Niue

Omkring 2 400km nordöst om Nya Zeeland så ligger Niue som omges av triangel som utgörs av Samoa, Cooköarna och Tonga. Det här är en ö där de flesta invånare har polynesiskt ursprung och som brukar kallas för “The Rock” vilket refererar till öns traditionella namn “Rock of Polynesia”. Niue klassas som en stat med självstyre i fri association med Nya Zeeland och det är just Nya Zeeland som står för en hel del av Niues diplomatiska relationer. De som bor på ön har Nya Zeeländskt medborgarskap och den brittiska monarken fungerar som statschef.

Geografi och klimat

Niue har underskön natur

Snorkling på Niue

Den här ön är en korallatoll i södra Stilla havet, och här finns det tre närliggande korallrev som är utan landyta. Dessa är: Beveridge revet som ligger under ytan men som torkar då det råder lågvatten, Antiope revet som är en rund platå med en diameter på omkring 400 meter, och Haran revet.

Niue räknas som en av världens allra största korallöar och kusterna kantas av höga kalkstensklippor samt korallrev. Korallrevet har bara en enda ordentlig öppning på den västra kusten i närheten av huvudstaden Alofi. Längs med kusten så finns det också gott om kalkstensgrottor och en massa fina stränder där man kan bada och komma nära naturen. Det finns platser där man kan simma med sjöormar som förvisso är giftiga men ändå harmlösa.

Ön har en oval form med en diameter på omkring 18 km. Det finns två stora bukter på den västra kusten. Alofi bukten ligger på mitten av västkusten medan Avatele bukten ligger i söder. Det är just på västkusten vid dessa bukter och omkring huvudstaden som de flesta av öns invånare bor.

På den här ön så finns det mark som har en rätt unik kemisk struktur. Man har på vissa platser uppmätt höga nivåer av järn- och aluminiumoxider och även av kvicksilver. Dessutom så har man kunnat uppmäta mycket höga nivåer av naturlig radioaktivitet. Jordens beståndsdelar påminner en hel del om det som man kan finna på djupa havsbottnar men det verkar som att öns jordmån har sitt ursprung i vittrade korallrev. Radioaktiviteten som finns på ön har inte lett till hälsoproblem vilket antagligen beror på att den inte är så pass hög att befolkningen skulle påverkas av det.

Klimatet på ön är tropiskt och det betyder att det är varmt och fuktigt samt att man har en regnperiod mellan november och april.

Historia

Man tror att ursprungsbefolkningen på Niue kom från Samoa och från Tonga. Under början av 1700-talet så tycks det inte ha funnits en nationell ledning eller någon ledare. Istället så ledde flera olika ledare delar av befolkningen. Någon gång under 1700-talet så introducerades traditionen med ett kungahus. Den första europé att skåda Niue var James Cook som kom till ön 1774. Han gjorde tre försök att ta sig i land men fick inte tillstånd av invånarna till att bestiga ön. Han gav namnet Vilde-ön vilket ska ha berott på att de som kom för att välkomna honom var målade i något som verkade vara blod. Niue var länge känt som Vilde-ön eller Savage Island på engelska tills man istället började använda det ursprungliga namnet Niuē som betyder “skåda kokosnöten”.

Tonga

Konungariket Tonga är en arkipelag som ligger i den södra delen av Stilla havet. Tonga är en ö-stat som består av omkring 176 öar som ligger på ett område med ytan 700 000 km², av dessa så är 52 stycken bebodda. Det här landet har också kallats för “Friendly Islands” vilket kommer sig av att James Cook då han kom hit år 1773 blev otroligt vänligt bemött varpå han gav öarna det vänskapliga namnet. Sedan 2010 så räknas Tonga som en konstitutionell monarki och man ordnar sedan dess demokratiska val. Huvudstaden i landet heter Nuku’alofa och de officiella språken är tongan och engelska. Landet har en kung och en premiärminister och år 2011 så räknade man ut att befolkningen ligger på strax över 100 000.

Geografi och klimat

Tonga har ett tropiskt klimat

Tropiskt klimat i Tonga

Tonga ligger söder om ekvatorn, väster om Niue och öster om Fiji. Av de 169 större öarna så räknar man med att 36 är bebodda och öarna är uppdelade på fyra olika ögrupper som ligger i två ökedjor. Huvudgruppen heter Tongatapu och de övriga tre är Vava’u, Ha’apai och Niuas. Dessutom så bör Minervareven nämnas. Minervareven ligger längst i söder ungefär 600 km sydost om huvud-ögruppen Tongatapu.

Den västra delen av Tonga består till stor del av bergig terräng som har ett vulkaniskt ursprung. I den östra delen så är terrängen mer bördig. Många av öarna har ett vulkaniskt ursprung men en del har också uppkommit av koraller. Det högsta berget har inget namn men väl en topp på 1 033 meters höjd över havet. Det här berget finns på ön Kao. Öar har också tillkommit av vulkanutbrott och det här kunde man se så sent som under 1990-talet då en ny ö tillkom efter ett utbrott. Området drabbas även av rejäla jordbävningar.

