Nauru
Nauru är en liten ovalformad ö som ligger i västra Stilla havet. Landet annekterades av Tyskland 1888 och Australien tog över kontrollen 1914. Efter det andra världskriget så förvaltades Nauru gemensamt av Australien, Storbritannien och Nya Zeeland till dess att självständighet vanns år 1968. Det var länge så att landet hade en väldigt stabil ekonomi tack vare de fosfatfyndigheter som finns här. Fosfat används som gödsel och Australien har varit en av de största kunderna till Nauru. I och med att det här är en resurs som håller på att totalt utarmas så är Naurus ekonomiska framtid oviss.
Naurus huvudstad heter Yaren och landets officiella språk är nauran samtidigt som många talar engelska. Befolkningen uppmättes år 2011 att ligga på omkring 9 378 och därmed så kan man säga att det här är ett av världens allra minsta länder både vad gäller befolkning och yta. Naurus totala yta räknas ligga på omkring 21 kvadratkilometer.
Geografi och klimat
Nauru är en ö som ligger omkring 42 kilometer söder om ekvatorn. Ön omges av ett korallrev som man vid lågvatten ser sticka upp över ytan. Det är på grund av revet som man aldrig har etablerat en hamn men det finns öppningar och kanaler som gör det möjligt att ta sig till ön i mindre båtar. Öns högsta punkt på 71 meter ligger på den centrala platån och kallas för Command Ridge. Längsmed öns kuster så är marken bördig och här växter det kokospalmer. Omkring Buada lagunen så växer det bananer, ananas och pandanus träd.
Det som utmärker en stor del av öns miljö är den utvinning av fosfor som så länge har pågått. Utvinningen av fosfor skedde på den centrala platån som idag består av tom terräng med ojämna kalkstenstoppar som kan nå upp till 15 meters höjd. Fosforsutvinningen har berövat och förstört omkring 80 procent av öns landyta och man tror att även omkring 40 procent av det marina livet omkring ön har förstörts av spillet från gruvdriften.
För att få sötvatten så samlar man regnvatten på taken för det finns inte många naturliga sötvattenskällor på ön. På grund av detta så finns det tre olika avsaltningsverk på Nauru. Klimatet på ön är hett och fuktigt. Regntiden med monsuner ligger mellan november och februari. Hur mycket det regnar varierar och det händer att ön vissa år utsätts för torka. I och med att det här är en ö så är man mycket känsliga för klimatförändringar och ändringar av havsnivån.
Naurus ekonomi
I början av 1980-talet så hade Naurus ekonomi en höjdpunkt. Det här berodde på fosfatutvinningen. När fosfatet långsamt har sinat så har man inte lyckats ersätta det med något annat då det inte finns så många andra naturresurser på ön. Under 1990-talet så försökte Nauru agera som skatteparadis men det här projektet lades ner år 2004. Idag så är arbetslösheten på ön mycket hög och de som har jobb arbetar för det mesta inom den offentliga sektorn.