Indonesien

Indonesien är en arkipelag som ligger vid ekvatorn och som består av mer än 13 000 öar. Landet ligger mellan Indiska oceanen och Stilla havet i Sydostasien. Indonesiens största öar är Sumatra, Java, Kalimantan som även kallas för Indonesiska Borneo, Sulawesi och den indonesiska delen av Nya Guinea som även kallas för Papua eller Irian Jaya. Vad gäller befolkning så rankas Indonesien som världens fjärde folkrikaste land och här är de allra flesta muslimer. Landet är uppdelat på öar och de flesta städer finner man på Java där över hälften av landets befolkning bor. Det här är en ö som har en storlek som kan jämföras med staten New York i USA.

Indonesiens huvudstad heter Jakarta och ligger på Java. I Jakarta så bor det mer än 14 miljoner människor och staden har länge rankats bland världens nio största städer.

Geografi och klimat

Puncak Jayas i Indonesien

Berget Puncak Jayas

De indonesiska öarna har bergsterräng och tät regnskog. Här finns det även aktiva vulkaner. Många av de mindre öarna tillhör ögrupper som till exempel Moluckaöarna som tidigare kallades för Kryddöarna. De flesta öarna är obebodda och de ligger på båda sidor om ekvatorn. Indonesien gränsar till Malaysia, Borneo, Papa Nya Guinea på Nya Guinea, Östtimor på ön Timor, Singapore, Filippinerna, Palau och Australien. Landets högsta punkt är Puncak Jayas topp på 4 884 meter. Denna bergstopp finns på ön Papua. Den största sjön är Tobasjön som ligger på Sumatra. Viktiga indonesiska floder är Mahakam och Barito som båda finns på Kalimantan. De här floderna fungerar som viktiga transportleder mellan öns olika samhällen.

Klimatet är tropiskt och det varma vattnet ser till att landtemperaturerna också håller en konstant varm nivå. Vid kusterna så ligger medeltemperaturen på omkring 28 °C medan inlandet har ett medel på omkring 26 °C och bergsregioner 23 °C som medeltemperatur. I och med att man ligger precis vid ekvatorn så är också dagens längd i stort sett densamma året om. Det som ger skillnader vad gäller väder och klimat är regnfallen. Mellan juni och september så blåser monsuner in från söder och öster.

Ett land med vulkaner

I och med att Indonesien ligger längsmed kanten på Stilla havsplattan, Eurasia-plattan samt australiska kontinentalplattan så är det här ett land med stor vulkanisk aktivitet. Man räknar med att det finns minst 150 stycken aktiva vulkaner i landet och här är Krakatoa och Tambora kända namn på vulkaner som har haft utbrott med förödande konsekvenser. Den seismiska aktiviteten leder även till tsunamivågor. 2004 års tsunami ledde till att omkring 168 000 människor på Sumatra förlorade livet. Nu är den vulkaniska aktiviteten inte bara något negativt. Askan som kommer från vulkanerna gör att jorden på öarna blir mycket bördig vilket är bra för det lokala jordbruket.

Javasjön

Mellan de indonesiska öarna Borneo och Java samt Sumatra och Sulawesi så ligger den grunda havsbassängen som går under namnet Javasjön. Det här är ett mycket grunt hav som via Karimatasundet, mellan Belitung och Kalimantan, kopplas samman med det Sydkinesiska havet samt Stilla havet. I Sydväst så fungerar Lomboksundet som en förbindelse mellan Javasjön och den Indiska oceanen. Det här är ett hav med låg salthalt vilket beror en hel del på det sötvatten som rinner in i det från Kalimantan, Java och Sumatra i slutet av den regniga monsunsäsongen.

Geografi och klimat

Javasjön mäter omkring 1 450 km i östlig västlig riktning och 420 km i nordlig sydlig riktning. Havets totala yta ligger på omkring 433 000 kvadratkilometer och det här är ett grunt vattenområde med ett djup som ligger på omkring 45 meter. Det är bland annat den plana botten som får geologer att anta att det här en gång var en landmassa. Den södra delen av sjöbotten är geologiskt mycket lik de områden som man finner på norra Java där det finns oljefält som sträcker sig ut under vattenytan. Faktum är att man har funnit så pass många gasfickor och oljefickor att Javasjön har blivit en mycket viktig del av Indonesiens exportprogram.

Från september till maj så rör sig ytliga strömmar västerut och under resten av året så rör de sig österut. Salthalten i vattnet är låg tack vare de floder som mynnar ut i havet från olika öar. Indonesiens Tusen öar (Thousand Islands) ligger längsmed norra Jakartas kust. Det här är ett band med omkring 110 öar som sträcker sig 45 km in i Javasjön vid västra Jakartabukten. Man har här bestämt att 36 av öarna kan användas för rekreation, men det är bara cirka 13 öar som har utvecklats varav 11 huserar turist-resorter och två är historiska parker. 23 av öarna ägs privat och resten är obebodda.

Ekonomi och historia

Sjöslag på Javasjön

Japansk kryssare

Det finns en massa olika arter i Javasjön och fisket är otroligt viktigt för områdets ekonomi. Man har skapat naturreservat som till exempel Karimunjawa för att bevara naturen. Det rika djurlivet är också av stort intresse för turister som kommer hit för att dyka för att upptäcka världen under vattnet. Historiskt sett så har detta hav också haft stor betydelse och man talar ofta om Slaget vid Javasjön som en mycket viktig kamp under det Andra Världskriget. Slaget utspelade sig 1942 och involverade länder som Holland, England, Australien och USA som kom för att försöka försvara Java mot Japan. Det här var ett av de viktigaste slagen i Stilla havet under kriget och det räknas som ett av de största slagen med skepp sedan Slaget vid Jylland 1916. Japan vann till sist detta slag, detta trots att de drogs med logistiska problem.