Tasmanhavet
I Australien och i Nya Zeeland så kallar man ofta Tasmanhavet för the Ditch som man kan översätta till svenska som diket. Nu rör det sig verkligen inte om något litet dike och det här är ett hav där vågorna går så högt att folk ofta av ren fascination filmar sina resor på stora båtar mellan Australien och Nya Zeeland. Havet, som är ett bi-hav till Stilla havet, ligger mellan Nya Zeeland och Australien avståndet från kust till kust är omkring 2 000 km. Tasmanhavet fick sitt namn efter den holländske upptäcktsresanden Abel Janszoon Tasman. Han anses vara den första europé att nå Nya Zeeland och Tasmanien. Vid senare tillfälle så kom den brittiske kaptenen James Cook till området och han kunde då kartlägga det som en del av sin expedition. På det lokala morispråket så heter havet Te Tai o Rehua.
Resor över diket
I Australien och Nya Zeeland så är det många som fascineras av möjligheten att paddla med kajak över “diket”. 1977 så blev Colin Quincey den första personen att ensam ro över havet och hans son, Shaun, lyckades med samma sak år 2010. När äventyrarna Justin Jones och James Castrission i november 2007 gav sig på att paddla i en specialbyggd kajak för två över Tasmanhavet så fick detta stor uppmärksamhet. De filmade paddlingen över som tog omkring två månaders tid och färden var full av strapatser som till exempel möten med närgångna hajar. När de kom fram till Ngamotu stranden i New Plymoth på Nya Zeeland så möttes de av ett enormt mediauppbåd och givetvis av sina familjer. Den här expeditionen tog världsrekord vad gäller sträcka för trans-oceansk expedition i dubbelkajak.
Lite historia och mer om Tasmanhavet
Havets namn kommer alltså från Abel Janszoon Tasman men det finns teorier om att han inte var den första att komma från fjärran land för att upptäcka Australien. Man tror nämligen att kinesiska sjömän kommit hit redan under 1400-talet även om det inte finns skriftliga källor för detta. Tasmanhavet är en region med mycket starka vindar. 2012 så kunde man rapportera om ett märkligt fenomen i detta hav. Man hade då upptäckt 40 km vida cirklar som rörde sig söder om Australien i Tasmanhavet i närheten av Tasmanien och hela vägen till Indiska oceanen. Genom speciella havsfarkoster så upptäckte man 200 meter djupa formationer i havsvirvlar som uppkommit av den östra australiensiska strömmen.
Öar i Tasmanhavet
I Tasmanhavet så finns det grupper av öar i mitten av havet. Dessa ligger alltså en bra bit från Australiens och Nya Zeelands kust. Bland öarna så finner vi Lord Howe ön, Ball’s Pyramin ön, Norfolk ön, Middleton Reef och Elizabeth Reef som tillhör Korallhavsöarnas territorium.
Djurlivet i Tasmanhavet
Bland de större djurarterna i Tasmanhavet så finner vi sälar och pingviner. Här finns även knölvalar och delfiner. Det finns vikar som är kända som bra ställen att se dessa djur från och som lockar turister från världens alla hörn. Tasmanhavet har också gott om sjöfåglar som till exempel unika varianter av tärnor och fiskmåsar.