Sydkorea

Sydkorea är ett mycket spännande land som bjuder på antika ruiner och fantastiska naturupplevelser med vackra landskap. Det här landet har också moderna städer där de som kommer på besök kan uppleva annorlunda kultur och tradition i total komfort. Till skillnad från grannlandet Nordkorea så är det här ett demokratiskt land med mycket god utveckling av ekonomi. Huvudstaden heter Seoul och är världens tionde största stad där antika tempel står vägg i vägg med moderna skyskrapor. Formellt så heter landet republiken Korea och det ligger i östra Asien på den södra delen av Koreahalvön. I norr så har man gräns till Nordkorea och via vattnet så gränsar man även till Japan och till Kina.

Med 50 miljoner invånare så är Sydkorea ett mycket tätbefolkat land. De allra flesta bor i städerna där det finns bättre möjlighet till jobb och utbildning.

Sydkorea – en av fyra tigrar

När man talar om Sydkorea så brukar man nämna att det här landet är en av de fyra tigrarna. De andra tigrarna är Taiwan, Singapore och Hongkong. Det som gör att man kallar dessa länder (Hongkong är idag en del av Kina) för tigrar är att de alla står bakom marknader som växer snabbt. Snabbt växande ekonomi har också fått sitt eget tigeruttryck, nämligen tigerekonomi. Tigerekonomi har man börjat använda för andra länder som har en ekonomi som växer snabbt, som till exempel Irland under början av 2000-talet.

Geografi och klimat

Seoul, Sydkoreas huvudstad

Seoul på kvällen, floden Han

Sydkorea upptar 45 % av Koreahalvön och totalt sett så har landet en yta på 99 313 km². I söder så finns Koreasundet, i väster ligger Gula havet och i öster det Japanska havet som är en del av det Stilla havet. Den sydvästra kusten har gott om öar, vikar och uddar, medan den östra kusten har en mer rak formation. I Sydkorea så finns det gott om berg och högland och den högsta bergstoppen är en vulkan med namnet Halla-san vars topp ligger på 1950 meter. Det här berget ligger på ön Jeju som är Sydkoreas största ö och som ligger omkring 10 mil från fastlandet.

Sydkorea har många öar men av 3 500 öar så är det bara 600 som är bebodda. Landet kännetecknas av ett inlandsklimat med långa, torra och kalla vintrar och fuktiga och varma somrar. Man har fyra olika årstider och det är luftmassorna som kommer in från Asien som har störst påverkan på vädret. I Seoul så ligger vintertempereraturerna på några minusgrader medan sommaren ger varma dagtemperaturer på omkring 25° C. Cheju öarna har ett mildare väder än resten av landet och här hamnar man sällan på minusgradiga temperaturer under vintern. I Sydkorea så är man känsligare för tyfoner än i Japan och Taiwan, Kinas östra kust eller på Filippinerna. Tyfonerna kommer in över landet under sensommaren och för med sig häftiga regn. På grund av regnen så råkar man ibland ut för kraftiga översvämningar.

Nordkorea

Nordkorea är ett land som ligger i östra Asien och som upptar den norra delen av Koreahalvön som sticker ut från Asiens fastland mellan Japanska havet och Gula havet. Nordkorea upptar omkring 55 procent av denna halvös yta och har gräns till Kina och Ryssland i norr samt till Sydkorea i söder. Landets huvudstad heter P’yŏngyang och är ett viktigt industri- och transportcentrum med närhet till landets västra kust. Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av Kim Jong-Un, i skrivande stund(2015), som är son till Kim Jong den II. Det här innebär i praktiken att landet har ett samhälle som kännetecknas av övervakning och militär närvaro. Landet är i konflikt med grannlandet Sydkorea och även med USA.

Lite historia

Korearevolutionen i Nordkorea

Museum i Nordkorea

Efter det Andra Världskriget så skulle Korea återupprättas som land efter det att landområdet hade ockuperats av Japan. I och med att man hade två tydliga linjer, en kommunistiskt i norr och en nationalistisk i söder så blev det så att två olika republiker utropades år 1948. Eftersom både Sydkorea och Nordkorea ansåg sig representera det koreanska folket så utbröt det år 1950 ett krig och även om väpnade strider fick sitt slut år 1953 så slöt man aldrig något fredsavtal. Nordkorea fick till en början ett stort stöd av Sovjetunionen och sedan av Kina. Landet är fortsatt en diktatur där man glorifierar landets ledare och för en politik som har lett till brist på produktion av livsmedel och mycket svår svält.

