Hawaii

För många så är Hawaii med sitt varma och tropiska klimat, vackra ständer och aktiva vulkaner ett fantastiskt resmål, men förutom vidunderliga vyer så är det här en spännande plats rent kulturellt och historiskt. I och med att Hawaii ligger mitt i Stilla havet så har man influenser både från Nordamerika och från Asien, och dessa blandas upp med den egna kulturen. På Hawaii så bor det mer än en miljon människor permanent och varje år så kommer det en stor skara turister från världens alla hörn. Huvudstaden heter Honolulu och ligger på ön O’ahu.

Hawaii är inte ett eget land utan en av de amerikanska delstaterna. Staten innefattar nästan hela den vulkaniska Hawaiiarkipelagen. De åtta huvudöarna ligger i den sydöstra delen av arkipelagen. Ordet Hawaii kommer från proto-polynesiskans Sawaiki som översätts till “hemland”. Ordet återkommer i andra språk som talas på öar i Stilla havet.

Geografi och klimat

Mauna Kea på Hawaii

Mauna Kea

Hawaii har ett tropiskt klimat som tack vare östliga vindar inte är så fuktigt och hett som det skulle kunna vara. Här kan man faktiskt se snö om man tar sig upp till 4 000 meter höjd på Mauna Kea och Mauna Loa under vintermånaderna. Den större delen av Hawaii har två årstider vilket är den torra säsongen mellan maj och oktober och regntiden som är mellan oktober och april. Klimatet kan vara lite olika beroende på den ö som man befinner sig på, och även på enskilda öar där det finns höga berg och därmed höjdskillnader som ger olika temperaturer.

De åtta huvudöarna är: Niʻihau,Kauaʻi, Oʻahu, Molokaʻi, Lānaʻi, Kahoʻolawe, Maui och Hawaiʻi som är den största ön och som därför ofta just kallas för den stora ön då man vill peka ut att man talar om ön och inte om staten som helhet. Geografiskt sett så är arkipelagen en del av Polynesiens subregion Oceanien. Hawaii räknas som USAs allra sydligaste delstat och det är intressant att beakta att det här rör sig om en delstat som inte har gräns till någon annan delstat i USA då den inte ligger på fastlandet.

Turism

Turismen är en mycket viktig del av Hawaiis ekonomi. Siffror från 2003 visade att man det året hade haft över 6 miljoner besökare till Hawaiis öar och detta gav intäkter på mer än 10 miljarder dollar. I och med att vädret är så pass milt året om så är Hawaii en turistdestination för årets alla månader. De flesta kommer under sommarmånader och många satsar på Hawaii då vintern kommer och man vill fly kyla och snö för en härlig tid på stranden. Hawaii har flera populära festivaler som folk också kommer för att vara med om som den årliga Merrie Monarch Festival som är en hula hula tävling och som Hawaiis internationella filmfestival.