Bismarcksjön
I den sydvästra delen av Stilla havet, norr om Papa Nya Guinea, så ligger Bismarcksjön. Den här havsdelen ligger söder om Bismarckarkipelagen och Amiralitetsöarna och den är främst känd för det slag som stod här under Andra Världskriget då Japan led ett mycket stort militärt nederlag. Bismarcksjön har fått sitt namn efter den tyske förbundskanslern Otto von Bismarck.
Geografi och historia
Bismarcksjön omges i öst och i syd av Bismarckarkipelagen. I söder så gränsas havsdelen av Papua Nya Guinea som är den östra delen av ön Nya Guinea. I norra delen av sjön så finns Admiraltyöarna som också är en del av Papua Nya Guinea. Söder om Bismarckarkipelagen ligger Salomonsjön som nås genom Vitiazsundet. Historiskt sett så var hälften av Nya Guinea uppdelad mellan Tyskland och Storbritannien och det betydde att Tyskland hade kontroll över Bismarcksjön från slutet av 1800-talet till början av det Första Världskriget. Det var också då som man gav havsdelen namnet efter den tyske förbundskanslern. Man kan inte tala om detta hav utan att nämna slaget under Andra Världskriget då Japans invasion av västra Stilla havsregionen stoppades, så låt oss se lite närmre på det som hände…
Slaget om Bismarcksjön
Slaget vid Bismarcksjön utspelade sig den 2-4 mars 1943. USAs och Australiens flygvapen attackerade då japanska eskortfartyg som hade trupper som var på väg till Lae på Nya Guinea. Det här innebar en stor förlust för Japan. Att japanska trupper ens fanns på plats berodde på att man hade bestämt sig för att stärka sin position i den sydvästra delen av Stilla havet. Planen gick ut på att man skulle undvika djungel- och bergsterräng genom att låta trupperna färdas sjövägen till Lae. Detta gjorde man trots att man var medvetna om de Allierades närvaro i området.
Anledningen till att de Allierade kunde attackera de japanska trupperna så kraftfullt var att de var fullt medvetna om vad som pågick då de hade lyckats få information om detta i förväg via avlyssning. När den japanska konvojen gav sig av den 28 februari från Simspon hamnen i Rabaul så var de alltså på väg mot en massiv attack från USA som väntade på dem. Nära hälften av de japanska trupperna dog och resterande skeppades tillbaka till Rabaul. Bara ett fåtal nådde Lae. Efter detta så gav Japan upp försöken om att stärka Lae med skepp och det gjorde att de inte lyckades stoppa de Allierades framfart på Nya Guinea.