Vietnam

Vietnam är ett land som ligger i Sydostasien och som länge har varit slutet för resten av världen, men på 2010-talet så har landet öppnats upp för turism och det här har lett till att många reser dit för att få se den unika naturen och historiska och kulturella platser. Landet har gräns till Laos, Kambodja och till Kina. Med en total yta på 331 210 kvadratkilometer så kan man säga att Vietnam är ungefär lika stort som Tyskland men formen på landet påminner mer om Norges som också har en liknande storlek. Landet har kust till det Sydkinesiska havet som är en del av det Stilla havet. Under 1900-talet så var Vietnam involverat i många krig vilket påverkade ekonomin på ett mycket negativt sätt. Idag så är landet en enpartistat där enbart kommunistpartiet är tillåtet, och där media noga kontrolleras för att undvika negativ publicitet om det enda partiet. Huvudstaden heter Hanoi och ligger i norra Vietnam, men den största staden, Ho Chi Minh, finns i södra Vietnam.

I de norra delarna av landet så finns det en storslagen natur med till exempel Ha Long bukten som tillhör ett av Vietnams fem världsarv och det högsta berget Fan Si Pan. Huvudstaden Hanoi är en populär turistdestination som bjuder på det spännande Ho Chi Minh mausoleet samt många olika museer med intressanta utställningar.

Geografi och klimat

Vietnam har kust mot Thailandviken

Vacker natur i Thailandviken

På gränsen till Laos och Kambodja så finns det en bergskedja och den största delen av Vietnam består av höga höjder och berg. I den nordöstra delen av landet så finns det en sjö med namnet Ba Bể-sjön. Här finns också floder, som till exempel Mekong floden och Röda floden, och vid deras deltan så är det extra bördigt vilket är anledningen till att många av landets invånare just har bosatt sig vid floddeltan för att kunna utöva jordbruk. Vietnam är som längst i sydlig nordlig riktning, omkring 1 650 km långt. Förutom kust till Sydkinesiska havet så har landet också i sydväst gräns till Thailandviken.

Man kan dela in klimatet i tre olika zoner, den norra, den centrala och den södra zonen. I norra Vietnam så är klimatet subtropiskt och fuktigt medan södra Vietnam bjuder på ett tropiskt klimat året om. Den centrala delen ligger någonstans mittemellan dessa två olika typer av klimat. Temperaturer kan variera stort och man finner de lägsta temperaturerna i bergen där det under vintertid till och med kan bli minusgradigt. I städerna Hanoi och Ho Chi Minh så är klimatet hett och fuktigt. Det kan regna året om i Vietnam men det är mindre risk för regn mellan december och april.

Vietnamkriget

Vietnamkriget utspelade sig mellan 1959 och 1975 och var ett krig som involverade Sydvietnam och USA mot Nord Vietnam och FNL (Sydvietnams nationella befrielsefront). USA blandade sig in i konflikten för att man ville vara med och motverka kommunismens spridning i världen. Kriget vanns av Nord Vietnam vilket ledde till att landet förenades under kommunistiskt styre. Kriget följdes av en invasion av Kambodja vilket ledde till en konflikt mellan Vietnam och Kina som stod på Kambodjas sida.

Thailand

Thailand kallades tidigare för Siam men har idag det officiella namnet Kungadömet Thailand. Det här är mycket riktigt ett kungadöme där tronen har gått i arv i flera generationer inom samma familj. De kungliga är viktiga i Thailand och påverkar opinion genom sina val och handlingar. Landet är dock en konstitutionell monarki så det finns en premiärminister, så det är inte kungahuset som ensamt leder och regerar Thailand.

Thailand har kust till Thailandviken som är en del av det Stilla havet, via denna vik så gränsar Thailand till Vietnam. Andra grannländer är Malaysia, Burma, Laos och Kambodja. Landet har olika typer av landskap beroende på var man befinner sig. För svenskar så är kanske de tropiska stränderna med det glasklara vattnet det första man kommer att tänka på då någon nämner Thailand, men faktum är att det här landet också har bergsområden där Doi Inthanon är den högsta punkten på 2565 meters höjd. Landets centrum domineras av floden Chao Phraya och dalgången som omger den. Den här floden mynnar till sist ut i Thailandviken.

Landets huvudstad, Bangkok, är en modern stad som är väldigt stor. Man räknar med att det bor omkring 12 miljoner människor i denna stad. Landets officiella språk är thai och valutan kallas för baht.

Kungadömet Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

Militärjuntan tar över Thailand

I maj 2014 så tog en militärjunta över makten i Thailand som är en konstitutionell monarki med kungen Bhumibol Adulyadej Rama IX som monark. Det här är den nionde monarken från Chakridynastin som har suttit på Thailands tron sedan 1782. Thailands kung är statschef och även chef för landets väpnade styrkor. Kungen ska vara buddist och även om han inte har något direkt inflytande över landets politik så är det välkänt att Thailands kungahus lägger sig i politiska frågor.