Geografi och klimat

Nordkorea ligger alltså på den norra delen av Koreahalvön. Lokalt så kallas landet för Chosŏn men i Sydkorea så kallar man Nordkorea för Pukhan vilket skulle kunna översättas som Norra Han. Stora städer i landet är Hamhung, Wonsan, Sinuiju, Kaesong, Nampo och Chongjin. Man har delat in landet i nio olika provinser samt huvudstaden Pyongyang. På lägre nivå så styrs områden i enlighet med städer, distrikt och län. Större delen av Nordkorea består av berg och dalar. Det högsta berget heter Mount Paektu och är 2 750 meter högt. Det här är en inaktiv vulkan med en stor sjö i kratern. Genom mitten av landet så sträcker sig Nangnim bergskedjan och skapar på så vis en naturlig uppdelning av den östra och västra sidan av halvön.

I Nordkorea så är klimatet normalt sett svalt kontinentalt. Vinterperioden ligger mellan december och mars och är kall med temperaturer som i norra delarna av landet tar sig ner till −23 °C. Under sommaren så är det varmt och man ligger på omkring 20 °C på de flesta håll i landet. På östkusten så är det några grader varmare än på östkusten vilket har med havsströmmar och bergskedjor att göra.

Djur och natur

Nordkorea var en gång ett land med mycket skog men man har lyckats hugga ner så pass mycket av de ursprungliga skogspartierna att detta har påverkat djurbestånd. Rådjur, antiloper, getter, tigrar och leoparder har minskat i antal och får nu nöja sig med de skogspartier som finns kvar. Gränslandet mellan Nord- och Sydkorea har blivit något av ett naturreservat. Området har inte rörts sedan striderna 1953 och har återgått till de ekologiska system som fanns här innan kriget. Här finns skog och våtmarker som besöks av migrerande fåglar. Här finns också den asiatiska svartbjörnen och lodjur.

Kina

Det allra största landet i Ostasien är Kina och det här är också världens folktätaste land. Faktum är att man under slutet av 1970-talet ansåg befolkningstillväxten som så pass alarmerande att man i Kina införde en regel som i vissa områden gjorde gällande att man bara fick ha ett barn per familj. Man tror idag att Kina har omkring 1.5 miljarder invånare men det är svårt att säga en exakt siffra då regeln om ett barn per familj har lett till en hel del mörkning då många ändå skaffar fler och ljuger om detta. I Kina så tampas man fortfarande med gränskonflikter, både till land och till sjöss. Det pågår fortfarande en aktiv diskussion om vilka gränsdragningar som ska gälla med länder som Pakistan, Indien, Japan, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam. Konflikterna rör ofta landområden och sjöområden där det finns naturliga rikedomar, råvaror som samtliga länder inblandade i konflikterna givetvis är intresserade av att kontrollera och dra nytta av.

Geografi och klimat

Kinas landgränser är mot Ryssland, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Burma, Laos, Bhutan, Indien, Pakistan, Nepal, Tadzjikistan, Afghanistan och Kazakstan. Kina har också havs-gräns mot länderna Nordkorea, Sydkorea, Japan, Malaysia, Filippinerna, Vietnam och Brunei. Kinas yta är nästan lika stor som hela Europas yta samlat och här finns det en stor variation vad gäller natur och djurliv. De flesta bor i de östra delarna av landet och i väster så finner man glest befolkade bergsområden, ödemarker och öknar. Nordost om Kina så ligger Gula havet som är en havsbukt, i öster så finns det Östkinesiska havet och i sydost det Sydkinesiska havet. De här tre havs-delarna är samtliga en del av det Stilla havet.

Landets sydligaste delar ligger i tropikerna medan de norra delarna är i höjd med norra Tyskland. I söder så har man alltså ett subtropiskt varmt klimat medan norr bjuder på ett klimat som är kyligare och som mer liknar det som vi ser i norra Europa. I östra Kina så har man ett havsklimat men i större delen av landet så kan klimatet beskrivas som kontinentalt där monsunvindar drar in och temperaturerna kan variera stort under året.

