USA

USA står för United States of America och på svenska så betyder detta “de förenta amerikanska staterna“. Landet kallas ibland kort och gott för Amerika vilket egentligen kan innebära att man menar flera andra länder som finns i Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika, men på svenska så är det mycket vanligt att man säger just USA. Landet består av 50 olika delstater och av dessa så gränsar 48 stycken till varandra medan staten Alaska gränsar till Kanada och Hawaii finns i det centrala Stilla havet. USA kontrollerar även fem befolkade och nio obefolkade territorier som finns i Västindien och i Stilla havet.

USA kallas ibland för “the great melting pot” (smältdegel), med vilket man menar att befolkningen har en väldigt varierad bakgrund. De flesta är inflyttade från andra länder, och Sverige har också haft en omfattande utflyttningsvåg till Nordamerika. En mindre del av befolkningen består av de inhemska indianfolk som fanns på plats innan européerna upptäckte Amerika. Det är inte bara befolkningen som är varierad. När man ser på landets natur så består den av allt från tropiskt klimat till höga berg, och det är också hem till många olika djurarter. Engelska är landets huvudspråk men spanskan är också viktig för en betydande del av befolkningen. Ju närmre Mexiko man kommer ju viktigare blir spanskan, men det här språket används också av invandrare som har kommit till stora amerikanska städer som till exempel New York, för att söka jobb.

Geografi och klimat

Vulkan

Vulkan i Yellowstone

Om man ser på kontinentala USA så rör det sig om en landyta på omkring 7 700 000 km². Den största delstaten är Alaska som skiljs från kontinentala USA av Kanada. När man ser på ytan så räknas USA som världens tredje största land efter Ryssland och Kanada. Landet har kust till Atlanten såväl som till Stilla havet och det innefattar skogar såväl som ökenlandskap. I USA så finns det aktiva vulkaner i Alexanderarkipelagen såväl som i Alaska och på Hawaiis öar. I Yellowstone nationalpark så finns det en enorm vulkan som räknas som kontinentens allra största.

I och med att landet är så stort och har en så varierad geografi så har man många olika klimattyper. Här finns fuktigt kontinentalklimat såväl som tropiskt klimat. Vilket klimat man får beror på var i landet man befinner sig och på vilken höjd över havet. I bergen i den västra delen av USA så råder bergsklimat medan Kaliforniens kust mot Stilla havet har ett typiskt kustklimat. Vissa delar av landet utsätts med jämna mellanrum för oväder och orkaner. Och då särskilt de delstater som ligger nära Mexikanska golfen såväl som östkusten som kan drabbas av oväder som drar in norrifrån.

Ekonomi och turism

Coca Cola från USA

Coca Cola i mängder

USAs ekonomi är en kapitalistisk blandekonomi. Man har en väl fungerande infrastruktur såväl som gott om naturtillgångar och god produktivitet. USA har länge haft världens allra största nationella BNP. Vad gäller export så är man världens tredje största exportland och landets största handelspartners är Kanada, Kina, Mexiko, Japan och Tyskland. Den privata sektorn står för över hälften av landets ekonomi. Man är tredje största producent i världen av olja samtidigt som man är världens största importör av olja. Inom jordbruket så är majs och sojabönor de främsta produkterna och landet står även bakom enormt kända varumärken varav ett är en brun bubblig dryck med röd etikett som man knappast behöver skriva namnet på!

Turistindustrin är också mycket stor i USA som har så många naturliga spännande platser att se samt kultur som lockar folk från jordens alla hörn. Varje år så kommer det miljontals turister till USA och man har förstås också gott om turister inbördes i och med att folk tar sig mellan olika stater och städer för semesterupplevelser. Turister spenderar mer pengar i USA än i något annat land och landet räknas som världens populäraste turistdestination efter Frankrike.

Kultur

Alla har ett hum om vad amerikansk kultur innebär men egentligen så är det rätt så svårt att befästa precis vad den amerikanska kulturen är då det rör sig om ett så mångkulturellt land. En storstad som New York har olika områden där olika grupper med olika etnicitet har rotat sig som till exempel China Town. Samtidigt så kan man säga att landet har en slags traditionell amerikanska kultur som klassas som västerländsk och som kommer från de europeiska invandrarnas kultur och traditioner. Den här kulturen speglas i den film och musik som kommer från USA. Något man kan säga med säkerhet är att USA med råge är världens mest individualistiska kultur där tanken är att vem som helst kan ta sig från fattigdom till rikedom och eventuellt också berömmelse.

Vädret i USA - mätstation: Blake.
Just nu
-3°Klar himmelTid: 14:00Lufttryck: 1 029,00 hPaLuftfuktighet: 86%Vind: 0,00m/s NBlake @ 37.09, -95.71
Imorgon
11°Klar himmelTid: 18:00Lufttryck: 1 026,00 hPaLuftfuktighet: 42%Vind: 7,39m/s SSVBlake @ 37.09, -95.71
Övermorgon
15°Växlande molnighetTid: 18:00Lufttryck: 1 011,00 hPaLuftfuktighet: 53%Vind: 11,59m/s SBlake @ 37.09, -95.71
2023-12-08
15°Lätt regnTid: 18:00Lufttryck: 1 005,00 hPaLuftfuktighet: 85%Vind: 7,87m/s SBlake @ 37.09, -95.71
Källa: Openweathermap
13:22△
23:05▽
onsdag, 6 december
15:39 UTC 0

Svensk Krona, SEK till Amerikansk Dollar, USD

SEKUSD
11,89

Amerikansk Dollar, USD till Svensk Krona, SEK

USDSEK
841,04
Kurs uppdaterad 2017-11-01 00:05:03
Källa: Yahoo Finance
HuvudstadWashington
Invånare327 167 434
Areal9 629 091km²
Landskod, ISO2US
Landskod, ISO3USA
Landskod, numerisk840
KontinentNordamerika, NA
ValutaAmerikansk Dollar, USD
Växlingskurs, 100SEK11,89USD
Växlingskurs, 100USD841,04SEK
Uppdaterad2017-11-01 00:05:03