Samoa

När man talar om amerikanska Samoa så menar man den del av Samoaöarna i Polynesien som räknas som ett amerikanskt territorium. Enligt FN så är det här ett icke-självstyrande område och rent praktiskt så är det så att amerikanska Samoa inte räknas som en av USAs stater men invånarna har amerikanska pass och amerikansk nationalitet utan att vara amerikanska medborgare. De kan inte rösta i amerikanska federala val och om de vill flytta till USA så måste de ansöka om uppehållstillstånd precis som alla andra icke-amerikanska medborgare.

Geografi och klimat

Palmstrand på Amerikanska Samoa

Natur på Amerikanska Samoa

Amerikanska Samoa ligger i den östra delen av Samoaöarna, omkring 550 km väster om Cooköarna, och omkring 350 km öster om Wallis och Futunaöarna. Öarnas samlade yta ligger på cirka 199 km² och de är uppdelade i två atoller och två ögrupper. I den ena ögruppen som kallas för Tutuilaöarna så finns huvudön Tutila samt Aunu’u, och i den andra ögruppen med namnet Manuaöarna så finns öarna Ta’u, Ofu, och Olosega. Till dessa öar tillkommer Swainsön samt Roseatollen.

Huvudorten heter Pago Pago och ligger på Tutuila. Det är här som en stor del av öarnas omkring 58 000 invånare bor. På Ta’u så finns Lata Mountani som med en höjd på omkring 964 meter över havet utgör öarnas högsta punkt. I huvudorten Pago Pago så finns det en flygplats som kan ta emot internationella flyg.

Klimatet på öarna är tropiskt och man har en regnperiod mellan november och april. Mellan december och mars så kan det dra in tyfoner över öarna. Om man vill åka till Amerikanska Samoa så är den bästa tiden mellan maj och oktober då det är varmt men inte så fuktigt och då man slipper de värsta regnstormarna.

Nationalitet

De som föds på Amerikanska Samoa, vilket inkluderar Swainsön, har amerikansk nationalitet men om inte någon av deras föräldrar är amerikansk medborgare så kommer de inte att bli amerikanska medborgare. Det finns dock en skillnad mellan amerikanska samoaner och andra som inte har amerikanskt medborgarskap och det är att de kan resa in i USA precis som de som är amerikanska medborgare. USA kan inte kräva inkomstskatt av de amerikanska samoanerna. Öarna skickar en delegat till amerikanska House of Representatives men den här delegaten kan inte rösta så det handlar mer om en formalitet än om något verkligt inflytande.

Ekonomi

Vad gäller jobb på öarna så finns det tre huvudsakliga kategorier och dessa är den offentliga sektorn, inom tonfiskindustrin eller inom den privata sektorn. Tonfiskfabriken, StarKist är världsberömd och exporterar årligen tonfisk på burk för flera hundra miljoner dollar.

Lite filmhistoria

Filmen med namnet Rain som lanserades år 1932 med Joan Crawford i huvudrollen utspelar sig i Pago Pago. En nyinspelning gjordes år 1953. Historien om Sadie Thompson som prostituerade sig skrevs fiktivt av W. Somerset Maugham, men den bygger på en verklig person som sägs ha varit verksam på hotellet i Pago Pago som fortfarande finns kvar och som givetvis heter Sadie Thompson Inn.

Wallis och Futunaöarna

Wallis och Futuna är två ögrupper som ligger i sydvästra Stilla havet. Sedan 2003 så är Wallis- och Futunaöarna ett franskt territorium. De två ögrupperna ligger omkring 250 km ifrån varandra och räknas till Polynesien. Wallis- och Futunaöarna ligger mellan Samoa och Fiji och huvudorten är Mata-Utu som också är den största staden. I mars 2014 så beräknade man att det bodde omkring 15 500 människor på öarna.

Två ögrupper

Wallis är en av öarna i Wallis och Futunaöarna

Wallis uppifrån

Wallis- och Futunaöarna är uppdelade i två ögrupper som kallas för Wallisöarna och Futunaöarna (har även namnet Hoornöarna). Wallisöarna ligger i nordöst medan Futunaöarna ligger i sydväst och till dessa hör ön som heter Futuna samt Alofiön som i stort sett är obebodd. Om Alofiön så finns det en legend som säger att den en gång hade en stor befolkning (som tydligen inte behövde sötvatten vilket inte finns på ön!) och att denna sedan slaktades och åts upp av folk från Futuna under 1800-talet.

Städer

Wallis och Futunaöarnas huvudstad är alltså Mata-Utu och den här staden räknas också som huvudstad för Hahake-distriktet på Wallisöarna. På Futunaön så finns Leava som är huvudstad för Sigavé kungadömet. Det här kungadömet är ett av tre som finns på öarna, nämligen Alo, Sigavé och Wallis.

Geografi och klimat

Wallis- och Futunaöarna har ett vulkaniskt ursprung med låga kullar och omgivande rev. Högsta punkten på 765 meter över havet finns på berget Singavi. Bara några få procent av landytan går att odla och man har problem med skövling av skog. Anledningen till att skogen avverkas är att man behöver bränsle men det här leder till jorderosion som drabbar terrängen hårt. Dessutom så är det inte så att man överallt har tillgång till sötvatten. Ett exempel på detta är ön Alofi där det alls inte finns något sötvatten vilket också är anledningen till att ingen bor på ön.

Klimatet är tropiskt och man har regnperiod mellan november och april. Det är under regntiden som det är som varmast. Mellan maj och oktober så blir det svalare och då är det trevligast att besöka öarna. Under regnperioden så händer det att tropiska cykloner drar in över öarna.

Ekonomi

Viktigast för detta franska territoriums ekonomi är jordbruket som är till för självförsörjning. Man odlar kokosnötter och grönsaker och dessutom så håller man sig med boskap. En annan viktig näring är fisket. Större delen av befolkningen sysslar med jordbruk eller fiske och en mindre del försörjer sig genom att arbeta inom den offentliga sektorn. Man får bidrag från Frankrike och har även intäkter från fiskelicenser som man ger till Sydkorea och till Japan. Exportprodukter från Wallis- och Futunaöarna är jordbruksprodukter och till viss del hantverk. Öarna måste importera mat då det som man odlar inte räcker till för självförsörjning.