Thailandviken

Många svenskar har besökt, eller drömt om att besöka, Thailandviken som innefattar otroligt vackra öar som Koh Samui och Koh Tao. Den här viken som även kallas för Thailandbukten eller Siambukten är en del av den nordvästliga delen av Sydkinesiska havet som är ett bi-hav till det Stilla havet. Det är dock inte bara Thailand som har kust till viken, den omges av andra länder som Malaysia, Kambodja och Vietnam. Den norra delen av havsviken går under namnet Bangkokbukten så man kan helt klart säga att det här finns en viss thailändsk dominans i området, men det pågår en hel del diskussion om hur gränserna ska dras mellan de olika länderna.

Geografi och klimat

Vatten i Thailandviken

Klart vatten

Thailandviken är en tämligen grund havs-del där det djupaste djupet mäter omkring 80 meter och de flesta delarna inte blir djupare än omkring 40 meter. Bukten omges av länderna Vietnam, Thailand och Kambodja. Längst i norr så finns Bangkokbukten där tre av Thailands största floder mynnar ut, nämligen Chao Phraya, Mae Klong och Bang Pa Kong floden. Den här havsviken har med största sannolikhet en gång varit fastland och på grund av högre havsnivåer senare kommit att bli till en vik.

Thailandviken gömmer oljefält samt fickor med naturgas men inte i lika stor utsträckning som vad man kan finna på andra håll i Stilla havet. I och med att vattnet i viken är så pass grunt och att man får så mycket vatten från floder så är salthalten här rätt så låg. Klimatet i området är tropiskt men vädret är varierat beroende på årstid och även en hel del beroende exakt var i Thailandviken som man befinner sig.

Ett populärt turistområde

Det finns många öar och korallrev i Thailandviken och dessa lockar till sig turister och då särskilt svenska turister. Bland svenskar så är resmål som Koh Samui i Surat Thani provinsen som finns i denna havsvik otroligt populära. Det här är platser där man kan få uppleva den unika miljö som finns längsmed Thailands kust med vita stränder och rent och klart badkarsvarmt vatten. Korallreven och de unika fiskarter som finns i Thailandviken lockar dykare från världens alla hörn. Några av de allra kändaste turistområdena i denna vik är:

  • Koh Phangan
  • Pattaya
  • Hua Hin
  • Koh Samet
  • Rayong
  • Koh Chang
  • Koh Tao

Konflikt om territorium

Liksom på andra håll i Stilla havet så finns det även i Thailandviken en diskussion om territorium. Malaysia och Thailand har valt att samarbeta om att utveckla områden som ligger i områden där de inte riktigt kan komma överens om vem som har rätten till vatten och öar, som till exempel öarna Ko Kra och Ko Losin. Kambodja och Vietnam har länge diskuterat ön Phu Quoic som finns i Bangkokgulfen samt Koh Tral i Khmer som ligger längsmed Kambodjas kust.