Omstridda sjöområden

Kina har en hel del tvister med grannländer omkring var gränser ska dras. Då det rör sjöområden så tvistar Kina med Japan om Senkaku öarna (alternativt Diaoyu öarna på kinesiska) som ligger i Östkinesiska havet. Under det Andra Världskriget så beslutade USA om att Kina skulle ta över ön Taiwan och att Japan skulle få Senkaku öarna. Det här var dock inget som Kina gick med på och diskussionen omkring kontrollen av öarna är fortfarande aktuell. Att öarna är av så stort intresse beror förstås på att man tror att de har gas- och oljefyndigheter. Kina anser sig också ha rätten till den större delen av det Sydkinesiska havet. Här är det också så att man tror att det finns gott om naturliga rikedomar på botten, och andra länder som är intresserade av rätten till områden i detta hav är Vietnam, Malaysia, Brunei, Taiwan och Filippinerna.

Världens största befolkning

Något som är mycket intressant med Kina är förstås politiken man för vad gäller barnafödande. Sedan slutet på 1970-talet så finns det en lag som gör gällande att varje familj bara kan ha ett barn. Reglerna är lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Den här så kallade enbarnspolitiken tros ha fungerat men det är som sagt så att det kan vara lite svårt att veta exakt hur många kineser det egentligen finns då vissa familjer kringgår reglerna och i hemlighet skaffar fler barn som inte registreras. Med omkring 1.5 miljarder invånare så är detta världens mest befolkade land. Befolkningen består av olika folkgrupper och minoriteter och här är gruppen Han den allra största.

Östkinesiska havet

Söder om det Japanska havet så ligger det Östkinesiska havet som räknas som ett av bi-haven till Stilla havet. Östkinesiska havet som även går under namnet Östkinesiska sjön omges av länderna Kina, Japan, Korea och Taiwan. Faktum är att detta hav har gått under andra namn som till exempel under 1800-talet då det kallades för Korea havet. Havet är mycket viktigt i kinesisk litteratur där det refereras till som det östra havet. Temperaturer i området kan variera skarpt på grund av att det här havet utsätts för starka monsunvindar under vissa delar av året.

Geografi och klimat

Fiske i Östkinesiska havet

Fiske är en viktig näring i havet

Östkinesiska havet flyter samman med Japanska havet via Koreasundet och är även sammankopplat i norr med det Gula havet. Länderna som ligger runt havet är Sydkorea, Japan, Taiwan och Kina. Havet får sötvatten bland annat från floden Yangtze som även går under namnet Chang Jiang och som är en av de allra största floder som mynnar ut i Östkinesiska havet. Viktiga öar är Sankaku öarna som de kallas av Japan men som av Kina kallas för Diaoyu öarna samt Tong ön. I norra delen av havet så ligger det rev under vattenytan och dessa är Socotra, Hupijiao och Yajiao.

Här påverkas vädret väldigt starkt av monsunvindar som uppstår på grund av olika temperaturer på land och i vattnet. Under sommaren så är landmassan i Asien mycket varmare än i havet, och på vintern tvärtom. Sommarens heta luftmassor över Asien leder till områden med lågtryck som i sin tur skapar monsunvindar vilket under sommartid blåser mest från sydost. Det här ger varm och fuktig luft från västra Stilla havet vilket ger en regnig sommar med tyfoner. På vintern så är det precis tvärtom, och vinden ligger mest på från norr med kall och torr luft från kontinenten.

Ö-konflikten i Östkinesiska havet

Det här havet dyker ofta upp i debatter och nyheter på grund av de konflikter som finns mellan de olika länderna som ligger runt det. 2012 så tog sig aktivister från Japan iland på en obebodd ögrupp i havet som en protest mot Kina och för att visa att öarna tillhör Japan. Öarna som ligger utmed Kinas kust är under Japansk kontroll men både Kina och Taiwan gör anspråk på dem. Under flera decennier så har ö-konflikten pågått och det beror på att det finns gasfyndigheter på dessa obebodda öar. Denna ö-konflikt är inte den enda som existerar i området. Kina, Japan och Sydkorea är också oense om hur gränserna för ekonomiska zoner i vattnet ska dras och det här är en debatt som då och då hettar upp. Den här konflikten har också med gasfyndigheter att göra då varje land givetvis vill kontrollera de naturgasfickor som upptäcks på Östkinesiska havets botten.