Tokelau
Tokelau är ett polynesiskt ord som betyder “nordlig vind” men på Tokelauöarna så talar man tokelau-språket som är rätt så likt det språk som talas på Samoa. Dessutom så talar de flesta på Tokelauöarna engelska. Den här ögruppen som ligger i Polynesien i södra Stilla havet består av tre atoller. Varje atoll har en lagun som omges av kobbar och rev som har lite olika längd och som kan räcka upp till tre meter över vattenytan. Den större delen av den här ögruppen som kallas för territoriet Tokelau tillhör Nya Zeeland. Swainsön som också är en del av Tokelauöarna tillhör däremot amerikanska Samoa.
Idag så har invånarna på Tokelau Nya Zeeländskt medborgarskap. De olika samhällena tar hand om lag och ordning på egen hand och det är bara i vissa specifika fall som man använder sig av Nya Zeeländsk lagstiftning. Det är mycket ovanligt med allvarliga brott och det finns inga fängelser på Tokelauöarna. Den som begår brott blir offentligt tillrättavisad, får betala böter eller döms till straffarbete.
Geografi och klimat
De tre atollerna som utgör Tokelauöarna ligger halvvägs mellan Hawaii och Nya Zeeland. Atollerna är:
- Atafu atollen – en del av ögruppen som en gång kallades för Duke of Clarence gruppen.
- Fakaofoatollen – kallades en gång för Bowditch ön.
- Nukunonuatollen – även denna en del av det som en gång var känt som Duke of Clarence ögruppen.
Swainsön är kulturellt, historiskt och geografiskt en del av Tokelauöarna men inte politiskt då den sedan 1900 är under amerikansk kontroll. Öarnas högsta punkt ligger på omkring 5 meters höjd och det att den större delen av landmassorna ligger på omkring 2 meter gör att öarna är särskilt känsliga för översvämningar.
USA gjorde även anspråk på de andra Tokelauöarna men dessa gick tillbaka till Tokelau via en överenskommelse år 1979. Denna överenskommelse etablerade en gräns mellan amerikanska Samoa och Tokelau. Man kan jämföra Tokelaus anspråk på Swainsön med Marshallöarnas anspråk på Wakeön som administreras av USA. Man kan inte säga att frågan om Swainsön är en het potatis för Tokelaus invånare men samtidigt så känner de en samhörighet med befolkningen på Swainsön då de talar samma språk och har samma kultur, så de är inte helt med på att denna ö rent politiskt inte ska vara en del av Tokelau.
Klimatet är tropiskt och medeltemperaturen ligger på 28 grader Celsius. Mellan november och mars så kan ögruppen drabbas av orkaner och det här har vid tidigare tillfällen lett till att vågor svept över atollerna och förstört källor till sötvatten. Orkanen 1990 ledde till att saltvatten som trängt in i sötvattnet på öarna hindrade nya plantor från att växa under flera månaders tid.
Miljö i Tokelau
Idag så är en hel del av den originella växtligheten på Tokelau borta. Den ersattes nämligen av kokosnötplantager. Vissa plantager är fortfarande aktiva medan andra har övergetts vilket har lett till områden med snårskog hellre än tropisk skog som tidigare var fallet. Atollerna inkluderar ett rikt djurliv men en del arter hotas av däggdjur som befolkningen har introducerat som till exempel den polynesiska råttan.