Sulawesisjön

Ett mindre bi-hav till Stilla havet är Sulawesisjön som även kan kallas för Celebessjön. Det här lilla havet ligger mellan Borneo, Mindanao, och Sulawi som tidigare hette Celebes. Genomsnittsdjupet ligger på omkring 5 000 meter och den djupaste punkten ligger på 6 220 meter. Regionen är känd för ett fantastiskt djurliv med många olika arter och en miljö som lockar turister både från de närliggande länderna och från resten av världen. Miljön är tropisk och ofta mycket behaglig, men det händer att jordskalv utbryter i Sulawesisjön varpå omkringliggande öar och länder är i farozonen.

Geografi och marint liv

Barracuda i Sulawesisjön

Barracuda

Det finns så många arter och växter i Sulawesisjön att man inte ens har kartlagt de alla. Här lever en massa djur i korallrev och dessutom så finns det gott om unika arter som havssköldpaddor, barracudafiskar och valar. Då och då så annonseras det i världsnyheter att man har funnit en ny art i just detta hav. Man tror att omkring 580 av världens 793 revbyggande koraller finns i Sulawesisjön. Här finns inte bara fisk som är vacker att se på, det fiskas även en hel del och tonfisk kan nämnas som en av de viktigare sorterna som man fiskar efter.

Uppdelning mellan Indonesien och Filippinerna

Den 23:e maj 2013 så kom Filippinerna och Indonesiens regeringar överens om hur den ekonomiska gränsdragningen i havet ska se ut. Man har beslutat att den norra delen av området ska kontrolleras av Filippinerna och denna del har fått namnet Mindanaosjön medan den söndra delen fortsatt kallas för Celebes Sea och styrs av Indonesien.

Turism

Sulawesisjön är populär bland turister som kommer hit för att uppleva ett fantastiskt klimat och unika undervattensvyer. Det ordnas till och med utflykter från Thailand till detta hav för turister som till exempel vill lära sig mer om undervattensfotografering. Det finns dock vissa problem med pirater i området. Det här är moderna pirater med snabba båtar, GPS-utrustning och radar. För att skydda turister så har Malaysia sett till att deras armé finns i havet så det är ändå så att man kan röra sig i området säkert då man tar del av organiserade turer och utflykter.