Californiaviken

Californiaviken som också kallas för Cortez hav fick sitt namn av den spanske upptäcktsresanden Hernán Cortés som kom till området 1539. Det var Franscisco de Ulloa som gav viken sitt namn och han trodde att man via denna vik skulle kunna ta sig till det mytomspunna Anian sundet som antogs förbinda Stilla havet med Atlanten. Det här är en mycket smal havsarm som erbjuder ett rikt ekosystem med många djurarter och gott om fisk. Californiaviken omges av halvön Baja California och det mexikanska fastlandet med delstaterna Baja California, Baja California Sur, Sinaloa och Sonora, dessutom så finns det gott om öar och klippformationer i viken.

Där viken går samman med Stilla havet så är det djupt, omkring 3 000 meter, och sedan så blir det grundare ju längre in i viken som man kommer. Coloradofloden mynnar ut i denna vik och tillför den sötvatten. För de samhällen som ligger vid viken så är fisket av mycket hög betydelse. Dels så fiskar man kommersiellt och dels så är sportfiske mycket populärt i området. Det är dock så att fisket har försämrats på grund av förändringar i närliggande områdens ekologi.

Öarna i Californiaviken

Gråval i Californiaviken

Gråval

1978 så utsågs Californiavikens öar till naturreservat med syftet att skydda den unika flora och fauna som finns på plats. De största öarna i viken är Angel de la Guarda och Tiburón men det finns många fler. På grund av att dessa öar omges av en så vacker natur full av unika djurarter så har de blivit populära turistdestinationer. Här kan man ta sig ut med båt för att komma närmre öar och klippformationer och fortsätta med kajak för att på nära håll se sälar och andra djur. Det är också populärt att klättra på öarna och att njuta av lunch som man fiskat upp från vattnet som till exempel tonfisk och skaldjur. Man har i området satsat en hel del på ekologisk turism där man ser till att turisterna beter sig på ett sätt som inte skadar de känsliga ekosystem som finns på plats.

Vattentemperaturer

Vattentemperaturen i Californiaviken är nästan alltid behaglig då den ligger mellan 16 °C under vintertid och 24 °C under sommartid. Varmast är det invid kusterna, och vid områden som La Paz så kan man i slutet av sommaren nå riktigt höga temperaturer på omkring 30 °C. Det händer att man i den norra delen av viken får riktigt kalla vintrar och då kan temperaturen i vattnet sjunka till under 10 °C

Natur och djurliv

Det som gör att så många turister kommer till öarna i Californiaviken är för att området bjuder på helt fantastisk natur och unikt djurliv. Här finns det valar som knölvalen och gråvalen, djävulsrockor, sköldpaddor, delfiner, sälar, hajar och mer. Viken är Mexikos viktigaste källa till fisk och man fiskar efter arter som sardiner, bläckfisk och räkor. Sportfisket är mer inriktat på stora tonfiskar. Viken har också rev och vackra stränder. För att bevara djurlivet så har man sett till att skydda utvalda områden och skapa marina parker där man inte kan bygga. Arbetet går framåt men är inte alltid helt lyckat då man från Mexikos sida inte helt lyckas med övervakning och då det går rätt långsamt rent politiskt att införa nya regler och begränsningar för fisket i viken.