Djur och natur

För många så är Thailand något av ett paradis på jorden. Det tropiska klimatet erbjuder en stor kontrast till de svenska vintrarna och dessutom så finns det djur som man bara kan se på bild i Sverige. Apor, elefanter, hajar, ormar och krokodiler är bara några exempel på sådant som man kan få se i landet. Flera naturreservat har upprättats för att skydda arterna och dessa kan man besöka för att få se naturen och djuren i ett orört tillstånd. Djurlivet är rikt både i haven som omger landet och på öar och fastland. För många så innebär drömsemestern dykturer i Thailandviken. Maten influeras starkt av den flora och fauna som finns på plats och det är mycket vanligt förekommande med rätter som kombinerar det som man kan fiska upp från havet med de kryddor som växer på land.

Den bästa tiden att vistas i Thailand är när det är som kallast i Sverige, nämligen mellan november och februari. Under andra tider på året så kan man räkna med kraftiga regnfall men beroende på var man befinner sig i landet så kan man ändå få tillräckligt med sol för att kunna upptäcka städer, byar, kultur och även stränder.

Kambodja

Kambodja är ett land i Sydostasien som formellt går under namnet Konungariket Kambodja då det är en monarki. Landet har mer än 15 miljoner invånare och större delen av dessa är khmerer och talar khmer språket som även kallas för kambodjanska. Det finns minoritetsgrupper i landet och de är i huvudsak vietnameser och kineser. Kambodja gränsar till Thailand, Laos och till Vietnam. Landet har kust mot Thailandviken som är en del av det Stilla havet. De flesta i Kambodja är buddister och det här är också landets officiella religion. Huvudstaden heter Phnom Penh och det här är den största staden, och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum.

I landet så praktiseras konstitutionell monarki där man har en statschef som väljs av en sammanslutning som kallas för the Royal Throne Council.

Geografi och klimat

Tonle Sap i Kambodja

Sjön Tonle Sap

Kambodjas landskap karaktäriseras av lågt slättland som omges av högre platåer och låga berg. Här finns sjön Tonlé Sap och den övre delen av Mekong floddeltat. Mekongfloden flyter söderut genom landets östra regioner. Öster om floden så finns det slättland som går över i högland och en region med skogbeklädda berg och höga platåer som sträcker sig in i Vietnam och Laos.

Klimatet kan beskrivas som tropiskt och landet drabbas ofta av monsuner. Vädret är ofta hett och fuktigt med medeltemperaturer på omkring 27 grader Celsius. Kambodja har två årstider, den regniga säsongen och den torra säsongen. Den torra säsongen kan delas in i två delar där den ena är kall och den andra varm. Regnsäsongen är mellan juni och oktober, medan den torra säsongen är mellan november och maj varav de sista tre månaderna är de som är varmast.

Djur och natur

I Kambodja så finns det en stor variation av plantor och djur. Man räknar med att landet har 212 olika däggdjur, 536 fågelarter, 240 reptildjur, 840 sötvattenfiskarter och 435 marina fiskarter. Många av djuren, och då särskilt sötvattensfisken, finns i Tonle Sap sjön och dess omgivning. Landet har också skogar i provinser som Mondolkiri och Ratanakiri och man har skapat nationalparker för att skydda det vilda djurlivet.

Skogsskövlingen i Kambodja är ett problem och ett stort hot mot den skog som fortfarande finns kvar är den illegala skövlingen som fortsatt pågår. Det är inte bara den inhemska situationen som hotar de unika ekosystem som finns i landet. Laos planer om att utvinna vattenenergi skulle kunna leda till problem med brist på fisk i både Kambodja och Vietnam då dammar längre upp längsmed Mekongfloden skulle kunna minska på det fiskebestånd som man nu har tillgång till. Sjön Tonle Sap är beroende av Mekongs vatten för att varje år kunna återuppstå efter torkan och återigen förse landet med fisk.

Thailandviken

Många svenskar har besökt, eller drömt om att besöka, Thailandviken som innefattar otroligt vackra öar som Koh Samui och Koh Tao. Den här viken som även kallas för Thailandbukten eller Siambukten är en del av den nordvästliga delen av Sydkinesiska havet som är ett bi-hav till det Stilla havet. Det är dock inte bara Thailand som har kust till viken, den omges av andra länder som Malaysia, Kambodja och Vietnam. Den norra delen av havsviken går under namnet Bangkokbukten så man kan helt klart säga att det här finns en viss thailändsk dominans i området, men det pågår en hel del diskussion om hur gränserna ska dras mellan de olika länderna.

