Guam

Guam är med en yta på 549 km² den största ön i Mikronesien, och det här är ett område som av FN inte anses vara självstyrande utan klassas som ett amerikanskt autonomt territorium. Guam ligger i den västra delen av Stilla havet. Guams huvudstad hette tidigare Agana men kallas idag för Hagatna. Det här är ett viktigt ekonomiskt centrum på ön och också platsen där landets regering har sitt säte. År 2010 så räknande man strax över 159 000 invånare i Guam. Samma år så kom man fram till att Dededo är den stad som har flest invånare, nämligen omkring 45 000. Landets officiella valuta är USD och de officiella språken är engelska och chamarro.

Geografi och klimat

Guam är väldigt naturskönt

Skön natur på Guam

Guam är omkring 48 km lång och 6-19 km bred och är Marianaöarnas sydligaste ö. Öns högsta punkt ligger på 407 meters höjd på berget Lamlam. Ön ligger på den västra kanten av Stillahavsplattan och i närheten av Filippinerplattan vilket ibland leder till jordbävningar. Det finns inga aktiva vulkaner på ön men den drabbas ibland av föroreningar från de utbrott som närliggande Anatahan vulkanen har.

Runtom Guam så finns det djupa vattenkanaler och korallrev. Ön har sandstränder som kantas av klippor och mangroveskogar. Den södra delen av ön har gott om skog medan den norra delen domineras av klipplandskap. Guam ligger omkring 5 300 km väst om Hawaii och 2500 km söder om Japan.

Klimatet är tropiskt och vädret är normalt sett varmt och fuktigt. Den torra säsongen är mellan december och juni medan övriga månader räknas som regnsäsong. De svalaste månaderna är januari och februari då man kommer ner på omkring 21–24 °C och dessutom har en lägre luftfuktighet. Det är vanligt med tropiska stormar och tyfoner under regnsäsongen. Risken för tyfoner är som störst mellan oktober och november men de kan uppstå året om. För att klara av stormarna så bygger man med cement och stål och man använder sig av specialanpassade fönsterluckor som klarar av tyfonerna.

Historia

Man tror att polynesier började bosätta sig på Guam någon gång under 1500-talet. Ferdinand Magellan var den europé som 1521 upptäckte ön som 1667 hamnade under spansk kontroll. Under det spansk-amerikanska kriget så tog USA över kontrollen och så fortsatte det efter freden 1899. Under andra världskriget så ockuperade Japan Guam men 1944 så återtog USA kontrollen. Sedan den 27 september 1949 så är Guam ett amerikanskt territorium som har inre autonomi.

Ekonomi

Den största industrin på Guam är turistindustrin. Ön fungerar även som amerikanskt försvarsposition med viktiga försvarsanläggningar. Det är särskilt japaner som tycker om att resa till Guam men folk kommer även från Australien och USA. Distriktet Tumon har mer än 20 hotell, shoppinggalleria, ett nöjesområde, inomhusakvarium och underhållning som lockar till sig turister i alla åldrar.