Bandasjön
Vid Indonesien så ligger havsdelen Bandasjön som anses vara en del av Stilla havet. Den här havsdelen har en areal på omkring 740 000 km² och här kan man finna djup på omkring 7 000 meter. Området är inte lätt att ta sig in i då det finns gott om klippor och öar runt Bandasjön men mitten av sjön är rätt så öppen. I öst så gränsar Bandasjön till Arafurahavet, i väster till Floreshavet, i norr till Molucksjön och Seramsjön, och i söder till Timorsjön.
Flora och fauna
De plantor och arter som man ser i och omkring Bandasjön är en blandning av det som man finner i Asien och i Australasien. Öarna består av regnskog och huserar många arter som är unika för regionen. Ekosystemet har rubbats av de katter och gnagdjur som människor introducerat på öarna. Det här beror på att dessa djur äter fåglarnas ägg. Det finns dock naturreservat där man jobbar med att skydda den unika miljön. Yamdena som ligger i Tanimbaröarna är ett ställe där naturen fortfarande är orörd och det går att besöka detta område via den största av Maluccu öarna, Ambon ön. Det finns öar i området som lockar till sig turister som är intresserade av att snorkla och dyka längsmed stränder som är i stort sett orörda.
De som kommer till Bandaöarna för att dyka kan ta sig ut med båt till närliggande grottor som ligger under havsytan. I dessa finns det till exempel en massa sjöormar som inte är farliga och som inte har något emot människor som kommer närmre för att kika. Det finns förstås också gott om farliga ormar i området så det är viktigt att man rör sig försiktigt och tillsammans med en kunnig guide.
Öar och vulkaner
Bandasjön omges av öar som Sulawesi, Buru, Tanimbaröarna, Kai öarna, Timor och Aru öarna. Det finns också öar mot mitten av havsdelen och här kan Bandaöarna nämnas. Flera av Bandasjöns öar är aktiva vulkaner som till exempel Gunung Api och Manuk som ligger på på dessa öar.
Bandasjöns tektoniska plattor
Förutom vulkanisk aktivitet så drabbas det här området ofta av jordbävningar vilket beror på att det ligger på tre tektoniska plattor. Sjöns södra kant och norra kant är platser där de tre olika plattorna möts och överlappar varandra. Ibland så har man haft årliga jordbävningar och ibland så har det gått längre tid mellan jordskalven. När nästa jordbävning kommer att inträffa är svårt att förutspå, men forskare jobbar med bra varningssystem för att skydda befolkningen i området. Jordbävningen som inträffade 1938 i Bandasjön anses vara en av de nio största under hela 1900-talet. Den mätte 8.4 på Richterskalan och skapade en tsunami på omkring 1.5 meters höjd. Trots att det rörde sig om en mycket allvarlig jordbävning så tycks inga människor ha kommit till skada till följd av skalvet och tsunamin.