Geografi och klimat

Vatten i Thailandviken

Klart vatten

Thailandviken är en tämligen grund havs-del där det djupaste djupet mäter omkring 80 meter och de flesta delarna inte blir djupare än omkring 40 meter. Bukten omges av länderna Vietnam, Thailand och Kambodja. Längst i norr så finns Bangkokbukten där tre av Thailands största floder mynnar ut, nämligen Chao Phraya, Mae Klong och Bang Pa Kong floden. Den här havsviken har med största sannolikhet en gång varit fastland och på grund av högre havsnivåer senare kommit att bli till en vik.

Thailandviken gömmer oljefält samt fickor med naturgas men inte i lika stor utsträckning som vad man kan finna på andra håll i Stilla havet. I och med att vattnet i viken är så pass grunt och att man får så mycket vatten från floder så är salthalten här rätt så låg. Klimatet i området är tropiskt men vädret är varierat beroende på årstid och även en hel del beroende exakt var i Thailandviken som man befinner sig.

Ett populärt turistområde

Det finns många öar och korallrev i Thailandviken och dessa lockar till sig turister och då särskilt svenska turister. Bland svenskar så är resmål som Koh Samui i Surat Thani provinsen som finns i denna havsvik otroligt populära. Det här är platser där man kan få uppleva den unika miljö som finns längsmed Thailands kust med vita stränder och rent och klart badkarsvarmt vatten. Korallreven och de unika fiskarter som finns i Thailandviken lockar dykare från världens alla hörn. Några av de allra kändaste turistområdena i denna vik är:

  • Koh Phangan
  • Pattaya
  • Hua Hin
  • Koh Samet
  • Rayong
  • Koh Chang
  • Koh Tao

Konflikt om territorium

Liksom på andra håll i Stilla havet så finns det även i Thailandviken en diskussion om territorium. Malaysia och Thailand har valt att samarbeta om att utveckla områden som ligger i områden där de inte riktigt kan komma överens om vem som har rätten till vatten och öar, som till exempel öarna Ko Kra och Ko Losin. Kambodja och Vietnam har länge diskuterat ön Phu Quoic som finns i Bangkokgulfen samt Koh Tral i Khmer som ligger längsmed Kambodjas kust.

Sydkinesiska havet

Det Sydkinesiska havet omges av tio olika länder och är en av världens viktigaste transportleder. Det här är ett bi-hav till Stilla havet som även är en del av det Australiasiska medelhavet. Trots att så många länder har kust till detta hav så är Kina väldigt tydliga med att havet är deras. Kina har sedan länge gjort det klart att hela det Sydkinesiska havet är deras territorium, och det är inte så svårt att förstå varför det här är en viktig fråga. Det är nämligen så att havet gömmer stora fickor med olja samt mineraler. Konflikten mellan havets kringliggande länder rör dock inte bara vattnet utan även öar och är en internationell fråga där även USA har blandat sig i diskussioner och beslut.

Sydkinesiska havet är mycket stort och man brukar säga att det är det största havsområde som finns i världen efter de stora oceanerna.

Geografi och klimat

Det Sydkinesiska havet ligger på en kontinentalhylla som har sänkts under vatten. Forskare tror att hela området en gång var en landmassa och att öar som Borneo var en del av fastlandet. Geologer har lite olika åsikter om när och hur havet formades och det här är fortfarande något som undersöks och diskuteras. Det här är som nämnt ett väldigt stort havsområde på omkring 3 000 000 km² och det omges av länderna Brunei, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Kambodja, Kina, Macao, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand och Vietnam. Dessutom så finns det hundratals öar och viktiga rev i havet och här kan öar som Anambasöarna, Dongshaöarna, Natunaöarna, Paracelöarna och Zhonghasöarna nämnas.

Havet tar emot en hel del sediment från floder som Mekongfloden, Röda floden och Pärlfloden som alla mynnar ut i det. Många av dessa floder mynnar ut i floddeltan som även är rika på gas och olja.

Konflikter om territorium

Konflikter har hänt vid Sydkinesiska havet

Militär aktivitet vid Sydkinesiska havet

Konflikter har ju som bekant ofta med naturrikedomar att göra och det Sydkinesiska havet har stora tillgångar av mineraler, gas och olja. Konflikter som rör territorium i området rör både öar och vattenmassor och det är främst Brunei, Kina, Taiwan, Malaysia, Filippinerna och Vietnam som inte kommer överens om var gränser ska dras. Det man framförallt diskuterar är rätten till att fiska i specifika skärgårdar samt rätten till att utvinna gas och olja på olika håll i havet. Dessutom så är man inte eniga om vem som ska kontrollera de handelsleder som går genom havet.

Att USA år 2010 tog del av denna konflikt och tog den till internationell nivå beror på att man från USAs sida är intresserade av fri tillgång till fraktvägar och handelsvägar i havet. Från Kinas sida så gillades det inte att utomstående blandade sig i då man anser att det här är en regional fråga som de inblandade länderna själva kan lösa.