Mikronesien
Mellan Indonesien och Kiribati i västra Stilla havet så ligger ett antal mindre ögrupper som tillsammans ses som en etnografisk region med namnet Mikronesien. Namnet kommer från grekiskans ord för liten och ö och betyder “de små öarna”. Det var den franske upptäcktsresanden Jules Dumont d’Urville som gav ögrupperna namnet då han 1831 reste omkring i området för att sätta en gräns mellan ögrupperna och Polynesien och Melanesien. Det finns ett starkt samband mellan Mikronesien och Polynesien men invånarna klassas som mikronesier som är människor som inte talar melanesiska språk eller polynesiska. Mikronesiernas språk anses istället vara en del av den austronesiska språkfamiljen.
Historia
Mikronesiens ögrupper koloniserades av Spanien under 1600-talet och köptes sedan år 1898 av Tyskland. 1914 så ockuperade Japan området men amerikanerna tog över under andra världskriget. Den andra april 1947 så skapade FN Förenta nationernas förvaltarskapsområde i Stilla havet. Det här förvaltarskapsområdet omfattade Karolinerna med Mikronesien och Palau, Marianerna med Guam och Nordmarianerna och Marshallöarna och det var USA som fick sköta administrationen. Då européerna först kom till ögrupperna så fann man att det fanns väldigt lite kunskap om metaller på plats. Vapen och olika redskap tillverkades istället av ben, trä och hajtänder.
Geografi och klimat
Mikronesien är en region som inkluderar omkring 2 100 öar. Det finns fyra huvudsakliga ögrupper och dessa är:
Karolinerna – Det här är en spridd arkipelag med omkring 500 små korallöar som ligger norr om Nya Guinea och öst om Filippinerna. Karolinerna består av två stater, Mikronesiska federationen med omkring 600 öar på den östra sidan, och Palau med omkring 250 öar på den västra sidan.
Gilbertöarna – Gilberöarna är en kedja med 16 atoller och korallöar. Rent geografiskt så kan man säga att ekvatorn fungerar som en skiljelinje mellan de norra Gilbertöarna och de sydliga Gilbertöarna. Republiken Kiribati innefattar alla Gilbertöarna såväl som Tarawa ön på vilken landets huvudstad ligger.
Marianerna – Marianerna är en arkipelag som utgörs av 15 vulkanberg. Den här kedjan av öar har uppstått då den västra kanten av Stillahavsplattan rör sig västerut och trycks ned under Marianerplattan. Det här är ett av världens mest vulkaniska områden. Politiskt sett så är Marianerna uppdelade i två territorier som båda kontrolleras av USA. Nordmarianerna som har commonwealth status samt Guam.
Marshallöarna – Det här är en ö-stat som ligger norr om Nauru och Kiribati, öst om Mikronesien och söder om Wake ön. Landet består av 29 atoller och 5 isolerade öar och omkring 1 156 småöar och kobbar. Atollerna och öarna formar två grupper nämligen Ratak kedjan och Ralik kedjan. Alla öar som ligger i dessa kedjor tillhör Republiken Marshallöarna. I och med att man har få naturresurser så baserar sig öarnas ekonomi på arbete inom servicesektorn såväl som inom fiske och jordbruk.