Klimatet räknas som subtropiskt. Det är varmt och fuktigt och regnperioden ligger mellan oktober och april. Under regntiden så är det rätt så vanligt med cykloner. Mellan maj och oktober så är vädret milt och behagligt och det är också då som många turister kommer till landet.

Mer om Tonga

Man tror att polynesier har bott på Tonga under åtminstone 3 000 års tid. Holländarna var de första att utforska öarna och de landade år 1616 på Tafahi. James Cook kom fram till öarna 1773 då han gav dem det historiska namnet “The Friendly Islands”. Tongas kungahus grundades 1831 av Taufa’ahau Tupou som tog sig namnet George I. 1900 så undertecknade hans barnbarn, George II, ett avtal om vänskap med Storbritannien och därmed så blev landet ett brittiskt protektorat. 1970 så blev Tonga ett självständigt land.

Tonga styrs till stor del av kungen och hans stab samt av en grupp adliga som ärvt sina titlar. Under 1990-talet så uppstod det en rörelse som ville skära ner på kungahusets inflytande och makt och den här rörelsen, Tongan Pro-Democracy Movement, har bara vuxit och fått mer stöd sedan den först kom till. År 1999 så fick Tonga medlemskap i FN.

Ekonomi

Tonga exporterar squash, fisk, vaniljbönor, jordbruksprodukter och kokosnötter. Exporten sker i liten skala. Fisket och turismen är mycket viktiga delar av landets ekonomi och man klarar inte av att producera tillräckligt med mat för det inhemska behovet så det importeras en hel del mat från länder som Nya Zeeland. Det här är ett land med god infrastruktur och samhällstjänster vilket gör att få är fattiga.

Nya Zeeland

Man skulle kunna säga att Nya Zeeland erbjuder hela världen i ett enda land. Här finns allt från snötäckta fjäll till tropiska regnskogar så för många så är detta land lika med drömmen om den perfekta semestern. För svenskar så finns det förstås en hake, för Nya Zeeland ligger väldigt långt bort från Europa och resten av världen. Landet är en grupp öar som ligger i sydvästra Stilla havet och som upptäcktes av holländske Abel Tasman år 1642. Då han först fick syn på landets snötäckta fjäll så beskrev han det som ett land som lyfts högt upp.

Sedan 1907 så är Nya Zeeland en brittisk besittning med självstyre. Landet utövar parlamentarisk demokrati som fungerar med samma modell som den som används i England. Nya Zeeland består av flera öar och två större landmassor som kallas för Nordön och för Sydön. Avståndet från Australien över det Tasmanska havet är omkring 1 500 km och landet ligger cirka 1 000 km söder om Nya Kaledonien, Fiji, Tonga och Stillahavsöarna. Huvudstaden heter Wellington men den största staden är Auckland. I Nya Zeeland så är de flesta ättlingar från de britter som en gång bosatte sig på öarna, men här finns flera minoritetsgrupper som är ättlingar till andra folkslag. De officiella språken är engelska, maori samt nyzeeländskt teckenspråk.

Geografi och klimat

Nya Zeeland har en omväxlande natur

Strand på Nya Zeeland

Nya Zeeland har ett milt kustklimat och innan folk kom för att bosätta sig på öarna så var de till stor del täckta av skog. I och med att området ligger mellan två tektoniska plattor, Stillahavsplattan och den Indo-australiska plattan, så finns det gott om fjälltoppar som har en vass profil. Den totala landarealen för landet ligger på 268 680 kvadratkilometer och om man mäter längden på de två huvudöarna så är landet längre än 1 600 km. De två huvudöarna skiljs åt av Cook sundet och de fem andra bebodda öarna heter Stewart ön, Chatham öarna, Great Barrier ön, d’Urville ön och Waiheke ön. Precis som i Norge så möts man i detta land av höga toppar och djupa dalgångar samt fjordar. Den norra huvudön har färre berg men bjuder däremot på aktiva vulkaner.

Klimatet är milt och temperaturerna ligger mellan 10 °C i söder till 16 °C i norr. De södra delarna av den södra huvudön har ett kyligare klimat med mer molnighet. Snösäsongen på den södra ön ligger mellan juni och oktober. På den norra ön så är det inte lika vanligt med snöfall.

Ekonomi

Nya Zeeland sysslar en hel del med export och den viktigaste samarbetspartnern var en gång Storbritannien. Det här samarbetet började vackla 1973 när Storbritannien gick med i EU. Det här ledde till att Nya Zeeland fick se sig om efter andra marknader att exportera till. Nya samarbeten inleddes med länder som Japan, Australien och USA. Man exporterar främst ull, lamm, biff, ost, fisk och kemikalier.