pitcairnöarna

I södra Stilla havet ligger den brittiska kronkolonin Pitcairnöarna. Enligt FN så är det här ett icke-självstyrande område. Pitcairn hade en befolkningstopp år 1936 då 250 personer bodde på öarna men år 2013 så beräknade man att öarna hade en befolkning på omkring 56 personer. Man tror att befolkning härstammar från myteristerna från skeppet Bounty, samt från de tahitier eller polynesier som man tror slog följe med dessa. Faktum är att folk som bor på ön än idag har efternamn som kommer från myteristerna. Huvudstaden heter Adamstown. Pitcairnöarna består huvudsakligen av fyra vulkaniska öar som heter Pitcairn, Henderson, Ducie och Oeno. De här öarna ligger utspridda över ett stort havsområde och själva landytan beräknas inte vara mer än 47 kvadratkilometer sammanlagt. Det är bara ön Pitcairn som är befolkad.

En brittisk kronkoloni

Pitcairnn är en av Pitcairnöarna

Pitcairn

1838 så blev Pitcairnöarna en brittisk koloni och ett spännande faktum om dessa öar är att det var bland de första territorium som gav kvinnor rösträtt. Under mitten av 1800-talet så började Pitcairn att bli överbefolkad och öns ledare vände sig då till Storbritannien för att få hjälp. De blev erbjudna Norfolkön och 1856 så flyttade en grupp på 193 personer till denna ö. Resan tog fem veckor ombord på skeppet Morayshire och beskrivs som en mycket jobbig strapats. Efter arton månader på Norfolk så bestämde sig 17 av personerna från Pitcairn att flytta tillbaka. Fem år senare så gjorde ytterligare 20 personer samma sak.

1902 så lade Storbritannien beslag på Oeno, Henderson och Ducie öarna. Dessa tre öar infogades tillsammans med Pitcairn i den administrativa enhet som kom att kallas för ”Pitcairn Group of Islands”. Anledningen till att befolkningen sedan 1936 stadigt dalar i antal är att många emigrerar och då i första hand till Nya Zeeland. Det är denna emigration som har lett till att det idag enbart bor omkring ett femtiotal människor på Pitcairn.

Geografi och klimat

Pitcairnöarna utgör den sydligaste delen av arkipelagen Tuamotus som tillhör Franska Polynesien. De fyra öarna är Pitcairn, Oeno ön som är en atoll med fem holmar, Henderson och Ducie som är en atoll med fyra holmar. Öarna kom till då magma vällde upp från det som kallas för “Pitcairn hotspot”. Den bebodda ön Pitcairn når man enbart med båt via Bounty bukten. På Henderson ön som står för omkring 86 % av öarnas totala landyta så finns det ett rikt djurliv. Här skulle man kunna bo för det finns tillgång till sötvatten men det är svårt att komma till då kusten består av branta kalkstensklippor som täcks av vassa koraller.

På Pitcairn så är det varmt året om och under sommaren så ligger temperaturerna mellan 25-35 °C. Det kan vara mycket fuktigt och regnsäsongen ligger mellan november och mars.

Ekonomi

Pitcairn har mycket bördig mark och sydost om huvudstaden Adamstown så odlar man olika frukter som bananer, papaya, ananas, mango, vattenmeloner, passionsfrukt, avokado, kokosnötter och citrusfrukter. Det finns gott om fisk i havet omkring öarna och man fiskar dagligen. Ön erbjuder även naturliga rikedomar som järn, zink, koppar, guld och silver. Turismen är viktig och står för omkring 80 % av öarnas inkomst. Med båt så kan man ta sig till Pitcairn för en vistelse på 3 till 10 dagar. Många familjer har byggt till sina hus för att kunna erbjuda turister boende. Det här är också en vanlig destination för kryssningar som rör sig i området.